'Gaz Prensesi' Nobel Barış Ödülü'ne Aday - Son Dakika
Dünya

'Gaz Prensesi' Nobel Barış Ödülü'ne Aday

\'Gaz Prensesi\' Nobel Barış Ödülü\'ne Aday

Ukrayna'nın, zamanında Rusya ile yaptığı doğalgaz anlaşması yüzünden aylardır cezaevinde bulunan eski Başbakanı Yulya Timoşenko, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

28.02.2012 00:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ukrayna'nın, zamanında Rusya ile yaptığı doğalgaz anlaşması yüzünden aylardır cezaevinde bulunan eski Başbakanı Yulya Timoşenko, Nobel Barış Ödülü'ne aday gösterildi.

Nobel Komitesi, "Timoşenko'nun barış için mücadeleye yaptığı önemli katkı nedeni ile adaylığa seçildiğini açıkladı. Adaylar arasında Rus insan hakları eylemcisi Svetlana Gannuşkina ve WikiLeaks'e ABD tarihinin en geniş çaplı istihbarat sızdırma olayı ile suçlanan asker Bradley Manning de var.

Timoşenko, Ocak 2009'da Rusya ile imzaladığı doğalgaz anlaşmasında ülkesini 1,5 milyar grivna (yaklaşık 190 milyon dolar) zarara uğrattığı gerekçesiyle geçtiğimiz 11 Ekim tarihinde yedi yıl hapis cezasına çarptırılmıştı. Timoşenko hakkında, 1990'lı yıllarda Birleşik Enerji Sistemleri adlı şirketin başında olduğu döneme ilişkin vergi kaçakçılığı ve döviz gelirlerini gizleme suçlamalarıyla açılan ve zaman aşımına uğrayan dava da yeniden görülmeye başlandı. Gerekçe olarak eski Başbakan'ın 2009 yılında "yeni suç işlemesi" gösterildi. Timoşenko'nun hapiste sağlık durumunun kötüye gittiği, öne sürülüyor.

Çin'in, Nobel Barış Ödülü'nün alternatifi olarak gündeme getirdiği Konfiçyus Barış Ödülü, geçen sene Rusya Başbakanı Vladimir Putin'e verilmişti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Dünya 'Gaz Prensesi' Nobel Barış Ödülü'ne Aday - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement