Gazetecilerin "Yeni Anayasa" Önerisi - Son Dakika
Politika

Gazetecilerin "Yeni Anayasa" Önerisi

Gazetecilerin "Yeni Anayasa" Önerisi

Parlamento Muhabirleri Derneği, Anayasa Uzlaşma Komisyonunun alt komisyonuna, yeni anayasaya ilişkin önerilerini sundu.

02.01.2012 15:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Parlamento Muhabirleri Derneği (PMD), Anayasa Uzlaşma Komisyonunun alt komisyonuna, yeni anayasaya ilişkin önerilerini sundu.

PMD Başkan Yardımcısı Mahmut Aydın başkanlığındaki heyetin komisyona sunduğu önerilerin yer aldığı metinde, "Anayasa, öncelikle bir devletin temel örgütsel yapısını tanımlar, devlet örgütünün alt birimlerinin görev ve yetkilerini, işleyişlerini, birbirleriyle ve uyruklarla olan ilişkilerini düzenler, bireylerin devlet iktidarı karşısındaki temel hak ve özgürlüklerini güvenceye bağlar" ifadesi yer aldı.

"Anayasa yalnızca en üst, en yaygın ve en güçlü örgütün tüzüğü değildir" denilen metinde, yürürlükteki Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın son derece uzun ve ayrıntılı olmasına karşın insan odaklı değil, devlet odaklı olduğuna işaret edildi.

Her çağdaş, demokratik anayasa gibi Türkiye'nin yeni anayasasının da birinci kuşak özgürlükler olarak anılan vazgeçilemez, devredilemez, özüne hiçbir biçimde dokunulamaz, uluslararası bildirgelerde ifadesini bulan hak ve özgürlükleri mutlaka içermesi gerektiği belirtilen metinde, basın ile ilgili bölüme de yer verildi.

"Basın hürdür, sansür edilemez" cümlesiyle başlayan, basına ilişkin önerilerin yer aldığı bölümde "Devlet, basın ve haber alma hürriyetini sağlayacak tedbirleri alır. Haber veya fikir almak ya da vermek özgürlüğü resmi makamlarca engellenemez" ifadesi yer aldı.

Basına ilişkin öneriler arasında şunlara yer verildi:

-Basın özgürlüğü suç işlemeye ve şiddet eylemine çağrı, ırkçılığı, kin ve nefreti özendirme, kişilerin şeref ve haklarına tecavüz kastı ile kullanılamaz.

-Süreli veya süresiz yayınlar "kanunun açıkça gösterdiği suçların işlenmesi" halinde ve ancak "hakim kararıyla" toplatılabilir, durdurulabilir.

-"Basın hürdür, sansür edilemez" ilkesi Anayasa'da korunmak koşuluyla bu ve benzeri ayrıntılar yasa ile de düzenlenmeli ve hiçbir biçimde süreli süresiz yayınlara dönük sansürü çağrıştıracak, basın özgürlüğünü yasa ile engelleyebilecek ifade Anayasa'da yer bulmamalıdır.

-Basımevi ve eklentileri ve basın araçları (bilgisayar, telefon vb. dahil) suç vasıtası olduğu gerekçesiyle de olsa hiçbir biçimde zapt veya müsadere edilemez veya işletilmekten alıkonulamaz.

-Gazete, kitap ve dergi çıkarılması, radyo ve televizyon kurulması veya elektronik ortamda yayın, önceden izin alma ve mali teminat yatırma şartına bağlanamaz.

-Gazete ve dergilerin çıkarılması, radyo televizyon kurulması veya elektronik ortamda yayınla ilgili şartlar kanunla düzenlenir. Kanun, haber, düşünce ve kanaatlerin serbestçe yayımlanmasını engelleyici veya zorlaştırıcı siyasi, iktisadi, cezai, mali veya teknik kayıtlar koyamaz.

-Basın yayın kuruluşları, devletin ve diğer kamu tüzel kişilerinin araç ve imkanlarından eşit olarak yararlanırlar. - TBMM

Kaynak: AA

Son Dakika Politika Gazetecilerin 'Yeni Anayasa' Önerisi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı
    14:48 Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı

    Nilüfer Belediye Başkanı Şadi Özdemir, CHP Genel Merkezi'nin düzenlediği Yerel Yönetimler Çalıştayı'na katıldı. Çalıştayda, seçim sürecindeki başarılı deneyimler ve CHP'li belediye başkanlarının yapacağı çalışmalar ele alınıyor.

  • Kayseri'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi
    14:47 Kayseri'de İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları protesto edildi

    Kayseri Filistin'le Dayanışma Platformu üyeleri, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırılarını protesto etmek için Cumhuriyet Meydanı'nda bir araya geldi. Platform üyeleri Filistin bayrakları ve 'Şehitlerimiz ve Filistin için meydandayız' yazılı pankart açtı. Genç İnsan Hak ve Hürriyetleri ve İnsani Yardım Vakfı Kayseri Şube Başkanı Önder Bulut, İsrail'in Gazze'de devam eden saldırılarını kınayarak Filistin'in yanında olduklarını belirtti.

  • Beypazarı Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ücretsiz Misafir Edecek
    14:45 Beypazarı Belediye Başkanı Şehit Ailelerini Ücretsiz Misafir Edecek

    Beypazarı Belediye Başkanı Dr. Özer Kasap, tüm şehit ailelerini konaklama yemek dahil Beypazarı'nda ücretsiz misafir edeceklerini duyurdu. Başkan Kasap, ayrıca gazilere de yüzde 50 indirimli konaklama imkanı sağlanacağını belirtti.

  • CHP Milletvekili Gizem Özcan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu eleştirdi
    14:38 CHP Milletvekili Gizem Özcan, Turist Rehberliği Meslek Kanunu'nu eleştirdi

    CHP Muğla Milletvekili Gizem Özcan, TBMM'de kabul edilen Turist Rehberliği Meslek Kanunu ile Seyahat Acentaları Birliği Kanunu'nda yapılan değişiklikleri eleştirerek, turizm sektörünün taleplerini ciddiye almayan iktidar anlayışını eleştirdi. Özcan, turizm gelirinin artırılması ve sektörün desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kanunda yapılan düzenlemelerin Anayasa'ya ve dernek kurma özgürlüğüne aykırı olduğunu belirtti ve Cumhurbaşkanına hakaret suçunun turizmle ilgili bir kanunda yer almasını eleştirdi. Özcan ayrıca, yeni düzenleme ile Türkçe rehberlik adı altında yabancı dil şartının kaldırılmasının rehberlerin ücretlerinin düşmesine neden olacağını ifade etti.

  • Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti
    14:29 Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Anıtkabir'i ziyaret etti

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Belediye Başkanları Çalıştayı'na katılmak üzere gittiği Ankara'da Anıtkabir'i ziyaret etti. Başkan Çerçioğlu, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, Ata'mızı ziyaret ettiklerini ve çalışmalarına devam edeceklerini belirtti.

  • CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Zafer değil, görevdir
    14:28 CHP Genel Başkanı Özgür Özel: Zafer değil, görevdir

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, 31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçim sonuçlarına ilişkin yaptığı açıklamada, bu sonucun bir zafer değil, görev olduğunu belirtti. Özel, CHP'nin kazandığı belediyeleri hatırlatarak, Türkiye ittifakının belediye başkanlarına selam gönderdi. Ayrıca, kadın ve genç belediye başkanlarının artışına dikkat çeken Özel, bundan sonra ölçme değerlendirmeyi siyasetin odak noktasında tutacaklarını ve doğru yapanı örnek göstereceklerini söyledi.

  • İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi
    14:17 İranlı Siyasetçiler ve İş İnsanları İsrail-İran Krizini Değerlendirdi

    İranlı siyasetçiler ve bölgeye iş yapmaya giden iş insanları, İsrail-İran krizini ANKA Haber Ajansı'na değerlendirdi. İran İş Bakanlığı çalışanı Şerif Nekizade, İran'ın ambargoya tahammül ettiğini ve İsrail'e karşı güçlü olduklarını belirtti. İran'da yaşayan iş insanları da İsrail ile mücadelede birlikte hareket edeceklerini ve hiçbir korkularının olmadığını ifade etti.

  • Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yönetim kademesini güçlendirdi
    14:16 Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, yönetim kademesini güçlendirdi

    Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 2. döneminde bazı müdürlüklere yeni atamalar yaptı. Fen İşleri Müdürlüğü'ne Osman Aslan, Su ve Kanalizasyon Müdürlüğü'ne Ali Keşçioğlu, Destek Hizmetleri Müdürlüğü'ne Selami Cebeci getirildi.


Advertisement