Gazetecilikten ödüllü bal üreticiliğine - Son Dakika
Ekonomi

Gazetecilikten ödüllü bal üreticiliğine

Gazetecilikten ödüllü bal üreticiliğine

ANKARA'da emekli gazeteciler Murat Şahin ve Metin Çetin, küçüklüğünden bu yana arıcılıkla uğraşan Atilla Garipler'in desteğiyle, 5 yıl önce arıcılık yapmaya başladı.

11.06.2019 11:56
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

ANKARA'da emekli gazeteciler Murat Şahin ve Metin Çetin, küçüklüğünden bu yana arıcılıkla uğraşan Atilla Garipler'in desteğiyle, 5 yıl önce arıcılık yapmaya başladı. Emekli gazetecilerin doğal şartlarda ürettiği bal, Muğla Arı Kongresi'nde 8 ülkeden 158 arıcının katıldığı yarışmada ikincilik ödülü aldı. Ödül ile birlikte motivasyonları artan Şahin ve Çetin, kovan sayısını artırdı.

Murat Şahin, 30 yıl gazetecilik yaptıktan sonra kendisinden önce emekli olan Metin Çetin ile birlikte, küçüklüğünden bu yana arıcılık yapan Atilla Garipler'in desteğiyle, 5 yıl önce Ayaş Tekkeler Köyü mevkiinde arıcılık yapmaya başladı. Arıcılığa hobi olarak başlayan iki emekli gazeteci, bal üretiminin tamamen doğal olması için gerekli şartları oluşturdu. Emekli gazetecilerin ürettiği bal, geçen yıl Muğla Arı Kongresi'nde 8 ülkeden 158 arıcının katıldığı yarışmada Türkiye ikincisi seçildi. Bu ödül sayesinde motivasyonları artan Şahin ve Çetin, yine arkadaşları Atilla Garipler'in desteğiyle kovan sayısını arttırdı.

'ÖZELLİĞİ, BİTKİ ÇEŞİTLİLİĞİNİN FARKLI OLMASINDA'

Murat Şahin, kovanların bulunduğu Tekkeler köyü mevkiinde tarım arazisi bulunmadığı için bölgede kimyasal ilaç kullanımının olmadığını söyledi. Şahin, "Ürettiğimiz balın özelliği bölgenin florasının (bitki çeşitliliği) çok farklı olması. Bölgede yetişen çiçekler, bala farklı bir aroma katıyor ve tamamen doğal" diye konuştu.

'BALI ARACIDAN DEĞİL, ARICIDAN ALSINLAR'

Türkiye'de arı potansiyelinden çok fazla bal üretimi olduğunu ve bu balların büyük bir bölümünün hileli olduğunu söyleyen Şahin, "Bununla ilgili Arıcılar Birliği elinden geldiği kadar mücadele ediyor. Ancak biz tüketicilere 'balı aracıdan değil de arıcıdan alın' tavsiyesinde bulunuyoruz. Basit hilelerle çok para kazanıldığı için piyasada çok kalitesiz ballar var. Özellikle glikoz şurubu ile bal yaptırılıyor. Bunlar, sağlığa zararlı kanser yapan maddeler. Tüketiciler güvenmedikleri kişilerden bal almasınlar" dedi.

'VAROVA ZARARLISINA KARŞI CEVİZ YAPRAĞI İLE MÜCADELE'

Metin Çetin ise son yıllarda arı popülasyonunda yaşanan düşüşün nedeninin tarım ilaçları ile arı hastalıkları olduğunu söyledi. Hastalıklarla mücadelede doğal yöntemler kullandıklarını belirten Çetin, "Özellikle 'varroa' zararlısının tedavisi için ceviz kabuğu ve yaprağı kullanıyoruz. Bunda yüzde yüz başarılı olduğumuzu söyleyemeyiz; ancak en azından bu hastalığı bir şekilde baskılıyor ve kontrol altında tutmaya çalışıyoruz. Kimyasal ilaç kullanıp, balda ilaç kalıntısı bırakmaktansa, mücadelede zorluk çekmeyi tercih ediyoruz. Ceviz kabuğu ve yaprağını kuruttuktan sonra yakarak, körükle arı kovanına dumanını veriyoruz. Bizim geliştirdiğimiz bu yöntem şu an teori aşamasında; ancak işe yaradığını gören arıcılar bu yöntemi kullanıyor" diye konuştu.

'GERÇEK BAL KRİSTALLEŞİR'

Atilla Garipler de arıcılığın baba mesleği olduğunu belirtti. Garipler, her yıl düzenlenen yarışmalara katılarak, ürettikleri balların analizden geçtiğini ve bu sayede kendilerini tescil ettiklerini söyleyerek, "Balın sahte olup olmadığı, kalitesi ancak analizle belirlenebilir. Halk arasında bazı yöntemler kullanılıyor; ancak bunlar kesinlikle güvenilir değil. Tek yöntem analiz. Örneğin; bal bir süre sonra kendini korumaya almak için kristalleşir. Bu halk arasında 'şekerli bal' olarak bilinir. Gerçek bal katılaşır. Tüketiciler asıl kristalleşmeyen baldan korksunlar" dedi.

- Ankara

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gazetecilikten ödüllü bal üreticiliğine - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement