Gazetede Örgüt Propagandası Davası - Son Dakika
Güncel

Gazetede Örgüt Propagandası Davası

Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihteki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla gazeteci Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur ve yazar Ahmet Aziz Nesin ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü...

08.11.2016 17:33
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Özgür Gündem gazetesinin genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihteki yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla gazeteci Erol Önderoğlu, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Şebnem Korur ve yazar Ahmet Aziz Nesin ile gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya'nın yargılanmasına başlandı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmaya tutuksuz sanıklar Erol Önderoğlu ve Şebnem Korur katıldı. Ahmet Aziz Nesin ile başka suçtan tutuklu sanık İnan Kızılkaya'nın gelmediği duruşmada sanıkları 15 avukat temsil etti.

Duruşmada, sanıklar için ayrı ayrı hazırlanan iddianamelerin birleştirilerek tek davaya dönüştüğü tutanağa geçirildi.

Beyanı sorulan sanıklar Korur ile Önderoğlu, hazırladıkları yazılı savunmayı mahkemeye sundu.

Duruşmaya gelmeyen sanık Ahmet Aziz Nesin'in avukatı Efkan Bolaç, müvekkilinin yurt dışında olduğu için duruşmaya gelmediğini belirterek, bir sonraki celsede hazır edeceğini söyledi.

Tüm sanıklar adına konuşan avukat Oya Meriç Eyüboğlu, ifadelerin tamamlanması beklenilmeden derhal beraat kararı verilmesi gerektiğini savunarak, "Yayın çizgisi ne olursa olsun Özgür Gündem gazetesine yapılanlar basın özgürlüğünün kısıtlanmasıdır. Var olan politik hükümetin çizgisini takip etmediği için ifade özgürlüğünün ihlali söz konusudur. Diğer bir boyutu ise Kürt sorunudur. Eş yayın yönetmenliğini yürütenler, bu konuyu da gündeme taşımak istemişlerdir." dedi. Avukat Ahmet Özmen ve Rengin Ergül de müvekkilleri hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.

Davaya ilişkin ara kararını açıklayan mahkeme heyeti, sanık savunmaları alınmadığı için derhal beraat kararı verilmesi yönündeki talebi reddederek, duruşmayı 11 Ocak 2017'ye erteledi. Bu arada Çağlayan'daki İstanbul Adalet Sarayı önünde toplanan bir grup, duruşma öncesi sanıklara destek açıklaması yaptı. Türk Tabipler Birliği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, DİSK, İnsan Hakları Derneği, Çağdaş Gazeteciler Derneği ve KESK İstanbul Şubeleri üyeleri ile Sınır Tanımayan Gazeteciler, İnsan Hakları İçin Hekimler Örgütü ve Uluslararası Hukukçular Komisyonu gibi uluslararası sivil toplum kuruluşu üyeleri de açıklamada yer aldı.

Davanın geçmişi

İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında, Önderoğlu, Nesin ve Korur, Özgür Gündem gazetesiyle dayanışma amacıyla gazetenin bir günlük genel yayın yönetmenliğini üstlendikleri tarihte yapılan yayınlarla terör örgütü PKK'nın propagandasını yaptıkları iddiasıyla 20 Haziran 2016'da tutuklanmıştı. Korur ve Önderoğlu ile yazar Ahmet Nesin hakkında iki ayrı iddianame hazırlanmış, gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü İnan Kızılkaya ise gazetenin tüm haberlerinden sorumlu olduğu gerekçesiyle bu iddianamelerde ortak şüpheli olarak yer almıştı.

Ahmet Nesin'in iddianamesi İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesine, Korur ve Önderoğlu hakkında düzenlenen iddianame ise İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesine gönderilmişti. Korur ve Önderoğlu, iddianamenin kabulüne karar veren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesince 30 Haziran'da, Nesin de İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesince 1 Temmuz'da tahliye edilmişti. İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, şüphelilerle ilgili dosyanın, aralarındaki hukuki ve fiili bağ nedeniyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmetmişti. İddianamelerde sanıkların, "suç işlemeye alenen tahrik etmek", "suç ve suçluyu övme", "terör örgütü propagandası yapmak" suçlarından 2 yıldan 14 yıl altışar aya kadar hapisle cezalandırılması talep ediliyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazetede Örgüt Propagandası Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement