Gaziantep 'Çingene Kız'ın Eksik Parçaları Yeniden Gaziantep'e Getiriliyor - Son Dakika
Güncel

Gaziantep 'Çingene Kız'ın Eksik Parçaları Yeniden Gaziantep'e Getiriliyor

'Çingene Kız'ın eksik parçaları yeniden Gaziantep'e getiriliyorGAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 1960 yılında Zeugma Antik Kenti kazılarında kaçırılan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi'ndeki Wolfe Center binasında,...

02.10.2018 13:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Çingene Kız'ın eksik parçaları yeniden Gaziantep'e getiriliyor

GAZİANTEP Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, 1960 yılında Zeugma Antik Kenti kazılarında kaçırılan ve Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi'ndeki Wolfe Center binasında, taban mozaiği olarak kullanılan 'Çingene Kız' mozaiğinin eksik parçalarının, bu ay sonu ve ya Kasım ayı başında yeniden kente getirileceğini söyledi.

Yaklaşık 4 yıldır, kaçırılan mozaikleri almak ve yurda geri getirmek için çaba gösterdiklerini belirten Başkan Fatma Şahin, girişimlerinin sonuç verdiğini ifade etti. Mozaikleri almak için bizzat Amerika'ya gideceğini belirten Şahin, böylece Zeugma Antik Kenti'nin simgesi olan Çingene Kız mozaiğinin ailesine kavuşacağını ifade ederek şunları söyledi

Çingene Kız bize yetim bakıyordu. Çünkü ailesi yıllarca önce çalınmış kendisi de çalınırken tesadüfen yere düşmüştü. Restorasyon sırasında müzemizin en güzel simgesi oldu. İçimizden her zaman, bu pano ne zaman tamamlanacak, diye geçiriyorduk. Sonrasında bununla ilgili bir çalışma başlattık. Bowling Green State Üniversitesi yetkililerine akademik duruşla örnek olmaları gerektiğini söyledik, bizim baktığımız yer burasıydı. Bir akademik güruh 50-60 yıl önce kaçırılan mozaikleri yer mozaiği olarak kullanıyorsa bu sürdürülebilir değil, etik değil. Bu konuda 'Biz kesin tarafız' dedik ve bunun sonucunu takip edeceğiğimizi ifade ettik. Sayın Bakanımız pazartesi bu konuda bize yetki verdi. O yetkiyle kültür ataşemizle bütün yönetimi topladık. Mozaiklerin bulunduğu üniversite yetkilileri, 'Tamam Başkanım biz protokolün bütün gereğini yapacağız' dediler. Protokol gereğince önce eserleri Türkiye'ye getiriyoruz. Sonra burada imitasyonlarını yaparak onlara bu imitasyonları veriyoruz. O işin bizde olduğunu söyledim. Bizde çok ciddi mozaik sanatçılarının yetiştiğini söyledim. Çünkü yıllardır biz bu işi yapıyoruz. Bire bir aynısını yapmaya söz verdim ve anlaştık.

Amerikan üniversitesiyle Çingene Kız mozaiğinin Türkiye'ye getirileceği tarih konusunda da anlaştıklarını belirten Şahin, şöyle dedi

Tarihte anlaştık; Ekim sonu, Kasım başı gibi. Çünkü en müsait olduğu zamanlar bu aylarmış. Şimdi inşallah hazırlıklar başladı. Washington Kültür Ataşemiz bu işi takip ediyor. Bir teşekkür de Türk Hava Yollarımıza çünkü bu eserlerin taşınması, sigorta yapılması; ciddi sponsorluk gerekiyor kıymetli eserler olduğu için. THY Genel Müdürümüzü aradım sağ olsun dedi ki, 'Başkanım bu eserler bizim ülkemizin en büyük hazinesi. Biz de THY olarak bu işin gerekli bütün sponsorluğunu yapacağız, taşımacılık bize ait' dedi. Öyle zannediyorum ki Aralık ayı ortasında yani yeni yılda bütün teknik işlerini bitiririz. Bütün dünyayı, bütün Türkiye'yi Çingene Kız'ın ailesini görmeye davet ederiz.

Gaziantep \'Çingene Kız\'ın Eksik Parçaları Yeniden Gaziantep\'e Getiriliyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantep 'Çingene Kız'ın Eksik Parçaları Yeniden Gaziantep'e Getiriliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Aydın'da Ortaokul Öğrencileri Yemek Sonrası Hastanelik Oldu
    20:04 Aydın'da Ortaokul Öğrencileri Yemek Sonrası Hastanelik Oldu

    Aydın'ın Efeler ilçesinde bulunan Mustafa Kiriş Ortaokulu'nda yapılan yemek etkinliği sonrası tavuk pilav yiyen 30 öğrenci rahatsızlandı ve hastaneye kaldırıldı. Olayın ardından polis inceleme başlattı.

  • Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı
    20:01 Tokat Merkezde Deprem Sonrası Herhangi Bir Olumsuzluk Yaşanmadı

    Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem nedeniyle Tokat merkezde herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını açıkladı. AFAD'ın Afet Koordinasyon Merkezi'nde tüm birimlerle teyakkuz halinde olduklarını belirtti.

  • Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı
    20:00 Tokat'ta meydana gelen deprem Yozgat'ta hasara yol açtı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 5,6 büyüklüğündeki deprem Yozgat'ta da hissedildi. Kadışehri ilçesinde ve köylerinde bazı yapılar zarar gördü, ancak can kaybı ve yaralı olmadığı belirtildi. Yelten köyünde ise 2 katlı atıl bir ev yıkıldı.

  • Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı
    19:59 Uşak'ta traktör devrildi: Sürücü hayatını kaybetti, eşi ağır yaralandı

    Uşak'ın Sivaslı ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, Mustafa Vural idaresindeki traktör şarampole devrildi. Kazada sürücü hayatını kaybederken, eşi Fatma Vural ağır yaralandı ve hastaneye kaldırıldı.

  • Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı
    19:59 Hakkari Çukurca'da Temizlik Çalışması Başlatıldı

    Hakkari'nin Çukurca ilçesinde havanın ısınmasıyla birlikte temizlik çalışması başlatıldı. Belediye Başkanı Nazmi Demir, Gençlik ve Spor İlçe Müdürü Çınar Çiftçi, belediye çalışanları, vatandaşlar ve gönüllü gençler, cadde ve sokaklarda çöp topladı. Çalışmaların devam edeceğini belirten Demir, destek verenlere teşekkür ederek, amacın Çukurca'yı daha temiz ve yaşanabilir hale getirmek olduğunu söyledi.


Advertisement