Vali Gül'den "300 fabrika" açıklaması - Son Dakika
Ekonomi

Vali Gül'den "300 fabrika" açıklaması

Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte 300 fabrikanın resmi açılışının ardından yapılan eleştirilere ilişkin, "İnsanların kafasında şu var; firmanın isimlerine bakıyorlar ve internetten onun kuruluşuna bakıyorlar.

29.09.2020 19:43  Güncelleme: 21:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gaziantep Valisi Davut Gül, kentte 300 fabrikanın resmi açılışının ardından yapılan eleştirilere ilişkin, "İnsanların kafasında şu var; firmanın isimlerine bakıyorlar ve internetten onun kuruluşuna bakıyorlar. Deniliyor ki '1960, 1970, 1980'da kurulan bir firmanın şimdi açılışı yapılıyor.' Biz 300 firma açmadık biz 300 tesis açtık." dedi.

Gül beraberindeki Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi, Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım ve Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Cengiz Şimşek ile geçen hafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla açılan 300 üretim tesisinden bazılarını ziyaret etti.

Vali Gül, ziyaretin ardından OSB Toplantı Salonu'nda düzenlediği basın toplantısında, kendisinin Gaziantep'in hem valisi hem de Organize Sanayi Bölgesi müteşebbis heyeti başkanı olduğunu hatırlattı.

Yapılan açılışla ilgili bazı medya organları tarafından eleştiriler getirildiğini ifade eden Gül, yapılan eleştirilerde art niyet aramadığını söyledi.

Amaçlarının her zaman kenti ve ülkeye daha fazla katkı sağlamak olduğunu belirten Gül, şöyle konuştu:

"İnsanların kafasında şu var; firmanın isimlerine bakıyorlar ve internetten onun kuruluşuna bakıyorlar. Deniliyor ki '1960, 1970, 1980'da kurulan bir firmanın şimdi açılışı yapılıyor.' Biz 300 firma açmadık biz 300 tesis açtık. Bunun içinde 10, 50,100 yıllık firmalar var. Burada 5 OSB yan yana. İnsanlar ilk olarak 5 bin metrekareyle başlamış sonra bunu büyütmüş. Yine lokanta ve eczanelerin açıldığı konuşuldu. Lokanta denilen şey, burası gastronomi kenti. Bununla beraber çok fazla talep var, bu talep kendi sanayisini üretti. Gaziantep yemekleri hazır dondurulmuş gıda olarak dünyanın her yerine ihraç ediliyor. 100 milyon cirosu olan bir şirketten bahsediyoruz. Eczane denilen yer... Evet kendisi eczacı ama kendisi bebek bezi üretiyor. Kurduğu ve en son aldığı makine 5 milyon dolar."

Son 3 yılda enerji kullanımında yüzde 35 artış var

Gül, üretim tesislerinden birininin isminin yanlış yazıldığını ve bir fabrikanın ise daha önce açılışının yapıldığını ancak oranın da kapasite artırdığını ifade etti.

Önemli olanın üretim kapasitesini artırmak olduğunu vurgulayan Gül, "Açılışı yapılan fabrika yeni makineler alarak kapasitesi artırdı. Sonuç itibariyle asıl olan ne yatırım yaptığı, ne kadar ürettiği. Bizim mantığımız 'daha çok fabrika açmış' gibi göstermek olsaydı, ilçelerimizde resmi açılışı yapılmayan 46 fabrikayı biz hiç listeye koymadık. Gaziantep'in fabrika açamama gibi bir derdi yok." dedi.

Gül, kent sanayisinin her yıl her alanda artarak istihdam ve üretime devam ettiğini dile getirdi.

Sanayide kullanılan enerjinin her yıl arttığını anlatan Gül, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Gaziantep'te sanayide kullanılan enerjiye baktığımızda son 3 yılda yüzde 35 enerji kullanım artışını görüyoruz. Bu ay, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 14 artış var. Enerji kullanmak demek üretim demek. Gaziantep OSB Türkiye'nin en büyük OSB'si. Türkiye'de OSB'lerde kullanılan toplam elektriğin yüzde 8'i Gaziantep OSB'de kullanılıyor. Sanayide kullanılan elektriğin ise yüzde 5 'i kullanılıyor. Gaziantep genelinde hem sanayide hem de diğer sektörlerde toplamda 70 bin ilave istihdam var, hem de pandemiye rağmen."

Gül, söz konusu fabrikaların açılışı için Valilik olarak kendilerinin Cumhurbaşkanlığına teklifte bulunduklarını belirterek, "Valilik olarak teklif ettiğimiz isimlerin, fabrikaların arkasındayız. Olmayan bir şeyi teklif etmedik, açmadık, göstermedik." ifadesini kullandı.

"Gelsinler buradaki üretim ve istihdamı görsünler"

Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ise Gaziantep'in üreten ve ihraç eden bir şehir olduğunu söyledi.

Pandemi sürecinde dünyanın üretimde yavaşladığını ancak Gaziantep'in koştuğunu ifade eden Şahin, "Güneş balçıkla sıvanmaz. Eğer bu konuda endişeleri varsa Ankara'da masa başında oturup Gaziantep ile ilgili yorum yapanları ben buraya davet ediyorum. Gelsinler buradaki üretim ve istihdamı görsünler." dedi.

Gaziantep Sanayi Odası Başkanı Adnan Ünverdi de bazılarının Gaziantep'i çekemediklerini söyledi.

Kentin başarısının gölgelenmeye çalışıldığını belirten Ünverdi, "Bizim gücümüz ortada. Biz sanayimizi daha nasıl rekabetçi yaparız bunun derdindeyiz. Birçok noktada derecelerimiz var. Ben sanayicilerime güveniyorum." diye konuştu.

Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Yıldırım da kentte 300 fabrikanın olduğunu ve bunda yanlışın olmadığını ifade etti.

Her zaman kazananın Gaziantep olduğunu dile getiren Tuncay Yıldırım ise "1-2 isim yanlışına takılmanın bu başarıyı gölgelememesi lazım. Biz odaların esas görevi sanayici üyelerimizin önündeki taşları temizlemek. Bunların hepsi bizim üyemiz. Elektrik, ihracat ve istihdam rakamlarına baktığımızda bu artış çok net görülüyor." değerlendirmesinde bulundu.

Vali Gül\'den "300 fabrika" açıklaması
Kaynak: AA

Son Dakika Ekonomi Vali Gül'den '300 fabrika' açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • CHP Milletvekili Dolaylı Vergileri Eleştirdi
    12:07 CHP Milletvekili Dolaylı Vergileri Eleştirdi

    CHP İstanbul Milletvekili Oğuz Kaan Salıcı, vatandaşa yüksek fiyat olarak yansıyan, harcama üzerinden alınan dolaylı vergileri eleştirdi. Salıcı, AKP İzmir Milletvekili Şebnem Bursalı'nın Monako' da istakoz ziyafetini örnek göstererek, 'Son dönemlerde dolaylı vergilerin ağırlığı, 'sadeleşme politikası' altında yürütülen programın yarattığı ekonomik maliyetlerden ötürü daha da arttı. Türkiye ekonomi modelini Erdoğan geliştirdi. Vekilleri ıstakoz ziyafeti çekti. Bedelini dar ve orta gelirli yurttaş ödedi. Ama adil olan bu değil. Azdan az, çoktan çok gitmeli. Harcama değil, gelir üzerinden vergi alan bir sistem gelmeli' dedi.

  • Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor
    11:46 Mansur Yavaş: Belediyelerin Borçları İsrafı Gösteriyor

    Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, AKP ve MHP'den devralınan belediyelerin toplam borcunun 100 milyarı bulmasını değerlendirdi. Yavaş, lüks belediye binaları yapmanın ve çöp projelere para harcamanın doğru olmadığını belirtti.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor
    11:38 Muğla Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Kalkınmayı Destekliyor

    Muğla Büyükşehir Belediyesi, S.S. Madenler Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile işbirliği protokolü imzalayarak üreticilere 500 balya kaba yem dağıttı. Büyükşehir Belediyesi, yem bitkisi ekimi yaparak çiftçilere destek oldu.

  • Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi
    11:25 Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü Projesinde Üretime Geçildi

    Düzce Ticaret ve Sanayi Odası'nın Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte geliştirdiği Fındık Üreticilerinin Mikro İşletmelere Dönüşümü projesinde üretim aşamasına geçildi. DÜFAM Laboratuvarına kurulan model fabrika ile fındık üreticileri, hasat ettikleri fındıkları işleyerek katma değeri yüksek ürünlere dönüştürebilecekler. Model fabrikanın test çalışmaları tamamlandığında açılışı yapılacak.

  • Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor
    11:15 Şırnak'ta Yer Fıstığı Üretimi Destekleniyor

    Şırnak'ın Silopi ilçesinde başlatılan 'Şırnak yer fıstığıyla şahlanıyor projesi' kapsamında çiftçilere sertifikalı tohum dağıtıldı. Projede 30 yer fıstığı üreticisine 2 milyon 250 bin TL değerinde tohum verildi. Dağıtım töreninde konuşan Şırnak Valisi Cevdet Atay, tohumların üreticilere bol ve bereketli kazançlar getirmesini diledi.

  • Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor
    11:13 Bursa'da İznik Gölü'nden avlanan gümüş balıkları yurt dışına gönderiliyor

    Bursa'nın Orhangazi ve İznik ilçelerinde yapılan gümüş balıkçılığında avlanan balıklar, cips haline getirilerek Yunanistan başta olmak üzere yurt dışına satılıyor. Gümüş balıkçılığı sezonunun başlamasıyla birlikte balıkçılar ağlarını İznik Gölü'ne bırakmaya başladı. Balıkların öncelikli olarak Yunanistan'a ihraç edildiği ve burada cips haline getirilerek satıldığı belirtiliyor. Ancak İznik Gölü çevresinde soğuk hava depo yapılması halinde balıkların Türkiye'de işlenip paketlenebileceği ve yurt dışına gönderilebileceği ifade ediliyor.

  • Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı
    11:13 Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi 460 Engelliye İş Sağladı

    Esenyurt Belediyesi İstihdam Merkezi (ESBİM), bugüne kadar 460 engelli vatandaşın istihdamını sağladı. İşverenlerle iş arayanları bir araya getiren ESBİM, engelli bireylerin istihdam edilmesine katkı sağlıyor.

  • Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları
    11:09 Mart 2024 Raporuna Göre Türkiye'de Kart Kullanım Detayları

    Bankalararası Kart Merkezi (BKM) tarafından yayınlanan Mart 2024 raporuna göre, Türkiye'de kart kullanımı hızla artmaktadır. Rapor, her beş kartlı ödemenin dördünün temassız olarak gerçekleştirildiğini ve toplam ödeme tutarının 1,2 trilyon TL'ye ulaştığını ortaya koymaktadır. Ayrıca, ülkemizdeki toplam kart sayısı 406,7 milyona yükselmiştir. Kredi kartları, banka kartları ve ön ödemeli kartlar arasında da önemli artışlar yaşanmıştır. Kredi kartlarının sayısı yüzde 17, banka kartlarının sayısı yüzde 10 ve ön ödemeli kartların sayısı yüzde 23 artmıştır. Ayrıca, kartlı ödemelerde internetten yapılan işlemlerde yüzde 135 artış görülmüştür.

  • Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla
    11:08 Merkez Bankası'nın zararı 8 bakanlığın bütçesinden daha fazla

    CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Merkez Bankası'nın 818.2 milyar liralık zararının, 8 bakanlığın bütçesinin toplamından daha fazla olduğunu belirtti. Uzun, bu zararın Adalet Bakanlığı bütçesinin 4 katından ve Sağlık Bakanlığı bütçesinden fazla olduğunu ifade etti. Ayrıca, bu zararın 6 Şubat depremlerinde hesaplanan hasara eşit olduğunu söyledi. Uzun, Türkiye'nin sefalet endeksinde 5. sıraya yerleştiğini ve dar gelirli yurttaşların zor günler geçirdiğini vurguladı.


Advertisement