Gaziantepek Anons Yenidengalvaniz Tesisinde Patlama; 7 Ölü, 7 Yaralı - Son Dakika
Güncel

Gaziantepek Anons Yenidengalvaniz Tesisinde Patlama; 7 Ölü, 7 Yaralı

Gaziantepek Anons Yenidengalvaniz Tesisinde Patlama; 7 Ölü, 7 Yaralı

Editörlerin DİKKATİNEGAZİANTEP'TE GALVANİZ TESİSİNDE PATLAMA başlıklı habemizi ölü ve yaralı sayısının değişmesi, ekleri ve gelişmeleriyle birlikte toparlayıp yeniden veriyoruz.

30.01.2013 17:42
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Editörlerin DİKKATİNEGAZİANTEP'TE GALVANİZ TESİSİNDE PATLAMA başlıklı habemizi ölü ve yaralı sayısının değişmesi, ekleri ve gelişmeleriyle birlikte toparlayıp yeniden veriyoruz.

GAZİANTEP'te sanayi bölgesindeki Güneydoğu Galvaniz Fabrikası'nda buhar kazasında meydana gelen patlamada 2'si Suriye uyruklu 7 kişi yaşamını yitirdi, 7 kişi de yaralandı. Patlamanın şiddetiyle tesislerdeki yaklaşık 1 kilometrekarelik alanda büyük hasar meydana gelirken, cesetlerin parçalanması, patlama yerinde içine girilemeyen bir asit havuzunun bulunması nedeniyle ölenlerin kimliklerinin belirlenmesinde güçlük çekildi.Kentin merkez Şahitkamil İlçesi'ndeki 4'üncü Organize Sanayi Bölgesi'nde bulunan Güneydoğu Galvaniz Fabrikası'nda saat 11.00 sıralarında buhar kazanı büyük bir gürültüyle patladı. Buhar kazanının tahliye borularındaki aşırı sıkışma nedeniyle meydana geldiği sanılan patlamayla birlikte galvanizleri taşıyan vinçler devrildi, yangın çıktı, camlar patladı. ORTALIK CEHENNEME DÖNDÜ

Patlama sırasında o bölgede çalışan yaklaşık 15 işçi de şiddetli basınç ve patlamayla birlikte çevreye savruldu, bazıları enkaz altında kaldı. Toz duman ve alevlerin arasında yaşanan can pazarına Gaziantep Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri ve polis müdahale etti. Fabrikanın diğer işçileri de kurtarma çalışmasına katıldı. İhbar üzerine 20 ambulans da tesislere geldi. Sağlık ekipleri de müdahaleye katıldı. İtfaiye ekipleri, çıkan yangını kısa sürede kontrol altına alırken, ilk önce enkaz altından 5 kişinin cesedi çıkartıldı. 9 kişi de yaralı olarak kurtarıldı, ilk müdahaleleri yapıldı ve Gaziantep'teki hastanelere sevk edildi. Durumu ağır olan 2 işçi yolda öldü. Yaralılar Ayhan Keklikçi, Ali Uzunlar, Ertuğrul İnan, Mehmet Karakaya, Memik Göğüş, Faik Çetin ve Mahmud Abdullah, götürüldükleri 4 ayrı hastanede tedaviye alındı. Bu işçilerden de 3'ünün hayati tehlikesinin bulunduğu bildirildi.

ASİT HAVUZUNA DÜŞMÜŞ OLABİLİR

Fabrika çalışanlarının verdiği bilgiler doğrultusunda patlama alanında kayıp olduğu ileri sürülen işçilerden Lütfü Çatkın ise uzun süre savrulan saç ve borular ile enkaz arasında ve 450 derecelik asit havuzunda arandı. Bir ara telefonu çalmasına rağmen ulaşılamadı. Arama kurtarma çalışması devam ederken acı haber Adli Tıp Kurumu'ndan geldi. Aranan Lütfü Çatkın'ın cesedinin ölen işçiler arasında olduğu bildirildi ve çalışma saat 15.00 sıralarında durduruldu.

CESETLER ATLİ TIP KURUMU'NDA

Patlamada hayatını kaybeden 7 işçinin cesetleri ise otopsi ve kimlik tespiti için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna getirildi. Ölenlerden 2'sinin Suriye uyruklu olduğu, birinin ise cesedinin tanınmayacak halde olduğu belirtildi.

Tanınmayacak durumda olan cesedin kime ait olduğu yakınları tarafından da teşhis edilemeyince DNA eşleştirmesi yapılacağı bildirildi.

Gaziantep Vali Vekili Mevlüt Kurban, Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker, Emniyet Müdürü Ömer Aydın, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, Gaziantep Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu ile işçi yakınları da fabrikaya geldi. PATLAMA NEDENİ YÜKSEK BASINÇ

Vali Vekili Kurban, buhar kazanının yüksek basınç nedeniyle patlamış olabileceği üzerinde durulduğunu Cumhuriyet Savcılığı'nın inceleme başlattığını, bilirkişi incelemesi sonrası bu durumun açıklık kazanabileceğini söyledi. Gaziantep Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Peker de olayda 7 kişinin öldüğünü açıkladı.

Polis ve itfaiye ekiplerinin patlamanın nedeni konusunda çalışma yaptığını belirten Emniyet Müdürü Ömer Aydın, "Buhar kazanında patlama meydana gelmiş, galvanizleri taşıyan vinçler de patlamanın etkisiyle devrilmiş" dedi.

KONUKOĞLU: BU BİR KAZA, KİMSE İSTEMEZ

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu yaptığı açıklamada, alınan tüm önlemlere rağmen, bazen bu tür kazaların olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Firmamız büyük ve başarılı bir firma. Alınan tüm önlemlere rağmen ne yazık ki bazen bu tür kazalar oluyor. Hiç kimse hiç bir zaman ne çalışanının ne de başka birinin kazaya maruz kalmasını istemez. Olaydan derin üzüntü duydum. Acımız büyük, inşallah bu acıla ne sanayimizde ne de Gaziantep'te tekrar yaşanmamasını arzu ediyorum."

TAHLİYE BORULARINDA SIKIŞMA OLMUŞ

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Ömer Yalım, buhar kazanının neden olduğu söylenen patlamayla ilgili araştırmalarının devam ettiğini söyledi. Ömer Yalım, "Olay yerinde büyük hasar meydana gelmiş, duvar patlamış. Patlamanın buhar kazanının tahliye borularında sıkışma meydana gelmiş. Bu fark edilemeyince büyük bir patlama olmuş. Patlama yaklaşık 1 kilometrekarelik alanda etkili olmuş" diye konuştu

Ahmet KAYA- Zeki GÜNAY- Mehmet BULUT/GAZİANTEP, (DHA)

===============================================

(Tür: Yurt)

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Gaziantepek Anons Yenidengalvaniz Tesisinde Patlama; 7 Ölü, 7 Yaralı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement