Gaziemir, "Barış İçin San'at" Dedi - Son Dakika
Yerel

Gaziemir, "Barış İçin San'at" Dedi

Gaziemir, "Barış İçin San\'at" Dedi

Belediye ile tiyatro toplulukları tarafından ortaklaşa düzenlenen Özgür Sanat Gecesi'nde konuşan Başkan Şenol, "Özgür düşünceyi demir parmaklık arkasında tutamazsınız" dedi.

02.12.2013 11:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Belediye ile tiyatro toplulukları tarafından ortaklaşa düzenlenen Özgür Sanat Gecesi'nde konuşan Başkan Şenol, "Özgür düşünceyi demir parmaklık arkasında tutamazsınız" dedi. Sanatçı, siyasetçi ve akademisyenlerin katıldığı gecede gezi parkı tartışmaları öne çıktı.

Gaziemir Belediyesi, Yeni Kapı Tiyatrosu, Tiyatro Platformu ve Türkiye Tiyatrolar Birliği tarafından AKM'de düzenlenen Barış İçin Sanat Gecesi'nde sanat ve sanatçılar üzerindeki baskılar elen alındı. Çok sayıda sanatçı, akademisyen ve siyasetçinin konuşmacı olarak katıldığı iktidar sanat ilişkisinin ele alındığı gecede; şiirlerle, şarkı- türkülerle ve sahne gösterileriyle sanatta işlenecek suç yoktur mesajı verildi. Geçmişten günümüze kadar sanatın birçok iktidar tarafından susturularak baskı altında tutulmaya çalışıldığını ancak her zaman sanatın galip geldiğini söylediler. Gece boyunca yapılan konuşmalarda Gezi parkı olayları ve Suriye'de devam eden savaşta ele alındı.

Özgür sanat gecesinde kürsüye çıkan ve Albert Camus'un "Dünya aydınlık olsaydı, sanat olmazdı" sözüyle sanatın insan hayatındaki önemine değinen Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, iktidarların sanata ve sanatçıya yaklaşımına değinerek şöyle konuştu: "Sanat insanın yaratıcı yönünü güçlendirir, toplumun gelişmesine yön verir. Sanatçılar, tarih boyunca kimsenin söyleyemediklerini dile getirmişlerdir. Kimi zaman toplumu provoke etmiş, kimi zamanda toplumu eğitmişlerdir. İşte bu yüzden sanat ve sanatçı iktidarlar tarafından baskıya uğramıştır."

Günümüz Türkiye'sinin genel koşullarını değerlendiren Gaziemir Belediye Başkanı Halil İbrahim Şenol, "Cumhuriyetin hiçbir döneminde demokrasiye, sanata ve sanatçıya bu denli baskı uygulanmamıştır. Cumhuriyet'in tüm kazanımlarının yok edildiği bu dönemde ülkemizin geleceğinden kaygılıyız. Özgür düşünce demir parmaklık arkasında tutulmaya çalışılıyor. Bu koşullarda sanatçılara büyük görev düşüyor. Sanatçılar direnerek, topluma yol göstermeli, toplumu cesaretlendirmeli, aydınlatmalıdırlar" diye konuştu. Gezi Parkı olaylarına değinen, daha önce gençleri konuşmadıkları, sorgulamadıkları için eleştirdiğini ifade eden Başkan Şenol, "Gençler başlattıkları bu mücadele ile gönlümü çalmaya başardı. Onlarla gurur duyuyorum" dedi. Gaziemir'de 5 yıldır özgürleştirdikleri sahnede Nazım Hikmet, Uğur Mumcu ve birçok demokrasi şehidinin anıldığına değinen Şenol, sözlerini "Yaşasın özgür sanat" diyerek bitirdi.

CHP İzmir İl Başkan Yardımcısı Ceyhun Kayhan'ın da katıldığı etkinlikte konuşan CHP Gaziemir İlçe Başkanı Umut Tekin, toplumun kutuplaştırıldığını savunarak şunları söyledi: "Kutuplaşmanın bilerek ve isteyerek Adalet ve Kalkınma Partisi tarafından devam ettirildiğini görüyorum. Erdal Eren'in mektubuna ağlayan Erdoğan'ın Çayan Biber'i gazla, copla öldürmesine tanık oluyorum. Öğrencilerin çevrecilerin tutsaklığını, ölümünü görüyorum. Kadın ölümlerinin yüzde bin 400 arttığına tanık oluyorum. Gezi'de öldürülenleri görüyorum. ve diyorum ki, barış! Hemen şimdi."

Grup Gündoğarken ve Grup Praksis'in müzikleriyle renk kattığı geceye konuşmacı olarak katılanlar ise şöyle; Orhan Aklaya, Orhan Aydın, Tuncer Cücenoğlu, Turgay Tanülkü, Ali Rıza Özbilgiç, Aslı Öngören, Mehmet Esetoğlu, Orçun Masatçı, Nazlı Masatçı, Duygu Yayla, Ragıp Yavuz, Mesut Kara, Kemal Oruç, Nimet Erdem, Mustafa Kurağ. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Yerel Gaziemir, 'Barış İçin San'at' Dedi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement