Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı - Son Dakika
Güncel

Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı

Gazze'nin yeniden imarı için taahhüt edilen yardım miktarı 5,4 milyara ulaştı.

12.10.2014 22:17
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gazze'nin Yeniden İmarı Uluslararası Konferansı'na katılan ülkelerin taahüt ettiği yardım miktarı 5,4 milyar dolara ulaştı.

Kahire'de düzenlenen konferansın kapanış bildirisini okuyan Norveç Dışişleri Bakanı Borge Brende, Gazze'nin imarına katkıda bulunacak ülkelerin yapacağı 5,4 milyar dolarlık yardımın yarısının imar faaliyetlerine ayrılacağını kaydetti. Brende, konferansa katılan ülkelerin taahhüt ettikleri yardımı bir yıl içinde teslim edeceklerini söyledi.

Kapanış bildirisinde Filistin ile İsrail arasında barış sağlanması konusunun da ele alındığını belirten Brende, bağışçı ülkelerin Filistinli ve İsrailli yetkilileri müzakerelere yeniden başlama konusunda ciddi olmaya davet ettiğini kaydetti.

Mısır Dışişleri Bakanı Samih Şükri ise Filistin ile İsrail arasında ateşkesin sürekli hale getirilmesi ve Filistin hükümetinin etkinliğinin artırılmasının, Gazze'nin imarı için yardımda bulunan ülkelerin çabalarının başarılı olması için zorunlu olduğunu ifade etti.

Mısır'ın başkenti Kahire'de düzenlenen ve Filistin tarafının Devlet Başkanı Mahmud Abbas, Başbakan Yardımcısı Mohammad Mustafa, Dışişleri Bakanı Riyad el-Malki tarafından temsil edildiği "Gazze'nin Yeniden İmarı" konulu uluslararası konferansa, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton, Ortadoğu Dörtlüsü Temsilcisi Tony Blair, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry'nin yanı sıra birçok ülkeden temsilciler katılıyor.

İsrail'in 7 Temmuz'da başlattığı ve 51 gün devam eden saldırılarda, Gazze'de 2 bin 158 kişi hayatını kaybetmiş, 11 binden fazla kişi de yaralanmıştı. Saldırılarda 17 bin 200 ev, 73 cami ve 24 okul tamamen yıkılmış, binlerce bina hasar görmüştü.

Filistin Kalkınma ve Yeniden Yapılandırma Ekonomik Konseyi Başkanı Muhammed Eştiye, Gazze'nin imarı için 7,8 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu açıklamıştı. - Kahire

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gazze'nin Yeniden İmarı Konferansı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement