"Gazze'ye Sözüm Var, Haziran Ayında Gideceğim" - Son Dakika
Dünya

"Gazze'ye Sözüm Var, Haziran Ayında Gideceğim"

"Gazze\'ye Sözüm Var, Haziran Ayında Gideceğim"

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze ziyaretinde herhangi bir ertelemenin sözkonusu olmadığını söyledi.

18.05.2013 10:24  Güncelleme: 10:27
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Gazze ziyaretinde herhangi bir ertelemenin sözkonusu olmadığını belirterek, Haziran ayı içerisinde bölgeyi ziyaret edeceğini açıkladı.

Başbakan Erdoğan, SETA Vakfı'nın düzenlediği konferansta yaptığı konuşmanın ardından basının sorularını cevapladı. Erdoğan, "Gazze'ye benim sözüm var. Herhangi bir olumsuz gelişme sözkonusu değil. Artık Gazze'ye gideceğim Allah'ın izniyle. ve döndükten sonra takvimimizi yapacağız. Arkadaşlarımızla çalışmalarımız devam ediyor. Öyle zannediyorum ki, Haziran ayı içinde bu ziyaretimiz gerçekleşecek" dedi.

Sadece Gazze'yi değil Batı Şeria'yı da ziyaret edeceğini belirten Erdoğan, "Bizim gönlümüzde Hamas da, El Fetih de, hepsi bizim kardeşlerimizdir. Bunları, birini bir kenara, birini bir diğer kenara koyamayız" şeklinde konuştu.

"Fakat İsrail- Filistin normalleşme süreci içerisinde bir defa şu gerçeği kabul etmemiz gerekir. O da şudur: Önce Hamas ve El Fetih'in uzlaşması, milli mutabakatı şart" diyen Başbakan Erdoğan, "Bu gerçekleşmeden bir defa İsrail'le yapılan görüşmeler bugüne kadar nasıl bir netice getirmediyse, bundan sonra da bir netice getirmesi mümkün değildir" dedi.

"HAMAS'IN OLMADIĞI BİR MASADAN BARIŞ ÇIKMAZ"

"Hamas'ın olmadığı bir masadan barış çıkmaz" diyen Erdoğan, "Bunu bir defa böyle bilmek lazım. Bugüne kadar geçen süreler hep boşuna geçmiştir. Bunu malum bir Davos maceramız olmuştu, o Davos maceramızda da o zaman Dörtlü'nün başındaki İngiliz Başbakanlığı'ndan sonra o göreve gelen Tony Blair'e de açıklamıştım. Dedim ki bak, bu masada Hamas yoksa barış çıkmaz. Sayın Blair de bir panelde dedi ki, 'Hamas'ın olmadığı masadan barış çıkmaz'. Nitekim o günden bugüne bir netice alınamıyor" dedi.

Erdoğan konuşmasına şöyle devam etti:

"Ortada bir vakıa var. Filistin'de yapılan demokratik bir seçime, dünya, Amerika başta olmak üzere herkes olumlu baktı, seçim yapıldı. Seçimin neticesinde Hamas kazandı. Kazandı ama Hamas'a hemen bariyerler konuldu ve o demokrasi sürecini işletmesi engellendi. Değerli arkadaşlar bunun adı güdümlü demokrasidir. Biz ileri demokrasiyi mi konuşuyoruz, gerçek manada bağımsız bir demokrasiyi mi konuşuyoruz, yoksa ben ne kadar o kadar demokrasi mantığını mı konuşuyoruz. Ben ne kadar istersem o kadar demokrasi olmaz. Demokrasi bu noktada halkın verdiği bir yetkidir, bu yetkiyi de yasalar içerisinde iş başına gelen iktidar kullanır. Fakat Hamas'a Filistin'de bu kullandırılmamıştır. Verilmesi gereken vergiler verilmemiştir. Hemen ekonomik baskılar uygulanmaya başlamıştır.

Dolayısıyla farklı bir süreç ortada. Hemen milli uzlaşı, milli uzlaşıdan sonra yapılacak Filistin seçimi, inanıyorum ki, İsrail'le görüşmeleri kimin yapacağını göstermesi bakımından önemlidir ve bu konuda bu süreçte bize düşen ne olursa biz hepsini yaparız. Yardımcı da olur diye düşünüyorum." - WASHINGTON

Kaynak: İHA

Son Dakika Dünya 'Gazze'ye Sözüm Var, Haziran Ayında Gideceğim' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement