Gebze Yağlı Güreşleri'nde Kıran Kırana Mücadele - Son Dakika
Güncel

Gebze Yağlı Güreşleri'nde Kıran Kırana Mücadele

Gebze Yağlı Güreşleri\'nde Kıran Kırana Mücadele

KOCAELİ (İHA) – Kocaeli’nin Gebze Belediyesi’nin düzenlediği Tarihi Hünkar Çayırı Güreşleri’nde 14 boyda 400 güreşçi kıran kırana mücadele etti.

25.05.2014 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

KOCAELİ (İHA) – Kocaeli'nin Gebze Belediyesi'nin düzenlediği Tarihi Hünkar Çayırı Güreşleri'nde 14 boyda 400 güreşçi kıran kırana mücadele etti.

Gebze Belediyesi tarafından her yıl geleneksel olarak düzenlenen Hünkar Çayırı Yağlı Pehlivan Güreşleri, geniş bir katılımla yapıldı. Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'in ev sahipliğinde Fatih Sultan Mehmet'in vefat ettiği yer olan Gebze Hünkar Çayırı'nda gerçekleştirilen güreşlere yurdun dört bir yanından gelen pehlivanlar, 14 boyda dereceye girebilmek için kıyasıya mücadele etti. Gebze Belediyesi Mehteran bölüğünün verdiği konserle başlayan yağlı güreşlerini izlemek üzere Türkiye'nin farklı illerinden Gebze'ye gelen güreş meraklıları, gün boyu nefes kesen mücadeleler izledi. Baş Cazgır Pele Mehmet'in çağrısıyla er meydanına çıkan pehlivanlar, güreşler öncesi protokolü ve güreş severleri selamladı.

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker yaptığı konuşmada, "Bugün burada yine güzel bir havada, güzel bir meydanda, manevi ve tarihi bir meydanda yine 20. Geleneksel Yağlı Güreşlerimizi burada gerçekleştiriyoruz. Bu yağlı güreşler burada geleneksel anlamda devam ediyor. Yapılan bu yağlı güreşlerde 400 tane güreşçimiz burada gördüğünüz gibi güreş tutuyorlar. Bu ata sporumuz 600 küsur yıllık bir ata sporumuz, geleneğimiz. Sahip çıkmak lazım ata sporlarına ve bu anlamda gençleri de özendirme anlamında ve onları güreşle, ata sporuyla tanıştırma anlamında büyük bir etkileşim hissediyoruz. Tabi burası tarihi bir meydan, buranın manevi bir anlamı da var. Fatih Sultan Mehmet Han hazretlerinin vefat ettiği bir alan. 3 Mayıs'ta vefat ediyor. Fatih, Osmanlı sefere çıktıkları zaman burada konaklama yaptıklarında dinleniyor. Yine burada askerimiz muhtemelen gelenek icabı beklerken kendi aralarında güreş yapıyorlardı. Büyük projelerden birisi burayı panorama haline getirmek. 200 dönüm bir arazi burası. Coşkulu bir kalabalık var. Güreş severlerin söylediği bir şey var, hep bu güreşi önemsiyorlar. Görüyorsunuz ciddi bir kalabalık var. Saydığımıza göre 15-20 bin kişilik bir izleyici kitlesi var. Yapılan Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nden sonra ikinci, üçüncü sırayı aldığımız söyleniyor. Bu da bizim için önemli" dedi.

Gebze Belediye Başkanı Adnan Köşker'in ev sahipliği yaptığı geleneksel Hünkar Çayırı Yağlı Güreşleri'ne AK Parti Kocaeli Milletvekili Mehmet Ali Okur, Darıca Belediye Başkanı Şükrü Karabacak, Çayırova Belediye Başkanı Şevki Demirci, güreş dünyasının yakından tanıdığı sporcular ve federasyon yetkilileri katıldı. - KOCAELİ

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gebze Yağlı Güreşleri'nde Kıran Kırana Mücadele - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement