Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü - Son Dakika
Ekonomi

Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü

Türkiye'nin karpuz üretiminin yüzde 25'ini gerçekleştiren Adana'da geçen sene fiyatı 20 kuruşa kadar düşen ve çiftçiyi mutsuz eden karpuzun kilogram fiyatı 1 lirayı buldu. Fiyatlardan dolayı bu yıl çiftçinin yüzü gülüyor.

24.06.2020 09:34  Güncelleme: 19:54
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Yaz sıcaklarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan karpuzda hasat kent genelinde sürüyor. Ülkenin yıllık ortalama 4 milyon ton seviyesindeki karpuz üretiminin yüzde 25'i Adana'da gerçekleştiriliyor. Haziran ayında olunmasına rağmen ülke genelinde hava sıcaklıklarının düşmesinden dolayı karpuzun yetişmesi biraz gecikti.

Geçen sene kilogramı 20 kuruşa kadar düşen ve para etmediği için bu sene ekim alanı yüzde 10 azalan karpuzda çiftçi bu sezon memnun. Tadı, aroması, kokusu ve rengiyle ünlü Adana karpuzunun kilogramı Mayıs ayının ilk haftasında tarlada 2 ile 2 buçuk lira arasında satılırken geçen hafta fiyatlar 60-70 kuruşa kadar geriledi. Düşen fiyatlar çiftçiyi tekrardan umutsuzluğa iterken bu haftanın başında fiyatlar tekrardan 1 liranın üzerine çıktı.

Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü

"HASAT BOLLUĞU YAŞANINCA FİYATLAR GERİLEMİŞTİ"

Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, "Şu an karpuzun kilosu 90 kuruş ile 1 lira 10 kuruş arasında değişmekte. Karpuz son 1 haftadır çiftçi ve tüccarın yüzünü güldürmekte. Bundan 1 hafta önce kilogram fiyatı 50 kuruşa kadar düşmüştü. O fiyatlar da anca maliyeti kurtarıyordu. Ovada hasat azalıp havalar da serin gittiği için karpuz azar azar piyasaya girdi. Fiyatlar iyi ve daha da yükselecek gibi. Karpuzu şu an bekletenler para kazanıyor. Haziran ayının ilk haftasında hasat bolluğu yaşanınca fiyatlar bayağı gerilemişti" diye konuştu.

Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü

"YAVAŞ OLGUNLAŞAN KARPUZ FİYATLARI YÜKSELDİ"

Geçen sene karpuz para etmediği için bu sene yüzde 10 ekim alanında azalış olduğunu vurgulayan Mehmet Akın Doğan, "Geçen sene 140 bin bu sene ise 120 bin dönüm ekili karpuz var. Bu sene havalar serin gidip karpuzlar yavaş yavaş hasat edilince fiyatlar iyi. Karpuzlarda birikme olmadı. Şu an Haziran'ın son haftasında olmasına rağmen Adana çok serin. Ürün piyasaya çok girmeyip yavaş yavaş olgunlaşınca karpuz fiyatları yükseldi" ifadelerini kullandı.

Kentte 500 dönüm arazide karpuz yetiştiren Cumali Altay ise şu anda fiyatların iyi gittiğini, 60 kuruşun altına düşmesi halinde ise zarar edebileceklerini söyledi.

Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü
Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü
Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Tarlada 1 liradan satılan karpuz üreticinin yüzünü güldürdü - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı
    03:53 Şimşek: Piyasalar enflasyonun düşeceğine inanmaya başladı

    Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Uluslararası Finans Enstitüsü (IIF) tarafından düzenlenen Küresel Görünüm Forumu'nda yaptığı konuşmada, piyasaların ve yatırımcıların genel olarak enflasyonun düşeceği ve Orta Vadeli Program'ın (OVP) sonuç vereceğine inanmaya başladığını ifade etti. Şimşek, OVP'nin güçlü ve güvenilir bir çerçeveye sahip olduğunu belirtirken, enflasyonun düşürülmesinin öncelikli hedefleri arasında olduğunu vurguladı. Ayrıca, Türkiye'nin politika önceliklerini anlatan Şimşek, OVP'nin fiyat istikrarını sağlamayı, rekabetçiliği artırmayı ve yapısal reformları gerçekleştirmeyi amaçladığını söyledi.

  • Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor
    00:28 Burdur'da 267 Proje Yürütülüyor

    Burdur'da gerçekleşen İl Koordinasyon Kurulu toplantısında, 2024 yılı yatırım planları ele alındı. Toplantıda, Burdur genelinde 267 projenin yürütüldüğü açıklandı.

  • Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi
    21:49 Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü, kaçak keklik avlayanlara ceza verdi

    Doğa Koruma Milli Parklar Bitlis Şubesi İl Müdürlüğü ve Hizan Sağınlı Jandarma Karakol Komutanlığı ekipleri tarafından yapılan yol kontrollerinde 2 şahsa toplam 34 bin 440 TL idari para cezası verildi. Yapılan operasyonda 4 adet keklik, 4 adet kafes ve 5 adet tuzak ele geçirildi. Keklikler sağlık kontrollerinin ardından doğaya salındı ve kafes ile tuzaklar imha edildi.


Advertisement