Geciken karaciğer nakli gelişim geriliğine yol açıyor - Son Dakika
Güncel

Geciken karaciğer nakli gelişim geriliğine yol açıyor

Geciken karaciğer nakli gelişim geriliğine yol açıyorİSTANBUL, (DHA)- Kronik karaciğer yetmezliği hastalarında organ nakli konusunda zamanlamanın önemine dikkat çeken Organ Nakli Cerrahı Prof. Dr.

08.11.2019 14:58  Güncelleme: 15:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Geciken karaciğer nakli gelişim geriliğine yol açıyor

İSTANBUL, (DHA)- Kronik karaciğer yetmezliği hastalarında organ nakli konusunda zamanlamanın önemine dikkat çeken Organ Nakli Cerrahı Prof. Dr. Koray Acarlı, nakil gerçekleşmediği takdirde hastaların ölüm tehdidiyle karşı karşıya olduğunu belirtti. Acarlı, "Yetişkinler kalitesiz ve sağlıksız bir yaşama mahkum olurken, çocuklarda da büyüme, gelişme ve zeka düzeyi olumsuz etkileniyor. Geç kalınmış hastalarda bir süre sonra nakil gerçekleştirilse dahi bu eksiklikler düzeltilemiyor" dedi.

Türkiye'de yılda bin 200 ila bin 400 civarında karaciğer nakli gerçekleştiriliyor. Bunların yüzde 80'i canlı vericiden, yüzde 20'sini kadavradan nakiller oluşturuyor. Kadavradan organ bağışında oranlarında ciddi sorunlar olduğunu belirten Memorial Şişli Hastanesi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Koray Acarlı, kadavra çıkmadığı için organ nakli bekleyen hastalarımızı yakınları ve sevdikleri tarafından bağışlanan organlarla yani canlı vericili nakillerle iyileştirmek durumunda kaldıklarını ifade etti.

İstanbul'da yılda 200 milyon organ vericisi olması gerektiğini ancak bu rakamın ancak tüm Türkiye'de karşılandığını anlatan Prof. Dr. Koray Acarlı, "Milyon nüfus başına yapılan karaciğer nakilleri üzerinden baktığımızda dünya ikincisi ya da zaman zaman dünya birincisiyiz" dedi.

"KARACİĞER NAKLİ İÇİN GEÇ KALMAYIN"

Karaciğer yetmezliğinin kanama, sarılık, karında su toplanması ve koma gibi ölümcül sonuçlara yol açabildiğini belirten Prof. Dr. Koray Acarlı, "Bu hastalığın bulguları ortaya çıktıktan sonra geçirilen zaman aleyhe işleyen zamandır. Kronik karaciğer yetmezliğinin tek etkin tedavisi ise organ naklidir. Karaciğer yetmezliği olan hastalar bu dönemleri beklemeden karaciğer nakli konusunda tecrübeli hekimler ve tam donanımlı merkezlere başvurmalıdır. Hastanın genel durumu kötüleşmeden yapılan karaciğer nakilleri sonrası yaşam kalitesi ve süresi önemli ölçüde artıyor. Karaciğer nakli sonrası düzenli takipler ve doğru bir bakım ile hastalar yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürebiliyor" ifadelerini kullandı.

"4 AYLIK ÇOCUĞA BİLE NAKİL YAPILIYOR"

Çocuklarda görülen karaciğer nakillerinde ise zamanlamanın önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Acarlı, şöyle devam etti:

"Çocuklarda görülen karaciğer yetmezliği genellikle doğumsal oluyor. Maalesef çocuk hastalar organ nakli şansını elde etmeden hayatlarını kaybedebiliyor. Nakil olmazsa bu çocuklar hayatını kaybedecek. Aynı zamanda çocuk yaşta görülen karaciğer hastalıkları çocukların büyüme, gelişme ve zekasına olumsuz etki ediyor. Bir süre sonra nakli yaptığınızda da düzeltemiyorsunuz. O nedenle çocuklarda zamanlama çok önemli. Bu çocuklar düzgün beslenemiyorlar, özel beslenmek zorunlulukları var, kimisi sarılıktan kurtulamıyor. Bu sorunlar nakil olmazsa eğer 4 ila 5 ay içinde çocuğu yaşayamayacak hale getiriyor. Çocuk ne kadar büyürse bir karaciğeri oraya uydurmak zor oluyor. Çocuklara anne, baba veya aile fertlerinden birinden nakil yapıyoruz. Burada karaciğerin alınabilen en küçük parçasını alıyoruz. O en küçük parça bile çocuğa 2 ila 3 misli büyük oluyor. Biz 4 aylık çocuklara bile nakil yapıyoruz. Nakil olan çocuklar yaşıtları gibi sağlıkla büyüyebiliyor."

Geciken karaciğer nakli gelişim geriliğine yol açıyor
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Geciken karaciğer nakli gelişim geriliğine yol açıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı
    22:39 Antalya'da Minibüsle İki Kişinin Üzerine Sürülen Şüpheli Yakalandı

    Antalya'nın Kepez ilçesinde bir iş yerinde çıkan tartışma sonucu, iş yeri sahibinin oğlu olan şüpheli, minibüsle yol kenarında bekleyen 2 kişinin üzerine sürdü. Kazada bir kişi hayatını kaybederken, diğer kişi yaralandı. Olay yerinden kaçan şüpheli, polis tarafından yakalanarak gözaltına alındı ve tutuklandı.

  • Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri
    22:39 Adana'da Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda Gökhan Tepe konseri

    Adana'da düzenlenen Uluslararası Portakal Çiçeği Karnavalı'nda şarkıcı Gökhan Tepe, Merkez Parkı'nda konser verdi. Konseri çok sayıda kişi izledi ve Tepe'nin en sevilen parçalarına müzikseverler eşlik etti. Tepe'nin performansı, dinleyiciler tarafından alkışlandı.

  • Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık
    22:38 Muğla Vali Yardımcısı: Geçen yıl 6,5 milyon turist ağırladık

    Muğla Vali Yardımcısı Murat Sarı, Muğla'nın geçen yıl yaklaşık 6,5 milyon yerli ve yabancı turisti misafir ettiğini belirtti. Sarı, klasik turizmin yanı sıra kültürel, gastro turizm, spor turizmi ve sağlık turizmi gibi konularda da çalışmalar yaptıklarını ve hedeflerinin daha sürdürülebilir ve gelir getiren bir turizm anlayışını benimsemek olduğunu söyledi. Muğla ve çevresinin antik çağlardan günümüze inanç ve sağlık turizmi açısından önemli bir coğrafya olduğunu vurgulayan MSKÜ Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar ise üniversitenin sürdürülebilir turizmi teşvik etmek için çeşitli projeler yürüttüğünü belirtti.

  • Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada
    22:35 Zeytinburnu'nda motosiklet hırsızlığı kamerada

    İstanbul Zeytinburnu'nda maskeli 2 hırsız, park halinde bulunan motosikleti çaldı. Hırsızlık anı güvenlik kamerasına yansıdı. Olay, 13 Nisan'da Zeytinburnu Çırpıcı Mahallesi Modabağ Sokak'ta meydana geldi. İddialara göre, otomobille sokağa gelen maskeli 2 kişi, Emre Ceylan'a ait olan 34 HTH 390 plakalı motosikleti iterek götürdü. Sabah uyandığında motorunun yerinde olmadığını gören Ceylan, güvenlik kamerasından çalındığını anlayınca polis ekiplerine ihbarda bulundu. Polis ekipleri güvenlik kameralarını inceleyerek hırsızları yakalamak için çalışma başlattı.

  • Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı
    22:33 Karabük'te alevlere teslim olan müstakil ev tamamen yandı

    Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Hanköy'de Ramazan Yazıcı'ya ait müstakil evde çıkan yangın sonucunda ev tamamen kullanılamaz hale geldi. Jandarma ve itfaiye ekiplerinin müdahalesiyle yangın kontrol altına alındı.

  • Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu
    22:27 Mardin Emniyet Müdürlüğü Polisleri Türk Kızılayı'na Kan Bağışında Bulundu

    Mardin Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görevli polis memurları, 15 Temmuz Demokrasi ve Şehitler Parkı'nda bulunan Artuklu Kan Alma Birimine giderek kan bağışında bulundu. Polisler, sağlık kontrolünden geçirildikten sonra kan bağışında bulunarak, vatandaşları da duyarlı olmaya davet etti.

  • Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak
    22:25 Soma Belediyesi Makam Araçlarını Satışa Çıkaracak

    Soma Belediye Başkanı Sercan Okur, önceki dönemdeki makam araçlarının satılacağını açıkladı. Belediye personelinin araçları özel işlerde kullanıldığı için satışa çıkarılacak olan araçlar yerine yeni makam araçları alınmayacak.


Advertisement