Gediz Nehri Yatağında Akacak, Taşmayacak - Son Dakika
Yerel

Gediz Nehri Yatağında Akacak, Taşmayacak

"Gediz Eylem Planı" çerçevesinde, nehrin Manisa geçişinde yapılan ıslah çalışmaları, her yıl yağışlı dönemlerde meydana gelen ve tarım arazilerinde büyük ölçekte maddi zarara neden olan taşkınların önüne geçecek.

16.12.2012 12:08
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Turgay Duyar - Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın

"Gediz Eylem Planı" çerçevesinde, nehrin Manisa geçişinde yapılan ıslah çalışmaları, her yıl yağışlı dönemlerde meydana gelen ve tarım arazilerinde büyük ölçekte maddi zarara neden olan taşkınların önüne geçecek.

Devlet Su İşleri (DSİ) 22. Şube Müdürü Bilgin Telek, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu'nun talimatları doğrultusunda, Gediz Nehri'nin Manisa geçişinde taşkın sorunu yaşanan Akgedik ile Yeniharmandalı köyleri arasında kalan yaklaşık 35 kilometre uzunluğundaki bölümünde, yatak temizliği ve nehir kenarındaki koruyucu unsurların yeniden inşası çalışması yapıldığını belirtti.

Bağlı bulundukları DSİ 2. Bölge Müdürlüğü tarafından yapılan çalışmaya büyük önem verildiğini, bunun için DSİ'ye ait ülke genelindeki makine parklarından araçların buraya transfer edildiğini dile getiren Telek, şunları kaydetti:

"Akgedik mevkisinden başlayıp Yeniharmandalı Hacıhaliller Köprüsü'ne kadar yaklaşık 35 kilometrelik bölüm ıslah edilecek. Çalışmalarda Gediz Nehri yatağının taban genişliği 50 metre, ağız genişliği ise 100 metreye çıkarılıyor. Nehir yatağından çıkarılan kumlar ile su kenarına set oluşturulacak. Bu set taşkını önleyecek ve üzerinde oluşturulacak servis yoluyla bu 35 kilometrelik hatta kesintisiz ulaşım sağlanmış olacak."

Telek, çalışmaların Gediz Nehri'nin geçtiği tarım arazilerinde yaşanan taşkın sorununa çözüm getireceğini ifade ederek, "Olabilecek orta ve büyük ölçekli yağışlarda Gediz Nehri, artık civar tarım arazileri için sorun olmayacak" dedi.

-Gediz'in kirlilikten kurtarılması-

Gediz Nehri'nde yapılan ıslah çalışmalarının, aynı zamanda bakanlıklarınca Gediz'in kirlilikten kurtulması için yürütülen eylem planının bir parçası olduğunu belirten Telek, DSİ'nin bu eylem planı çerçevesinde üzerine düşen sorumlulukları eksiksiz yerine getirdiğini söyledi.

Telek, Gediz Eylem Planı'nın sonuç vermesi ve nehrin kirlilikten kurtulması için planın tarafı olan paydaş kurumlara önemli sorumluluklar düştüğünü hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Gediz Nehri'ne bağlanan yaklaşık 45 dereden 40'ının ıslahı bu yıl sonu itibarıyla bitirilmiş olacak. 2013 Haziran ayına kadar diğerleri de tamamlanarak eylem planında yer alan taşkın koruma tesisleri bitirilecek. Başlatılan ıslah çalışmasıyla DSİ, kendisine verilen görevi yerine getirmiş olacak. Ancak bu yetmiyor, diğer paydaşların da kirliliğin önlenmesiyle ilgili yükümlülüklerini yerine getirmesi gerekiyor. Evsel ve sanayi atıkların arıtılmasının yakın bir sürede gerçekleştirileceğine inanıyorum."

-Çiftçiler çalışmalardan memnun

Gediz Nehri kıyısındaki Sabuncu Adalar mevkisinde arazisi bulunan Abbas Şener, geçen yıl arazisinin Gediz Nehri taşkın suları altında kaldığını, bu çalışma ile bu yıl arazisini su basmayacağına inandığını dile getirerek, "Bu mevkide her yıl onlarca tarla, şiddetli yağışlarının ardından taşkın suları altında kalıyordu. Tarlamıza taşkın sularından dolayı zamanında girip işleyemiyor, geç kalıyorduk. Geçen yıl ektiğim tüm mahsul zayi oldu, gitti. Başlatılan bu çalışmaların tamamlanmasının ardından taşkın suyu baskını korkumuz kalmayacak" dedi.

Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu - MANİSA

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gediz Nehri Yatağında Akacak, Taşmayacak - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement