GEKAP beyannamesi verecekler dikkat! Son gün ne zaman ve nelere dikkat edilmeli? - Son Dakika
Ekonomi

GEKAP beyannamesi verecekler dikkat! Son gün ne zaman ve nelere dikkat edilmeli?

GEKAP beyannamesi verecekler dikkat! Son gün ne zaman ve nelere dikkat edilmeli?

Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi (GEKAP) verecek işletmeler için son gün resmi tatil nedeniyle 31 Temmuz yerine 4 Ağustos'a uzatıldı.

30.07.2020 09:32  Güncelleme: 12:09
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş
Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi (GEKAP) verecek işletmeler için son gün resmi tatil nedeniyle 31 Temmuz yerine 4 Ağustos'a uzatıldı. Eski Hesap Uzmanı ve Yeminli Mali Müşavir İlyas Emre Yayla da, GEKAP beyannemesini tüm yönleriyle anlattı. Beyanın hiç yapılmaması durumunda idari para cezası olduğuna dikkat çeken Yayla, "Geri Kazanım Katlım Payının Beyanın hiç yapılmaması durumunda GEKAP payı hariç 22 bin 109 Türk Lirası idari para cezası kesilecektir. GEKAP beyanının hiç veya eksik yapılması nedeni ile tam olarak ödenmeyen katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası olarak verilecek ve ayrıca gecikme faizi alınacaktır" dedi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Geri Kazanım Katılım Payı Beyannamesi (GEKAP) olarak nitelendirilen, bitkisel yağ, elektrikli ve elektronik eşya, ilaç, plastik ambalaj, plastik poşet, lastik, akümülatör, pil, madeni yağ, metal ambalaj, cam ambalaj, ahşap ambalaj geri kazanım katılım payı ile ilgili Mazars Denge'den Eski Hesap Uzmanı ve Yeminli Mali Müşavir İlyas Emre Yayla da merak edilen soruları yanıtladı.

GEKAP NEDİR?

İlyas Emre Yayla, GEKAP hakkında şu bilgileri verdi; "Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP); amacı bütün canlıların ortak varlığı olan çevrenin idamesi olan Çevre Kanunu kapsamında esas itibari ile çevreye olumsuz etkisi olan atıkların kullanımını sınırlamak, farkındalık yaratmak ve bu atıkların maliyetinin karşılanması için alınan vergidir denilebilir. Hayatımıza ilk defa -halk arasında bilinen adı ile- Poşet Vergisi olarak giren GEKAP'ın daha sonra kapsamı genişletilerek Ambalajlar, Bitkisel Yağlar, Elektrikli ve Elektronik Eşyalar, İlaçlar, Lastikler, Pil ve Akümülatörler ve Madeni Yağlar da GEKAP'ın kapsamına alınmıştır.

Geri Kazanım Katılım Payı (GEKAP); 2020 yılı başından geçerli olmak üzere ürün yelpazesinin genişletilmesi ve özellikle ambalajlardan da alınması ile birlikte neredeyse bütün mükellefleri ilgilendirir duruma gelmiştir. Pandemi nedeni ile aylık olan beyan dönemi 2020 yılı için 6'a çıkartılmış olup 31.07.2020 (resmi tatil nedeni ile 04.08.2020) tarihi beyan ve ödeme için son gündür. Pandemi kaynaklı oluşan olağanüstü durum nedeni ile sektör temsilcilerinin beklentisi en azından 2020 yılı için bir erteleme olmasıdır ancak beyan ve ödeme için son günlere girmemize rağmen henüz bir erteleme gelmediğini ve mükelleflerin yaptırıma tabi olmamak için en azından beyana hazır hale gelmesi gerektiğini hatırlatmakta fayda bulunmaktadır."

GEKAP BEYANNAMESİNİ KİMLER VERMEK ZORUNDADIR?

GEKAP beyannamesini kimlerin vermesi gerektiğiyle ilgili Yayla şunları söyledi;

"Geri Kazanım Katılım Payı beyan etmek zorunda olanlar poşetlerde nihai tüketiciye satış yapanlar, diğer ürünler de ise piyasaya sürenler ve/veya ithal edenlerdir. Burada, Poşette harici beyan zorunlukları bulunan durumlar için piyasaya arz kavramı önemli olmaktadır. Piyasaya arzdan kasıt ürünlerin veya ambalajlı eşya/malzemelerin piyasaya sunumu yani nihai tüketiciye olmasa dahi ürünün ticari dolaşıma çıkması yani ürünler üzerindeki tasarruf hakkının bir alıcıya veya onun adına hareket edenlere devredilmesi fiilini ifade etmektedir. Örneğin; Fabrikada üretilen bir ürünün ambalajlanarak toptancı şirkete satımı durumunda piyasaya arz eden olarak imalatçı şirketin beyan yükümlülüğü bulunmaktadır."

NELER ÜZERİNDEN GEKAP VERİLİR?

Eski Hesap Uzmanı ve Yeminli Mali Müşavir İlyas Emre Yayla, neler üzerinden GEKAP verileceğiyle ilgili, "GEKAP Çevre Kanunu ek-1'de ayrıntıları ile belirtilen ürünlerin tamamı için verilir. Bu ürünler oldukça kapsamlı olup, poşet, ambalaj (cam, plastik, karton),  Bitkisel Yağlar, Elektrikli ve Elektronik Eşyalar, İlaçlar, Lastikler, Pil ve Akümülatörler ve Madeni Yağlar olarak ana hatları ile sınıflandırılabilecektir.

Bu ürün yelpazesinin iyice analiz edilerek GEKAP kapsamında olunup olunmadığı ile ayrıca ihracat, depozito sistemine kaydedilmiş depozito mahiyetinde ki ambalajlar, bağış gibi GEKAP'tan istisna olan haller içerisinde yer alınıp alınmadığına dikkat edilmelidir. Son olarak kutu imalatçıları gibi GEKAP ödeme yükümlülüğü olmamakla birlikte beyan yükümlülüğü bulunan mükelleflerinde olduğunu hatırlatmak gerekmektedir." diye konuştu.

BEYANNAME NE ZAMAN VERİLECEK VE ÖDENECEKTİR?

Resmi tatil nedeniyle beyan ve ödemenin uzadığını belirten Yayla, "Esas itibari ile aylık olarak belirlenen GEKAP beyan ve ödeme dönemi, pandemi nedeni ile 22 Mart 2020 tarih ve 31076 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Tebliğ değişikliği ile, 2020 yılında altı aylık, takip eden yıllar için üç aylık olarak belirlenmiştir. Buna göre; 2020 ilk 6 aylık beyan ve ödemesi 31.07.2020 (resmi tatil nedeni ile 04.08.2020) tarihine kadar yapılması gerekmektedir.

Ayrıca, Ocak 2020 ve Şubat 2020 dönemleri için GEKAP beyannamesi vermiş olanlar 2020 yılının ilk altı aylık dönemi için verecekleri beyannamelere daha önce beyanname verdikleri dönemlere ilişkin bilgileri dahil etmeyeceklerdir. Ocak 2020 ve Şubat 2020 dönemi için verilen GEKAP Beyannamelerin ödemeleri 31.07.2020 (resmi tatil nedeni ile 04.08.2020) tarihine kadar yapılabilecektir." ifadelerini kullandı.

BEYAN ETMEME CEZASI NEDİR?

Beyan etmeme cezasına dikkat çeken Yayla, "GEKAP beyannamesinin verilmemesi veya eksik verilmesi nedeni ile ayrı cezalar söz konusudur. Geri Kazanım Katlım Payının Beyanın hiç yapılmaması durumunda GEKAP payı hariç Çevre Kanun'un 12'nci maddesi uyarınca bilgi ve bildirim yükümlülüğünü kapsamında 22.109 Türk Lirası idari para cezası kesilecektir. GEKAP beyanının hiç veya eksik yapılması nedeni ile tam olarak ödenmeyen katılım payı tutarının yüzde 20 fazlası idari para cezası olarak verilecek ve ayrıca gecikme faizi alınacaktır." şeklinde konuştu.


- İstanbul
Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi GEKAP beyannamesi verecekler dikkat! Son gün ne zaman ve nelere dikkat edilmeli? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor
    15:32 Bitlis'te Uçkun Bitkisi Yetişiyor

    Bitlis'in Güroymak ilçesinde yetişen ve yayla muzu olarak da bilinen uçkun bitkisi, pazarda satılmaya başlandı. Uçkun toplayanlar, bu bitkinin ilçedeki işsizler için bir umut kaynağı olduğunu belirtiyor. Uçkun, kanser, sarılık, şeker, tansiyon, mide rahatsızlıkları ve diyabet gibi hastalıklara iyi geldiği bilinen bir bitkidir.

  • Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi
    15:23 Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 Yılı Faaliyet Raporu Kabul Edildi

    Güneydoğu Anadolu Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği'nin 2023 yılı mali genel kurul toplantısında, 2023 yılı faaliyet raporu oybirliği ile kabul edildi. Birliğin 2023 yılında gerçekleştirdiği kuru meyve ve mamulleri ihracatının detayları da açıklandı. Rapora göre, Birliğin kuru meyve ve mamulleri ihracatının Türkiye genelindeki payı yüzde 18,6 olarak gerçekleşti ve en fazla ihracat yapılan ülkeler arasında Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, İtalya ve Irak yer aldı.

  • Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı
    15:19 Muğla Büyükşehir Belediyesi ihtiyaç sahibi vatandaşlara maddi destek miktarını arttırdı

    Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ülkenin içinde bulunduğu olumsuz ekonomik şartlarda ihtiyaç sahibi vatandaşlara sağlanan maddi destek miktarını yüzde 110 arttırdıklarını söyledi. Halk Kart desteği ile ihtiyaç sahibi ailelerin banka kartına aylık yüklenen miktar ile temel ihtiyaçlarının karşılaması sağlanıyor.

  • Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı
    15:07 Batman Havalimanında Mart Ayında 45 Bin 466 Yolcu Havayolunu Kullandı

    Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Devlet Hava Meydanları İşletmesi Genel Müdürlüğü, Batman Havalimanında Mart ayında 45 bin 466 yolcunun havayolunu kullandığını açıkladı. Ayrıca, Mart ayında Batman Havalimanına iniş-kalkış yapan uçak sayısı 322, yük trafiği ise 479 ton olarak gerçekleşti. Ocak ve Mart aylarında ise toplamda Batman Havalimanında 151 bin 998 yolcu, 986 uçak ve bin 620 ton yük trafiği kaydedildi.

  • Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer gemisi 180 yolcu getirdi
    15:06 Bodrum'a Star Legend isimli kruvaziyer gemisi 180 yolcu getirdi

    Bahamalar bayraklı Star Legend isimli kruvaziyer gemisi, Kuşadası Limanı'ndan Bodrum'a gelerek 180 yolcu getirdi. Yolcular ilçe merkezini gezdi ve alışveriş yaptıktan sonra gemi, akşam saatlerinde Rodos Limanı'na hareket etti.

  • Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti
    15:06 Marmaris Ticaret Odası, Yunanistan İzmir Başkonsolosu'nu ziyaret etti

    Marmaris Ticaret Odası yönetimi, Yunanistan İzmir Başkonsolosu Alexandros Kostas'a nezaket ziyareti gerçekleştirdi. Ziyarette, kapı vizesi uygulaması ve vize başvuru süreçlerinde yaşanan sorunlar ele alındı. Marmaris Ticaret Odası Başkanı Ayhan, sorunların çözülmesi konusunda destek istediklerini belirtti ve Marmaris ile Rodos arasında ticaretin geliştirilmesine hazır olduklarını ifade etti.

  • MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı
    14:54 MEÜ'de Sosyal Girişimcilik Projesi Tanıtıldı

    Mersin Üniversitesi'nde (MEÜ) Sosyal Girişimcilik, Güçlendirme ve Uyum Projesi (SEECO) projesi tanıtıldı. Projenin amacı, ana bileşenleri ve temel çıktıları hakkında bilgi verildi. Proje, kadınların ve gençlerin sosyal ve ekonomik yönden güçlendirilmesine ve toplumsal uyumunun sağlanmasına katkıda bulunmayı hedefliyor.

  • Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı
    14:46 Contitech Lastik A.Ş. İşçileri, İşten Çıkarılan Arkadaşları İçin Eylem Başlattı

    Alman Continental Grup bünyesinde faaliyet gösteren Contitech Lastik A.Ş. işçileri, arkadaşlarının keyfi uygulama sonucu işten çıkarıldığını öne sürerek fabrika önünde eylem başlattı. Petrol-İş Bursa Şube Başkanı Ersin Birgül, yapılan haksızlığın herkese tehdit olduğunu belirtti.


Advertisement