Geleceğimi Koruyorum' Projesi Tanıtım Programı - Son Dakika
Güncel

Geleceğimi Koruyorum' Projesi Tanıtım Programı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan, “Gri betonlu alanlar olabildiğince azaltılsın.

21.10.2015 12:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, "Gri betonlu alanlar olabildiğince azaltılsın. Çocuklarımızın bitkileri yakından tanıyabileceği bahçe düzenlemeleri yapılsın. Yemyeşil okullarımız olsun" dedi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığın işbirliğinde gerçekleşen "Geleceğimi Koruyorum" sosyal sorumluluk projesinin tanıtım toplantısı MEB Şura Salonunda gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eşi Emine Erdoğan'ın himayelerinde gerçekleşecek olan "Geleceğimi Koruyorum" Projesi Tanıtım Programına Emine Erdoğan'ın yanı sıra Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Türkiye Temsilcisi Yuriko Shoji ve bakanlıkların yetkilileri katıldı.

Programda yaptığı konuşmada, toprak ve su konusunu çocukların gündemine taşıyan 'Geleceğimi Koruyorum' projesi hakkında çocuklara bilgi veren Erdoğan, "Toprak ve su içine doğduğumuz dünyanın en temel kaynağıdır. Varlıklarını ancak yokluğunda fark ettiğimiz sadık dostlarımızdır. Toprak ve su hayat demektir. Onlar olmasa yaşamda olmaz. Su bizim için hayat iksirdir. İnsan su olmadan sadece 1-2 gün yaşayabilir. Tabiat susuz kaldığında çoraklaşır. Toprak ve su hassasiyetini çocuklarımızın farkındalık alanlarına taşımak için ne yapsak azdır. Bu konuda büyük bir işbirliğimiz var. Geleceğin en önemli meselesi doğal kaynakların yönetimidir" diye konuştu.

"SUYU ÇOK DİKKATLİ KULLANMALIYIZ"

"Gittikçe kuraklaşan, temiz su kaynaklarını yürüten bir dünya da yaşıyoruz" diyen Erdoğan, "Yüzde 70'i yakını kentlerde yaşayan çocuklarımız doğal yaşamı tecrübe edemeden büyüyorlar. Ağaçları tanıyamadan, yaprakları birbirinden ayırt edemeden büyüyorlar. Çocuklar, toprağın içerisinde birçok canlının yaşadığını biliyorsunuz dimi? Toprak sadece biz insanlar için değil hayvanlar içinde hayat kaynağıdır. Bu nedenle bu değerli emanete hep birlikte sahip çıkmalıyız. Suyu çok dikkatli kullanmalıyız. Su kaynaklarını hiç kirletmemeliyiz" ifadelerini kullandı.

Öğretmenlere ve ebeveynlere seslenen Erdoğan, "Lütfen çocuklarımızı geleceğin en önemli sorunu olan çevre konusunda duyarlı olmaya hazırlayım. Çocuklarımızı tabiat hakkında bilinçlendirelim. Onlarla doğayı konuşalım. Güzelliklerini anlatalım, bitkileri birbirinden ayırt etmeyi tanımalarını mümkün kılalım. Atıklarımızın doğayı nasıl kirlettiğini anlatalım. Çöplerin ayrıştırılmasının önemini anlatalım. Ama önce tabi biz bunları yapalım" dedi.

"GRİ BETONLU ALANLAR OLABİLDİĞİNCE AZALTILSIN"

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı'dan bir rica da bulunan Emine Erdoğan, "Tüm okullarımızda ekoloji sınıfları açmak. Hiç olmazsa okul bahçelerinin bir bölümünde ekim alanı oluşturmak seferberliğini başlatalım. Okullarımız, şehirlerimizin öğretmeni olsun. Gri betonlu alanlar olabildiğince azaltılsın. Çocuklarımızın bitkileri yakında tanıyabileceği bahçe düzenlemeleri yapılsın. Yemyeşil okullarımız olsun" şeklinde konuştu.

Çocukların geleceği ve yarınları için toprak ve su duyarlılığının önemli olduğuna vurgu yapan Erdoğan, konuşmasına şöyle devam etti:

"Bir evde, bir okul da başlayacak duyarlılık genişleyerek kitleselleşecektir. Minik bir saksı da başlayan ilgi çocuklarımızı tabiatın zenginliklerini öğrenmeye yöneltecektir. Her şey minik bir kürek, küçük bir saksı bir avuç toprak ve birkaç tohumla başlıyor. Çocuklarımız tabiatı hoyratça kullanan anlayışın esiri olamayacaktır."

"ÇALIŞMALAR SONUNDA ÇOCUKLARIMIZDA TOPRAK VE TABİAT SEVGİSİNİN YEŞERTİLMESİNİ, TÜM TOPLUMA YAYILAN ŞUUR OLUŞTURULMASI TEMEL GAYEMİZDİR"

Milli Eğitim Bakanı Avcı, programda yaptığı konuşmada BM FAO'nun 2015 yılının 'toprak' yılı ilan ettiğini belirterek, "Bir yıla bir haftaya veya bir güne ad verilmesi o alanda şuur oluşturulması ve uygun çalışmalar yapılması için yaygın bir uygulama. Ancak toprak yılı bugüne kadar verilen diğer adlara göre gerçekten güzel, anlamlı, şiirsel bir ad. İnsanın tabiatta ait olduğu yere insanoğlunun köklerine vurgu yapan ve modern insanın ne yazık ki unuttuğu pek çok şeyi hatırlatmaya dönük bir vurguyu içinde barındırıyor" diye konuştu.

Bakan Avcı, Aşık Veysel'in 'Kara Toprak' şiirini hatırlatarak, şiirden bir dize de okudu. Toprakta sonsuz sayıda organizma olduğunu ifade eden Bakan Avcı, şunları söyledi:

"Uzmanlara göre bir çay kaşığı toprakta 4 bin çeşit ve yeryüzündeki insan sayısından daha fazla canlı yaşıyor. Oradaki 4 bin rakamı çeşit sayısını gösteriyor, canlı sayısını değil. Kainatta bütün canlılar bir zincirin halkaları gibi birbirine bağlı bir şekilde hayat sürüyor. O hayatın ana kaynağı da sessiz dostumuz Anadolu irfanının verdiği adla kara topraktır. Tabiatla uyum içinde yaşamayı öğrenmeden diğer insanlarla barış ve uyum içinde yaşamayı da beceremiyoruz. Bozulan dengeyi onarmak, tabiat felsefesini ihya etmek, Sünnetullahın farkına varmak insanlığın geleceğini kurtaracak bize köklerimize dönme imkanı verecek. İnsanoğlu toprağa dönmeli, kalbine dönmeli, kaybettiklerimizi yeniden hatırlamalı. Geleceğimi koruyorum projesi de bu ümidimizi besleyecek ve bu amaçlara hizmet edecek bir büyük iyilik projesidir. Bu çalışma kapsamında 30 büyükşehir il sınırları içerisinde yer alan okul öncesi, ilkokul 1.2.3.4. sınıf öğrencileri ve öğretmen arkadaşlarımızla ve anne babalara hitap eden eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek. İki yıl sürecek bu çalışmalar sonunda çocuklarımızda fıtri olarak zaten var olan toprak ve tabiat sevgisinin yeşertilmesini, beslenmesi, bu konuda öğrencilerimizden başka tüm topluma yayılan şuur oluşturulması temel gayemizdir."

"DÜNYANIN 196 ÜLKESİNE BİN 760 ÇEŞİT TARIMSAL ÜRÜN İHRAÇ EDEBİLİYORUZ"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu ise Türkiye'de toprağın ve suyun emin ellerde olduğunu kaydederek, "Türkiye son 10 yıl da büyük bir değişim ve dönüşüm sağladı. Biz tarımda bugün dünyanın 7'inci büyük ekonomisiyiz. Avrupa'nın 1'inci büyük ekonomisiyiz. Hijyen şartları anlamında dünyanın 196 ülkesine bin 760 çeşit tarımsal ürün ihraç edebiliyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından 'Toprak' ve 'Su' adlı karakterleri sembolize eden çocuklar Emine Erdoğan'a çiçek ve yeşil defter takdim ettiler. Daha sonra Emine Erdoğan, Bakan Avcı ve Bakan Arzu ile birlikte çocuklarla birlikte saksılara tohum ektiler. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Geleceğimi Koruyorum' Projesi Tanıtım Programı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı
    01:59 İzmir'de 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen yakalandı

    İzmir'in Karaburun ve Çeşme ilçeleri açıklarında Sahil Güvenlik ekipleri tarafından 23 düzensiz göçmen kurtarıldı, 2 düzensiz göçmen ise yakalandı. Karaburun açıklarında Yunanistan unsurlarınca Türk kara sularına itilen can salında bulunan 3'ü çocuk 23 düzensiz göçmen kurtarıldı. Çeşme ilçesinde ise Sahil Güvenlik Mobil Radarı tarafından tespit edilen lastik bottaki 2 düzensiz göçmen ekiplerce yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi
    01:53 THY Cenevre Müdürlüğü İftar Programı Düzenledi

    Türk Hava Yolları (THY) Cenevre Müdürlüğü, iftar programı düzenledi. Programa, Türkiye'nin BM Cenevre Ofisi Nezdindeki Daimi Temsilcisi Büyükelçi Güven Begeç, BM Cenevre Ofisi Medeniyetler İttifakı Özel Temsilcisi Büyükelçi Hakan Kıvanç ve diğer davetliler katıldı. Başkonsolos İpek Zeytinoğlu Özkan, Türkiye'nin deprem bölgelerine yapılan yardımları hatırlatarak, asrın felaketinin üstesinden geleceklerini belirtti. İsrail'in saldırıları altındaki Gazze'ye yapılan yardımlar da konuşuldu.

  • Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada
    01:46 Ankara'da çimento tankerinin devrilerek yokuş aşağı kaydığı anlar kamerada

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı. Kaza neticesinde şans eseri ölen veya yaralanan olmadı.

  • Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü
    01:42 Avcılar'da koca dehşeti: Eşini silahla vurarak öldürdü

    Avcılar'da yaşanan olayda, Vehbi Yıldız adlı şahıs, 3 çocuğunun annesi olan eşi Serap Yıldız'ı bilinmeyen bir nedenle silahla vurarak öldürdü. Polis ekipleri tarafından gözaltına alınan Vehbi Yıldız'ın eylemi sonrası olay yerine sağlık ekipleri sevk edildi ancak Serap Yıldız'ın hayatını kaybettiği belirlendi. Olayın ardından yapılan incelemelerin ardından Serap Yıldız'ın cenazesi Adli Tıp Kurumu'na götürüldü.

  • Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu
    01:33 Gaziantep'te yol ortasında silahla vurulmuş kadın cesedi bulundu

    Gaziantep-Nizip karayolunda vücudunun çeşitli yerlerinden silahla vurulmuş bir kadın cesedi bulundu. Cesedin kimlik tespiti için adli tıp kurumuna kaldırılmasıyla birlikte zanlı ya da zanlıları bulmak için geniş çaplı bir çalışma başlatıldı.

  • Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti
    01:33 Ali Babacan, Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti

    DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, yerel seçim çalışmaları kapsamında Bingöl'ün Karlıova ilçesini ziyaret etti. Babacan, partililer tarafından karşılandı ve partisinin Karlıova Belediye Başkan adayı İlyas Bingöl'e destek istedi. Babacan, Türkiye'deki sorunlarla ilgili hazırladıkları ansiklopediyi ve DEVA belediyeciliği ahlaki kural bildirgesini anlattı.

  • İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı
    01:29 İskenderun'da hafif ticari araç ile motosiklet çarpıştı: 2 yaralı

    Hatay'ın İskenderun ilçesinde hafif ticari araç ile motosikletin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. Kaza; İskenderun ilçesi Numune Mahallesi'nde meydana geldi. Polis kazayla ilgili inceleme başlattı.

  • Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu
    01:25 Gaziantep'te Yol Kenarında Silahla Öldürülen Kadın Bulundu

    Gaziantep-Nizip kara yolunun 11. kilometresinde bir kadının yol kenarında hareketsiz yattığını görenler durumu jandarmaya bildirdi. İhbar üzerine olay yerine sevk edilen 112 Acil Servis ve jandarma ekipleri, kadının silahla öldürüldüğünü belirledi. Üzerinden kimlik çıkmayan kadının cesedi, otopsi için Gaziantep Adli Tıp Kurumu morguna gönderildi. Jandarma ekipleri, olayla ilgili soruşturma başlattı.

  • Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı
    01:20 Ankara Pursaklar'da çimento tankeri devrildi, o anlar kameraya yansıdı

    Ankara'nın Pursaklar ilçesinde tali yoldan caddeye çıkan çimento tankeri kontrolden çıktı. Devrilerek yokuş aşağı kayan tankerin görüntüsü anbean kameraya yansıdı.

  • Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'
    01:15 Hamza Dağ: 'Bıkmadan, usanmadan heyecanımı tüm İzmir'le paylaşacağım'

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Cumhur İttifakı İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, Selçuk'ta düzenlenen mitingde projelerini anlatarak heyecanını İzmir halkıyla paylaştı.


Advertisement