Geleceğin Arkeologları Yetişiyor - Son Dakika
Yerel

Geleceğin Arkeologları Yetişiyor

Mardin Müzesinde çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda aktif öğrenmenin gerçekleştirilebileceği bir ortamı olarak oluşturulan arkeoparkta ilköğretim öğrencilerine müze eğitimi verildi.

30.04.2011 13:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin Müzesinde çağdaş müzecilik anlayışı doğrultusunda aktif öğrenmenin gerçekleştirilebileceği bir ortamı olarak oluşturulan arkeoparkta ilköğretim öğrencilerine müze eğitimi verildi.

Mardin Müze Müdürü Nihat Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklara müze eğitimi verildiğini, şu ana kadar 700 öğrencinin arkeoparkta müze eğitimi çalışmalarına katıldığını belirterek, eğitimlerin haftada 3 gün verildiğini, eğitime katılmak isteyen okulların müzenin web adresinden randevu almaları gerektiğini kaydetti.

Eğitimde, objelerle ilgili resimler yapma, boyama çalışmaları, yaratıcı drama etkinlikleri, kilden heykel çalışmaları, objelerle ilgili şiir, masal ve öykü yazdırma etkinlikleri, yaşayan ya da sözlü tarih çalışmaları, objelerle ilgili çeşitli duyu çalışmaları, objelerin koku ve seslerini düşünme, objeleri konuşturma, objeleri kendi bedenleri ile anlatma gibi birçok etkinliğin yer aldığını anlatan Erdoğan, bu eğitimin çocuklar üzerinde olumlu etkilerinin olduğunu bildirdi.

En önemli unsurun çocukların oynayarak öğrenmesi ve eğlenmesi olduğunu anlatan Erdoğan, müzelerin, anne babaların hafta sonları çocukları ile en iyi paylaşım içinde oldukları, en çok ve doğru zamanı geçirebilecekleri yerler olması gerektiğini vurguladı.

Öğretmenlerin, müzeleri eğitimde kullanacakları en zengin araçlarla donatılmış sınıflar olarak görmesi gerektiğini ifade eden Erdoğan, şöyle konuştu:

"Biz çocuklarımızı doğal ve tarihi çevreyi koruyan, kültürel mirasımızı tanıyan, koruyan ve yaşatan bireyler olarak yetişmelerini müzelerin sorumluluğu içinde görüyoruz. Çocuklarımıza bir müze kültürü ve bilincini kazandırmanın yanı sıra müzeyi mekan ve içerik olarak tanıtıp genç nesillerin müzelere gitme alışkanlığı kazandırmak amacındayız. Arkeoparkta oluşturulan neolitik dönem ev modeli ve çeşitli resimli bilgi panoları ile insanlık tarihini gözler önüne sererek bu döneme ait müzedeki materyalleri de kullanarak çocuklara geçmişe yolculuk yaptırılmaktadır. "

-ÇOCUKLARA ARKEOLOG BELGESİ-

Çocuklara eğitimle geçmişi, kültürel mirası algılayabilme ve günümüzle ilişkilendirebilme becerisi kazandırıldığını, eğitim sonunda öğrencilere küçük arkeolog belgesi verdiklerini aktaran Erdoğan, öğrencilerin arkeoparkta oluşturulan kazı alanında arkeolojik bir kazının bilimsel tüm süreçlerini öğrenerek arkeologlar eşliğinde bilimsel kazı yaptığını dile getirdi.

Eğitimde, kazıdan çıkan kırık seramiklerin restorasyonunun yapıldığını kaydeden Erdoğan, "Yazı atölyesinde yazının doğuşu gelişimini öğrenmekte ve kil tablet üzerine çivi yazısı ile isimlerini yazılmaktadırlar. Serbest kil çalışması ile üç boyutlu heykel çalışmaları yapmakta ve Mardin'e ait güvercin, hançerli aslan şahmaran gibi sembollerini kil kalıbı baskılarını yaparak tanımaktadırlar. Seramik çarkında seramik yaparak geçmişteki kap kaçak yapım teknikleri hakkında bilgi sahibi oluyorlar. Ayrıca, eski çocuk oyunlarını öğreniyorlar" diye konuştu.

- MARDİN

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Geleceğin Arkeologları Yetişiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement