Gelin Düğmeye Basın, Çin'den Türkiye'ye Yatırım Atağı Başlatın - Son Dakika
Ekonomi

Gelin Düğmeye Basın, Çin'den Türkiye'ye Yatırım Atağı Başlatın

Gelin Düğmeye Basın, Çin\'den Türkiye\'ye Yatırım Atağı Başlatın

Tüsiad ile Birlikte Çin'de Temaslarda Bulunan Yatırım Destekleme ve Promosyon Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, "Türkiye'yi Mücevhere Benzeterek, Çinli İşadamlarına, "Düğmeye Basın, Global Dünyada Daha Çok İş Yapabilmek İçin Türkiye'ye Yatırıma Gelin" Çağrısı Yaptı.

28.11.2007 01:35
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

TÜSİAD ile birlikte Çin’de temaslarda bulunan Yatırım Destekleme ve Promosyon Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, "Türkiye’yi mücevhere benzeterek, Çinli işadamlarına, "Düğmeye basın, global dünyada daha çok iş yapabilmek için Türkiye’ye yatırıma gelin" çağrısı yaptı.

YATIRIM Destekleme ve Promosyon Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, Pekin’de Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği’nin (TÜSİAD) düzenlediği toplantıda Türkiye’yi mücevhere benzeterek, Çinli işadamlarına, "Düğmeye basın, global dünyada daha çok iş yapabilmek için Türkiye’ye yatırıma gelin" çağrısı yaptı. Korkmaz, Türkiye Yatırım Ajansı’nın doğrudan Başbakan’a bağlı olduğunu hatırlatarak, yatırıma gelecek yabancılara tüm kapıları açmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

AVRUPA’NIN ÇİN’İ: Önceki gün Pekin Bürosu’nun açılışını gerçekleştiren TÜSİAD, dün de Türk ve Çinli işadamları arasındaki diyalogu geliştirmek amacıyla Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) ile birlikte ortak toplantı düzenledi. Türkiye Yatırım Ajansı Başkanı Alpaslan Korkmaz, toplantıda Çinli işadamlarını Türkiye’ye yatırıma davet eden bir sunum yaptı. Korkmaz, Türkiye’nin Rusya’dan Avrupa Birliği (AB) ülkeleri ve Ortadoğu’ya kadar bir alanın ortasında, 1.2 milyarlık nüfusu içeren pazarın ortasında olduğunu vurgulayarak, "Türkiye, Avrupa için küçük bir Çin olabilecek durumda" dedi. Korkmaz, Türkiye’nin son yıllarda dünyanın önde gelen enerji koridorlarından biri olarak öne çıkmaya başladığına dikkat çekti.

9 BİN YENİ YABANCI: Korkmaz, Türkiye’nin geçen yıl 20 milyar dolar doğrudan yabancı sermaye çektiğini ifade ederek, bu rakamın 2007’de 20 milyar doları da aşmasını beklediklerini dile getirdi. Korkmaz, "Türkiye’de 2002’den bu yana toplam 9 bin yeni yabancı şirket faaliyete geçti" bilgisini vererek, "Türkiye. Dünyada doğrudan yabancı sermaye çekme sıralamasında 13’üncü durumda bulunuyor. Türkiye, Brezilya, Rusya, Hindistan ve Çin’den oluşan BRIC ülkeleri arasında da yerini aldı. Artık bu ülkeleri T-BRIC olarak tanımlamak gerekiyor" diye konuştu.

REFORMLAR SÜRÜYOR, AÇILIYORUZ: Türkiye’de yatırım ortamının 6 yıl öncesine oranla çok daha iyi olduğunu ifade eden Alpaslan Korkmaz, şunları dile getirdi: "Hükümet reformları sürdürüyor. Rahatlıkla söyleyebilirim ki, beş yıl sonra Türkiye’deki yatırım ortamı bugünkünden daha da iyi olacak. Türkiye OECD içerisinde en liberal ortama sahip. Serbest piyasa ekonomisi işliyor. Yatırım özgürlüğü var. İzmir’deki Ege Serbest Bölgesi veya diğerleri, teknoparklar Çin için ideal yatırım alanlarıdır."

HER KÖŞEDE YARDIMA HAZIRIZ: Türkiye Yatırım Ajansı’nın yabancı sermayeli kuruluşlara yardım etmek üzere Türkiye’nin her köşesine uzanabileceğini vurgulayan Korkmaz, şunları söyledi: "Yatırım aşamasında veya sonra her türlü konuda bizi yanınızda bilin. Tüm potansiyel yatırımcılar ajansımızı Türkiye’nin kapısını açacak anahtar olarak görebilir. Türkiye’ye bugüne kadar yatırım yapmış dev uluslararası kuruluşlar, ülkemizin çekiciliğini ortaya koymaktadır."

DÜĞMEYE BASIN: Türkiye’nin Çin gibi dünyanın "patlayan" ekonomilerinden biri olduğunu kaydeden Korkmaz, sözlerini şöyle tamamladı: "Milli gelirimiz 400 milyar doları aştı. Çoğunluğu gençlerden oluşan 70 milyonluk nüfusumuz var. İç pazarımız sürekli büyüyor. Özel sektörümüz çok dinamik. Kısacası Türkiye bir mücevherden farksız. En iyisi bir an önce düğmeye basın, Türkiye’ye yatırıma gelin."

TÜSİAD’dan Çin kapısını aralayan bir anlaşma daha

ÖNCEKİ gün başında Iraz Turhan’ın bulunduğu Pekin Bürosu’nu açıp, Tüm Çin Sanayi ve Ticaret Federasyonu’yla (ACFIC) işbirliği anlaşması yapan TÜSİAD, dün de Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) ile bir iyi niyet anlaşması imzaladı. Anlaşmaya imzayı TÜSİAD adına Başkan Arzuhan Doğan Yalçındağ, CCPIT adına da Başkan Yardımcısı Dong Songgen koydu. Songgen, "Bu anlaşma, Türkiye ile Çin arasındaki ilişkilere yeni bir açılım getirecek" dedi.

TÜSİAD: Çin belirleyici olacak, artık Türkiye gelişmelerde yerini alacak

TÜSİAD Başkanı Arzuhan Doğan Yalçındağ, Pekin’de Çinli gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Çin hızla dünyanın en etkili, belirleyici gücü olma yolunda ilerliyor. Biz de Türk işadamları olarak, Türkiye olarak Çin’in bu yolculuğunda yerimizi almak istiyoruz. O amaçla Pekin’de büro açtık, o amaçla hem iş dünyası örgütüyle hem de ticareti destekleme konseyiyle anlaşma imzaladık" dedi. Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırımların son iki yılda hızla arttığını vurgulayan Arzuhan Doğan Yalçındağ, şöyle konuştu: "Türkiye ile Çin arasındaki ticarette çok açık veriyoruz. Bir yandan Çin’e ihracatımızı artırmak amacıyla çalışmalar yapacağız ama Çinli işadamlarını de yatırıma bekliyoruz. Türkiye’deki yatırım ortamı her geçen gün daha da liberalleşiyor. Biz TÜSİAD olarak kendimize Türkiye’nin 2014’te AB’ye tam üye olacağı hedefini koyduk. Biz bu yönde elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Hükümetimiz de bu yönde çalışmalarını sürdürüyor. Yani, Türkiye AB’ye tam üyelik yolunda da ilerliyor. Ayrıca Çinli turistlerin giderek dünyaya daha çok açıldığını sevinerek görüyoruz. Çinli dostlarımızın tatil için Türkiye’yi de seçmelerini bekliyoruz."

Çin’den ayda 1 milyar dolarlık ithalatımız var

TÜSİAD International Başkanı Aldo Kaslowski, Türkiye’nim geçen yıl Çin’den 9.5 milyar dolarlık ithalatına karşılık, 692 milyon dolarlık ihracat yapabildiğine dikkat çekerek, "Bu yılın ilk sekiz ayında ithalatımız 8 milyar doları bulmuş. Yani, ayda 1 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirmişiz. Türkiye’nin toplam ithalatında Çin’in payı yüzde 7.4 düzeyinde. Buna karşılık Çin’e ihracatımız, toplam ihracatımızın yüzde 0.8’i düzeyinde bulunuyor" dedi. Çin Uluslararası Ticareti Destekleme Konseyi (CCPIT) Uluslararası İlişkiler Direktörü Chen Zhengrong, "Biz ille de Türkiye’yle ticaretimizde çok büyük fazla verme çabasında değiliz. Sizin e ihraç ürünlerinize Çin’in kapısı açık" yanıtı verdi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Ekonomi Gelin Düğmeye Basın, Çin'den Türkiye'ye Yatırım Atağı Başlatın - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement