Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır? Gelir Vergisi Dilimleri Nelerdir? - Son Dakika
Ekonomi

Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır? Gelir Vergisi Dilimleri Nelerdir?

Önceki yazımızda gelir vergisinin tanımını yapmış (Tanıma buradan ulaşabilirsiniz) tam mükkellefiyet ve dar mükellefiyet kavramını açıklamıştık. Bu yazımızda ise özellikle gelir vergisi dilimlerini açıklayarak gelir vergisi oranlarının neler olduğunu açıklamaya çalışacağız.

18.01.2018 09:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Önceki yazımızda gelir vergisinin tanımını yapmış (Tanımaulaşabilirsiniz) tam mükkellefiyet ve dar mükellefiyet kavramını açıklamıştık. Bu yazımızda ise özellikle gelir vergisi dilimlerini açıklayarak gelir vergisi oranlarının neler olduğunu açıklamaya çalışacağız.

Gelir Vergisi Beyannamesi Ne zaman Düzenlenir?

Gelir vergisi, Gelir Vergisi Beyannamesi ile Gelir İdaresi Başkanlığına bildirilir. Gelir Vergisi Beyannamesi, Kurumlar Vergisi gibi senede bir düzenlenen bir beyannamedir. Yıllık hazırlandığı halde, 1 takvim yılından sonra gelen yılın, Mart ayı içinde düzenlenir.

Gelir Vergisi Taksitleri Ne zaman Ödenir?

Gelir Vergisinin ödemesini kolaylaştırmak amacı ile taksitlendirme yapılmış ve iki taksit halinde ödenmesi sağlanmıştır. Birinci taksit Mart ayında, ikinci taksit ise Temmuz ayında ödenir. Verginin ödenmesi ise, Vergi ile ilişkili Vergi dairesine ya da bankalara yapılabilmektedir.

Gelir Vergisi Hesaplanırken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Gelir Vergisi hesaplanırken dikkat edilecek konu; gelirin artması ile verginin hesaplanmasında kullanılan vergi oranlarının da artmasıdır. Bu da verginin adaletli bir şekilde kişilerden alınması için düzenlenmiş bir yöntemdir.

2018 Yılı Gelir Vergisi Dilimleri

Hangi gelir miktarı için hangi vergi oranının kullanılacağı, Maliye Bakanlığı tarafından tespit edilip, her yıl yayınlanır. Gelir Vergisi Dilimleri adı verilen tabloda, Gelir Matrahı ve karşısındaki Vergi Oranları, Mali Müşavirlerin gelir vergisini hesaplarken kullandığı rakamlardır.

Vergi oranları; % 15, % 20, % 27, % 35 değişmeyen oranlar olduğu halde; bu oranların kullanılacağı gelir miktarları her sene değişmektedir.

2018 Yılında ÜCRET GELİRLERİ İçin Uygulanacak Gelir Vergisi Oranları Aşağıdaki Gibidir

1- 14.800 TL. na kadar % 15

2- 34.000 TL. sinin ( 14.800 TL. kısmı için 2.200 TL. ) Fazlası için % 20

3- 80.000 TL. sinin ( 34.000 TL. kısmı için 6.060 TL. ) Fazlası için % 27

4- 80.000 TL. sinden fazlası tutar için ( 80.000 TL. kısmı için 18.480 TL. ) Fazlası için % 35

Gelir Vergisi Dilimi Nasıl Hesaplanır?

Buradaki hesaplama mantığını bir örnek ile anlatmak istiyorum. Diyelim ki 2017 yılında toplam 34.000 TL. ücret geliri elde ettik. Hemen tablodaki ikinci satıra bakıyoruz.

34.000 TL. - 14.800 TL. = 19.200 TL.

Burada yaptığımız işlem, 34.000 TL. tutarındaki gelirimizden, tabloda verilen 14.800 TL. tutarındaki miktarı ayıklamış oluyoruz. Bu 14.800 TL. nin Vergisi sabit bir sayı olan ( a ) 2.220 TL. dir.

Kalan 19.200 TL. lik kısım için ise tabloda verilen % 20 lik vergi oranını kullanarak vergiyi hesaplıyoruz.

19.200 * % 20 = ( b ) 3.840 TL. İkinci vergi oranıdır.

a + b = 2.220 TL. + 3.840 TL.= 6.6060 TL. Vergi hesaplanmış olur.

Gelirlerinizin ve verginizin çok olması dileğiyle…

Dilek ÖZCANLI

Kaynak: Kucukisletmeler.com

Son Dakika Ekonomi Gelir Vergisi Nasıl Hesaplanır? Gelir Vergisi Dilimleri Nelerdir? - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması
    00:12 AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay'dan 'İlk Evim Arsa' projesi açıklaması

    AK Parti Kütahya İl Başkanı Mustafa Önsay, 'İlk Evim Arsa' projesinde gelinen son durumu açıkladı. Önsay, müstakil ve müşterek arsalar için yapılan kura çekimlerinin tamamlandığını ve sözleşmelerin imzalanmaya başlandığını belirtti. Müstakil arsalar için çalışmaların devam ettiğini ve 2 ay içinde sözleşme imzalama aşamasına gelinmesi için hızla çalışıldığını ifade etti.

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.


Advertisement