Geliştirdikleri Aparatla İş Verimliliğini Artırıp, Kazaların Önüne Geçtiler - Son Dakika
Güncel

Geliştirdikleri Aparatla İş Verimliliğini Artırıp, Kazaların Önüne Geçtiler

Geliştirdikleri Aparatla İş Verimliliğini Artırıp, Kazaların Önüne Geçtiler

Bozüyük Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojileri Bölümü öğretmen ve öğrencilerinin geliştirdikleri ve patentini aldıkları "marangoz frezesi baskı aparatı" ile iş verimliliğinin artmasının yanı sıra kazaları önlediği belirtildi.

24.01.2014 14:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

BARIŞ EREN - Bilecik'in Bozüyük ilçesinde, bir lisede öğretmen ve öğrencilerin geliştirdiği "marangoz frezesi baskı aparatı"nın, iş verimliliğini artırmasının yanı sıra kazaları önlediği bildirildi.

Bozüyük Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojileri Bölümü öğretmen ve öğrencileri, 2 yıl önce Milli Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen proje tabanlı beceri yarışması için tasarladıkları söz konusu aparat ile verimlilik alanında Türkiye ikinciliğini elde etti. Okul olarak "Faydalı Model" adı altında Türk Patent Enstitüsüne aynı yıl önce patent başvurusu yapan öğretmen ve öğrenciler, 2 ay sonra belgelerini aldı. Daha sonra öğretmen ve öğrenciler aparatı geliştirdi.

Öğretmen Hayati Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mobilya ve ahşap işleme sektöründe faaliyet gösteren küçük ve orta ölçekli işletmelerin kullandığı freze tezgahlarında işlenen ahşap malzemeye elle yapılan baskının, iş kazası oranını artırdığını söyledi.

Marangoz frezesi baskı aparatının, baskıyı kendisi yaptığı için işin düzgün çıkmasını sağladığını ve iş kazalarını engellediğini belirten Yalçın, "El ile işleme pozisyonu, kişinin elinin kesilmesi olasılığını artırmaktadır. Ayrıca baskı ve ilerleme kuvvetinin insan gücüne dayalı olması, çalışma ve üretim verimini düşürmektedir" dedi.

"Verimliliği, yüzde 100 artırıyor"

Okulun iç mekan ve mobilya tasarım öğretmeni Hasan Karamulla ise aparatın, iş verimliliğini yüzde 100 artırdığını ifade etti.

Okulun makine bölümünde yapılan marangoz frezesi baskı aparatını, mobilyacılık işinde çalışmalarını kolaylaştırmak amacıyla geliştirdiklerini anlatan Karamulla, şöyle konuştu:

"Aparatımız, iş ve işçi kazalarını önlüyor, aynı zamanda işlerin düzgün çıkmasını sağlıyor. Marangoz frezesi baskı aparatı olmadan çalıştığımız işlerde, işin girişinde ve çıkışında dalgalanmalar oluşuyor. Mesleğimiz açısından olmaması gereken bir durum. Fakat marangoz frezesi baskı aparatını kullandığımızda, işimiz düzgün şekilde çıkıyor. Aparatı kullanarak iş kazalarını önlemiş oluyoruz. İş verimliliğini de yüzde 100 artırıyor. Bizim bölümümüz, iş kazaların da en açık bölüm."

Öğrencilerden Ömer Demir de arkadaşlarıyla tasarlayıp, öğretmenlerinin yardımıyla geliştirdikleri aparatın 4 ana parçadan oluştuğunu bildirdi. - Bilecik

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Geliştirdikleri Aparatla İş Verimliliğini Artırıp, Kazaların Önüne Geçtiler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement