Gemi Söküldükten Sonra Yürütmeyi Durdurma Kararı Verildi - Son Dakika
Güncel

Gemi Söküldükten Sonra Yürütmeyi Durdurma Kararı Verildi

Angola’dan Türkiye’ye sökülmek için gelen Kuito adlı gemi hakkında “çevre kirliliğine sebep olabilecek söküm işlemi” gerekçesiyle İzmir Barosu avukatları tarafından dava açıldı ancak mahkeme gemi söküldükten sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi.

15.11.2015 14:05
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Angola'dan Türkiye'ye sökülmek için gelen Kuito adlı gemi hakkında "çevre kirliliğine sebep olabilecek söküm işlemi" gerekçesiyle İzmir Barosu avukatları tarafından dava açıldı ancak mahkeme gemi söküldükten sonra yürütmeyi durdurma kararı verdi. Avukatlar, "Yürütmeyi durdurma kararının artık anlamı kalmamıştır" dedi.

Angola'dan Türkiye'ye sökülmek için gelen Kuito adlı geminin sökümü hakkında İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu ile birlikte Çevre Mühendisleri Odası tarafından çevre kirliliğine sebep olabilecek söküm işleminin iptali için dava açılmıştı. İzmir 3. İdare Mahkemesinin gördüğü davada 10 ay sonra yürütmeyi durdurma kararı verildi. Yürütmeyi durdurma kararının gemi söküm işleminin bitmesi sonrası verilmesi üzerine İzmir Barosu Başkanı Avukat Aydın Özcan, İzmir Barosu Kent ve Çevre Komisyonu Yönetim Kurulu üyesi Avukat Gülay U. Serin ve Komisyon Başkanı Avukat Enis Dinçeroğlu bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamada "Çevre kirliliğine sebep olabilecek söküm işleminin iptali için açılan davada, yürütmenin durdurulması kararı söküm işlemi bittikten sonra verilmiş olduğundan, kararın uygulanmasına imkan kalmamıştır" denildi.

"HUKUKA AYKIRI"

Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Sayın Mahkeme, yürütmenin durdurulması kararı verilirken dikkat etmesi gereken iki konuyu açıkça göz ardı etmiştir; aciliyet ve hukuka aykırılık."

Mahkemenin sekiz ayda verdiği yürütmenin durdurulması kararına karşın Kuito adlı geminin iki ayda söküldüğü belirtilerek şöyle denildi:

"Mahkemeler geri dönüşü olmayan bu kararı 'usul böyle' diyerek geçiştiremez. Yürütmenin durdurulmasının ikinci şartı, açıkça hukuka aykırılıktır. Baroların Avukatlık Kanunu gereği hukukun üstünlüğünü savunma hakkı vardır. İzmir Barosu bu hakka dayanarak hukuka aykırılık iddiasında bulunarak bir dava ikame etmiştir. Mahkeme ise 'Baronun dava açmakta menfaatinin olmadığına' karar vermiştir. Açıkça hukuka aykırı olan bu görüş demokratik bir ülkenin yargısı tarafından asla benimsenmemelidir. Alınan bu kararla, özellikle baro bu tür davalardan uzak tutulmak istenmekte ve hak arama özgürlüğü kısıtlanmaktadır. Bir yandan yürütmenin durdurulması kararı, söküm tamamlanmış zehir yüklü gemi için verilirken diğer yandan Baro'ya dönülüp, 'senin bu davayı takip etmekte menfaatin yok' demek, abesle iştigaldir. Her ne kadar bu geminin sökümüyle çevreye verilen zararın geri dönüşü olmasa da; İzmir Barosu olarak bu ayıplı davanın, hukuksuzlukların ve çevrenin katledilmesinin sonuna kadar takipçisi olacağız. 'Türkiye'de iyi ki avukatlar var' diyen çevre dostlarının daima yanında olacağız ve görevimizi sonuna kadar yerine getireceğiz." - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gemi Söküldükten Sonra Yürütmeyi Durdurma Kararı Verildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı
    15:33 Hatay'da 25 düzensiz göçmen yakalandı, 2 göçmen kaçakçısı tutuklandı

    Hatay'da gerçekleştirilen operasyonda, yurda yasa dışı yollarla girdiği belirlenen 25 düzensiz göçmen yakalandı. Operasyonda, yabancı uyrukluların ülkeye girişini sağladığı tespit edilen 2 göçmen kaçakçısı da tutuklandı. Yakalanan göçmenler sınır dışı edilmek üzere İl Göç İdaresi Müdürlüğüne teslim edildi.

  • Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı
    15:33 Adana'da DEAŞ Üyesi Sanığa Hapis Cezası İstemiyle Dava Açıldı

    Adana'da DEAŞ üyesi olduğu iddiasıyla tutuklanan Suriye uyruklu H.E.S. hakkında açılan dava sonucunda, sanığın 'silahlı terör örgütüne üye olma' suçundan 7 yıl 6 aydan 15 yıla kadar hapis cezası istendi. İddianamede, sanığın örgüt içinde aktif faaliyet yürüttüğü, toplantılar düzenlediği ve dijital materyallerinde örgüt mensuplarına ait fotoğrafların bulunduğu belirtildi.

  • Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı
    15:33 Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde Sandık Kurulu Başkanlarına Malzeme Torbaları Dağıtıldı

    Yüksek Seçim Kurulu tarafından 31 Mart Pazar günü yapılacak Mahalli İdareler Seçimleri için Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde il ve ilçe merkezi dışında kalan köy, mahalle ve beldelerde görev yapacak sandık kurulu başkanlarına malzeme torbaları teslim edildi. Malzeme torbalarında oy pusulası, oy zarfları, mühür, imza cetveli, ıstampa, mühür mumu ve sicim, tutanak defteri, tutanak kağıtları, tükenmez kalem, bağlama kartonu, sandık seçmen listesi ve görme engelli oy kullanma şablonu bulunuyor. İl ve ilçe merkezlerinde görevli sandık kurulu başkanlarına ise malzeme torbaları oy verme günü saat 05.00'te dağıtılacak.

  • Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı
    15:32 Adana'da Çiftçilere Hibe Destekli Soya Tohumu Dağıtıldı

    Adana'nın 9 ilçesinde yürütülen 'Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi (TAKE) Projesi' kapsamında, 64 üreticiye 2 bin 200 dekar tarım arazisi için 22 ton hibe destekli soya tohumu dağıtıldı. İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Nuri Kökçüoğlu, dağıtım programında yaptığı konuşmada, Adana'daki üreticinin üreterek 85 milyonu doyurma gibi bir sorumluluğu olduğunu vurguladı ve desteklerin gelecek yıllarda da devam edeceğini belirtti.

  • Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı
    15:31 Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldı

    Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Kastamonu'da vefat eden bebeğe ilişkin adli ve idari soruşturma başlatıldığını ve sürecin yakından takip edildiğini bildirdi. Bebek, ailesinin talebi üzerine bakanlığın kuruluşuna teslim edilmiş ve sağlık kontrolleri titizlikle yapılmıştır. Bebeğin kesin vefat sebebi otopsi sonucuyla belirlenecektir. Olayla ilgili adli ve idari soruşturma başlatılmıştır.

  • Vize'de liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi
    15:31 Vize'de liseler arası kompozisyon yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi

    Vize Kaymakamı Sedat Özdemir, Kütüphane Haftası kapsamında gerçekleştirilen yarışmaya katılan öğrencilere teşekkür ederek, kütüphanelerin bilgi kaynağı olduğunu vurguladı. Yarışmada dereceye giren öğrencilere ödülleri takdim edildi.

  • Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi 120 Sayılı Bülteni'ni Yayımladı
    15:27 Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi 120 Sayılı Bülteni'ni Yayımladı

    Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi, 120 sayılı Dezenformasyon Bülteni'ni yayımladı.


Advertisement