Gemlik İçin En Doğru Karar" - Son Dakika
Güncel

Gemlik İçin En Doğru Karar"

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesiyle ilgili düzenleme olumlu karşılandı.

25.12.2017 14:47
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Olağanüstü Hal (OHAL) kapsamında hazırlanan 696 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Bursa'nın Gemlik ilçesinde deprem riski altında bulunan yerleşim yerlerinde yaşayanların daha güvenli bölgeye nakledilmesiyle ilgili düzenleme olumlu karşılandı.

Türkiye Mimarlar ve Mühendisler Odaları Birliği (TMMOB) Jeoloji Mühendisleri Odası Güney Marmara Şube Başkanı ve Yüksek Jeoloji Mühendisi Engin Er, AA muhabirine yaptığı açıklamada, alınan kararın yerinde olduğunu vurguladı.

Er, yaklaşık 10 yıldır bu konuyla ilgili çalışmalar yürüttüklerini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"2012 yılında Bakanlığın açıkladığı Türkiye aktif fay hatları haritasında Gemlik'in içinden geçen fay hatları kırmızı çizgilerle belirtilmiş durumda. Gemlik, merkezinden iki tane fay hattının geçtiği Türkiye'deki nadir ilçelerden biri. Dolayısıyla alınan bu karar Gemlik için en doğru karardır. Jeolojik ve jeoteknik anlamda Gemlik Ovası dediğimiz bölgede yapılaşmanın en azından merkezde bir an önce durdurulması gerekiyordu. Çünkü fay hattı içinden geçiyor, yer altı su seviyesi çok yukarılarda, gevşek bir zemin üzerinde. Yapılan bazı çalışmalarda tsunami tehlikesinin dahi olduğu söyleniyor. Dolayısıyla böyle bir bölgede şehirleşmenin devam etmesi doğru değildi, alınan bu karar çok doğrudur."

Gemlik'in kuzey ve güneyindeki sağlam bölgelere orta ve uzun vadede taşınma işleminin gerçekleşebileceğini aktaran Er, "Bu fay hatlarının uzağında çok sağlam zeminlerin bulunduğu alanlara Gemlik'in taşınmasının doğru olduğunu düşünüyoruz. Bu bölgeler jeolojik ve jeoteknik çalışmalarla belirlenir." dedi.

"Alınan karardan dolayı mutluyum"

İlçede oturan vatandaşlardan Aydın Navruzoğlu da aslen Diyarbakırlı olduğunu ve 22 yıldır Gemlik'te yaşadığını söyledi.

Navruzoğlu, Gemlik'te birkaç kez depremi yaşadığını hatırlatarak, "Ülkemizde yaşanan depremler nedeniyle çok insanımız hayatını kaybetti. Bunun önüne geçilebilmesi için alınan bu karardan dolayı mutluyum. Hak hukuk, yerine geldiği takdirde bu düzenleme çok güzel olur." diye konuştu.

Vatandaşlardan Emre Bulut (28) ise Gemlik'te doğup büyüdüğünü belirterek, "Riskli bölgelerin daha güvenli bir alana taşınması elbette ki iyi olacaktır. Ancak yıllardır burada yaşamaya alıştık. Yeni bölgelerin daha yamaç kısımlarda olduğu söyleniyor. İnşallah o alanlarda yaşamaya alışırız. 7 şiddetinin üzerindeki depreme dayanıklı binaların daha güvenli bölgeye yapılması iyi olacaktır." ifadelerini kullandı.

Mehmet Yasalar da 1960 yılından beri Gemlik'te yaşadığını aktararak, "Riskli kısımların fay hattının bulunduğu bölgeden taşınması muhakkak iyi olacaktır. Vatandaş olarak güvenli bölgeden yanayız ama Gemlik'in tamamen taşınmasını istemem." dedi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gemlik İçin En Doğru Karar' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı
    15:30 Hakkari'de Bal Üretim Sezonu Başladı

    Hakkari Tarım ve Orman Müdürlüğü, kentte bal üretim sezonunun başladığını duyurdu. Yetkililer, bereketli ve kazançlı bir sezon diledi. Hakkari'deki bal üreticileri ise bu yıl daha fazla bal beklediklerini söyledi.

  • Gazze'deki Mülteci Kampı Saldırılarının Ardından Zor Durumda
    15:28 Gazze'deki Mülteci Kampı Saldırılarının Ardından Zor Durumda

    İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde gerçekleştirdiği saldırılar sonucunda en ağır darbeyi alan El-Megazi Mülteci Kampı sakinleri zor durumda. Birçok aile yerinden edilmiş durumda ve barınacak yer bulmakta zorluk çekiyor. Saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı ise giderek artıyor. Gazze'deki insanlar açlıkla mücadele ediyor ve yardım kuponlarına ihtiyaç duyuyor.

  • CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı
    15:26 CHP'li Belediyeler Borçları Açıkladı

    CHP'li belediyeler Ankara'da Kahramankazan, Ordu'da Altınordu ve Balıkesir'de Karesi belediyelerinin devraldığı borçları açıkladı.

  • Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı
    15:24 Mart Ayı Emlak Verileri Açıklandı

    Emlakjet, Türkiye geneline ilişkin mart ayı emlak verilerini yayımladı. Mart ayında konut arayanların yüzde 45'i kiralık, yüzde 55'i satılık konut aradı. Konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 0,1 azalarak 105 bin 394 oldu. Yabancılara yapılan konut satışları yüzde 47,9 azalarak bin 778 olarak tespit edildi. Kira fiyatları ise illere göre farklılık gösterdi.

  • Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi
    15:24 Ünye Limanı'nda çıkan yangın söndürüldü, 1 kişi dumandan etkilendi

    Ordu'nun Ünye Limanı'nda demirleyen çimento yüklü kuru yük gemisinin kaptan köşkünde çıkan yangın itfaiye ekipleri tarafından söndürüldü. Yangında dumandan etkilenen 1 kişi hastaneye kaldırıldı.

  • İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor
    15:20 İzmit'te market yangınında 34 araç, 84 personel müdahale ediyor

    Kocaeli'nin İzmit ilçesinde çıkan market yangınında 34 araç ve 84 personel ile müdahale ediliyor. Yangın, hızlı bir şekilde söndürme çalışmaları devam ediyor.


Advertisement