Genç Başkonsolosun Büyük Başarısı - Son Dakika
Güncel

Genç Başkonsolosun Büyük Başarısı

Genç Başkonsolosun Büyük Başarısı

Ahmet Demirok, İngiltere'de Yaşayan Türk Akademisyenleri Biraraya Getirerek Bir İlki Daha Başardı.

25.03.2011 05:31
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Londra'da göreve başladıktan kısa süre sonra birçok başarıya imza atan genç diplomatlardan Londra Başkonsolosu Ahmet Demirok, İngiltere'de yaşayan Türk akademisyenleri biraraya getirerek bir ilki daha başardı.

Avustralya- Türkiye dostluk ilişkilerine yaptığı katkılardan dolayı bu ülke Dışişleri Bakanlığı tarafından 'Fahri Büyükelçi' ünvanı verilen Başkonsolos Demirok'un hizmetleri, İngiltere'de yaşayan Türk vatandaşlarının da takdirini topluyor.

Londra Başkonsolosluğu binasında dün akşam düzenlenen resepsiyona, Türkiye'nin Londra Büyükelçisi Ünal Çeviköz, Başkonsolos Ahmet Demirok, KKTC'nin Londra Temsilcisi Kemal Köprülü, Kent Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Gülnur Aybet, Middlesex Üniversitesi Öğretim Görevlisi Mehmet Ali Dikerdem, London School of Economics (LSE) Ümit Sönmez, İmperial College Kanser Araştırmaları Merkezi Başkanı Prof. Mustafa Camgöz, Özlem Dizel, Mustafa Özbilgin, Füsun Özerdem, Özden Ören, Yakup Poyraz, A.Tuncay Çelikel, Deniz Aldemir, Canan Kocabaşoğlu, Ayhan Tergip, Nuray Özdemir ve M. Karataş Özkan'ın yanı sıra İngiltere'nin çeşitli üniversitelerindeki Türk akademisyenler katıldı.

Resepsiyonda konuşan Başkonsolos Ahmet Demirok, İngiltere'nin çok uzun yıllardır Türkler için yüksek eğitimin en önemli adreslerinden biri olduğunu ve İngiltere'de yüksek öğrenim gören Türk vatandaşlarının sayısının 2 bin 500 olduğunu söyledi.

1970 Kulu doğumlu ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümünden mezun olan Demirok, ?Kendi üniversite yıllarımdan hatırlıyorum: Üniversite bittikten sonra İngiltere'ye ya da ABD'ye gidip yüksek lisans yapmak, olabiliyorsa üstüne bir de doktora patlatmak hepimizin en büyük hayallerinden biriydi. Arkadaşlarımızdan bazıları bu hayallerini gerçekleştirdiler ve başarılı birer akademisyen olarak ülkemize döndüler. Kimileri de o ülkelerde kaldılar" dedi.

İngiliz eğitim sisteminin haklı bir üne sahip olduğunu buraya gelince daha yakından müşahede etme imkânı bulduğunu ifade eden Demirok, ?Esasen bana burada daha da mutluluk veren şey İngiliz yüksek öğretim sistemindeki Türk akademisyenlerin başarılarını öğrenmek olmuştur. Türk akademisyenlerimizin kendi alanlarında elde ettikleri başarıları basından duymak bizi de çok onurlandırmaktadır" dedi.

"İNGİLTERE'DE 2500 TÜRK YÜKSEK ÖĞRENİM GÖRÜYOR"

Eğitim Müşavirliği'nin verilerine göre, 2010-2011 döneminde İngiltere'de yüksek öğrenim gören Türk vatandaşlarının sayısının 2500 olduğunu belirten Demirok, kendi imkanlarıyla öğrenim görmek üzere İngiltere'ye gelen, ancak Müşavirliğe herhangi bir nedenle dosya açtırmayan öğrenciler ile İngiltere'de yaşayan Türk kökenli öğrenciler bu rakamlara dahil olmadığını ifade etti

Demirok, ?Bu verilerden de anlaşılacağı üzere, öğrencilerin de katılacağı bir toplantı yapmamız halinde kapalı bir spor salonu bulmamız gerekecektir" dedi.

Resepsiyonun asıl amacının başarılı Türk akademsiyenlerle biraraya gelmek ve tanışmak olduğunu vurgulayan Demirok, şöyle devam etti:

"Bugün biraraya gelmek istememizin nedenlerinden biri de başarılarını basın-yayın kuruluşlarından duyduğumuz hocalarımızla bizzat tanışmaktır. Bugünün ileride yapacağımız ortak çalışmaların ilk adımını oluşturacağına inanıyorum."

"EN İYİ MİRAS İYİ BİR EĞİTİMDİR"

Günümüzde daha iyi yaşam standartlarına sahip olmanın temel esaslarından biri olan eğitimin, aynı zamanda toplumsal alanda bilinçlenmenin ve gelişmenin de asıl etkeni olduğunu söyleyen Demirok, "Eğitim seviyesi yüksek topluluklar daha hızlı gelişmekte, değişime uyum sağlama yeteneğine sahip olmakta, ayrıca bireysel veya toplumsal alanlarda daha iyi örgütlenerek hak ve çıkarlarını geliştirebilmektedirler. Bildiğiniz gibi, bir anne babanın çocuklarına bırakabileceği en iyi miras iyi bir eğitimdir" dedi.

Demirok ayrıca, "İngiltere'de toplumumuzun değişik kesimlerinden gelen yaklaşık 400 bin Türk vatandaşı ve soydaşımız yaşamaktadır. Bunlardan 30 bin kadarının ilk ve orta öğretime devam ettikleri tahmin edilmektedir. Elimizde üniversitedeki vatandaşlarımızın sayıları konusunda sağlıklı bir veri maalesef mevcut değildir" diye ifade etti.

"SORUNLARIN BAŞINDA 'EĞİTİM' GELİYOR"

İngiltere'de yaşayan toplumumuzun sorunlarının başında eğitimin geldiğini vurgulayan Demirok, ?Yapılan araştırmalara göre, İngiltere'deki göçmen gurupları arasında eğitimde en başarısız topluluk maalesef Türk vatandaşlarıdır. Bu sorunun temelinde ailelerin çocuklarına ve çocuklarının eğitimine gereken önemi vermemesinin yattığı kanaatindeyim. Bu alanda devletimizin sağladığı imkânların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarımız da gayret göstermektedirler. Ancak, bu çalışmalar yeterli olamamaktadır.

Eğitimin önemini müdrik olmayan vatandaşlarımızın düşünce yapılarının değişmesi açısından İngiltere'de yaşayan akademisyenlerimizin de önemli roller oynayabileceğini düşünüyorum. Maalesef, toplumumuzun eğitim düzeyi en yüksek kesimi olan akademisyenlerimizle vatandaşlarımızın geri kalan kısmı arasında ciddi bir iletişim kopukluğu mevcuttur. Bunun giderilmesinin yollarını aramak, mensubu olduğumuz toplumun geliştirilmesi açısından bir "sosyal sorumluluk" gereğidir. Bu amaçla bireysel çalışmalar yapıldığını da büyük bir mutlulukla müşahede ediyoruz. Ancak, bu çabaları birleştirmemiz halinde daha iyi ve kalıcı çözümler üretebileceğimiz inancındayım. Vatandaşlarımızın, yaşadıkları ülkenin siyasal ve sosyal hayatına katılımının tam olarak gerçekleşmesi ve ortak değerler etrafında birlik ve dayanışma içinde toplanmaları İngiltere'deki varlıklarını etkin hale getirirken, her kesimden daha çok saygı ve itibar görmelerini sağlayacaktır. Akademisyenlerimizin bu bağlamda toplumumuzu yönlendirici bir rol oynayabileceğine inanıyorum. Sizin gibi alanlarında başarılı olmuş akademisyenlerimizin en azından "rol model" olarak buradaki gelecek nesillerimize büyük katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Başkonsolosluk olarak, toplumumuzun birbirinden uzak bu iki kesimi arasında köprü olmaya ve yapılacak çalışmalara her türlü katkıyı sağlamaya hazır olduğumuzu bu vesileyle bir kez daha vurgulamak istiyorum."

Dışişleri Bakanlığında çalışmaya 1993 yılında başlayan Demirok, Dışişleri Bakanlığı merkez teşkilatında aldığı görevlerin yanı sıra yurt dışında Gümülcine Başkonsolosluğunda, Kanberra Büyükelçiliğinde, Bratislava Büyükelçiliğinde ve BM Viyana Ofisi nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliğinde görev yaptı. Başkonsolos Ahmet Demirok, evli ve iki çocuk babası.

BÜYÜKELÇİ ÇEVİKÖZ: "BİLİAM ALANINDA KUVVETLİ BİR VARLIĞIMIZ VAR"

Büyükelçi Ahmet Çeviköz de çok sayıda akademisyeni resepsiyonda görmekten duyduğu memnuniyeti dile getirerek, "Demek ki burada bilim alanında çok kuvvetli bir varlığımız var. Bu, fevkalade gurur verici bir durum, bundan istifade etmemiz lazım" diye ifade etti.

İngiltere'de eğitim gören Türk öğrencilerin, Avrupa Birliği (AB) vatandaşlarından farklı olarak, İngiltere'deki üniversitelerde daha yüksek eğitim ücretleri ödemesi sorununa da değinen Büyükelçi Çeviköz, "Bu konu Başbakanımız tarafından her zama en üst düzeyde dile getiriliyor. Hem geçen yıl Başbakanımızın buraya yaptığı ziyarette, hem İngiltere Başbakanı David Cameron'un geçen yıl Temmuz ayında Türkiye'ye yaptığı ziyarette, hem de önümüzdeki günlerde Başbakanımızın tekrar Londra'ya yapacağı ziyaret sırasında gündemdeki maddelerden biri yine bu olacaktır. Bu konuda siyasi takip yapılıyor" dedi.

TÜRK-İNGİLİZ ÜNİVERSİTESİ

Büyükelçi Çeviköz, bu konunun, sadece siyasi takiple değil, üniversitelerin kararına da bağlı olduğu bilgisinin kendilerine aktarıldığını ifade ederek, İngiltere ile Türkiye arasında ortak bir üniversite kurulma çabası olduğunu da hatırlattı ve bu konuyla Westminster ile Liverpool Üniversitelerinin ilgilendiğini kaydetti.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Genç Başkonsolosun Büyük Başarısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement