Genç Türkiye'nin kalbi Ankara, 27 Aralık 1919'da "merkez" olarak seçildi - Son Dakika
Güncel

Genç Türkiye'nin kalbi Ankara, 27 Aralık 1919'da "merkez" olarak seçildi

Genç Türkiye\'nin kalbi Ankara, 27 Aralık 1919\'da "merkez" olarak seçildi

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neşe Özden, Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya büyük önem atfettiğini belirterek, genç Türkiye'nin güçlü coğrafi ve stratejik durumunun gereksinmelerine, iç ve dış güvenlik ihtiyaçlarına, ülkenin güç...

27.12.2019 12:18
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih- Coğrafya Fakültesi Tarih Bölüm Başkanı Prof. Dr. Neşe Özden, Mustafa Kemal Paşa'nın Ankara'ya büyük önem atfettiğini belirterek, genç Türkiye'nin güçlü coğrafi ve stratejik durumunun gereksinmelerine, iç ve dış güvenlik ihtiyaçlarına, ülkenin güç kaynaklarından yararlanılmasına, dağıtımına ve gelişimine cevap verecek merkezi bir nokta olarak Ankara'yı karargah merkezi seçtiğini belirtti.

Prof. Dr. Özden, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Ankara'ya gelişinin 100'üncü yıl dönümünün tarihsel önemine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Özden, Milli Mücadele yılları ve önceki dönemde iki tepeli bir kent görünümündeki Ankara'nın doğal haliyle bir savunma, tahkimat mevzisi ve geliştirilmeye uygun bir şehir olduğunu söyledi.

Anadolu'nun merkezindeki konumuyla yabancı tesirlerinden uzak bir stratejik konumdaki Ankara'nın dönemin kısıtlı imkanlarında kısmen de olsa ulaşım ve haberleşme kolaylıkları da sunduğunu anlatan Özden, şehrin telgraf şebekesi ve demiryolları açısından bağlantı ile irtibat kolaylıkları sağladığını ifade etti.

Özden, Atatürk'ün Ankara'yı Milli Mücadele'nin karargahı yapmasının en önemli nedeninin işgal altındaki İstanbul'a ve batı vilayetlerine yakın olması olduğunu belirterek, 27 Aralık gününü ve öncesini şöyle anlattı:

"Mustafa Kemal Paşa Ankara'ya büyük önem atfediyordu. 1919'da Heyet-i Temsiliye Ankara'ya gitmeliydi. Atatürk'ün Nutuk'ta belirttiği gibi Heyet-i Temsiliye'nin doğu vilayetlerinden ziyade batı vilayetlerine, İstanbul'a yakın olmasını gerektiren sebepler çoktu. Örnek olaylara bakıldığında, batı ve güneybatı vilayetlerinde resmen işgal altında olan yerler vardı. Oysa doğuda Kazım Karabekir Paşa'nın kumandasında 15. Kolordu vardı. Heyet-i Temsiliye, 18 Aralık 1919'da Sivas'tan uğurlandı. 27 Aralık'ta Beynam köyü üzerinden Ankara'ya ulaştı. Ankara'da sıcak bir karşılama gerçekleşti.

Ali Fuat Paşa ve Vali Vekili Yahya Galip, Mustafa Kemal ve arkadaşlarını (Hüseyin Rauf, Mazhar Müfit, Hakkı Behiç, Cevat Abbas, Dr. Refik Saydam, Hüsrev Gerede ve diğerleri ) 27 Aralık günü öğlene doğru Dikmen sırtlarında Mustafa Kemal Paşa'yı karşıladı. Dikmen'den Hükümet Konağı'na uzanan bir yolculuk gerçekleşti. Bu güzergahta Seymenler'in de hep bir ağızdan seslenerek vatana ve Mustafa Kemal'e olan bağlılıklarını içtenlikle dile getirmeleri unutulmaz bir güzellikteydi. Hükümet Konağı'na uzanan yürüyüşte, seymenler ve halk da yer almıştı."

"Milli temsiliyet" ten "milli vekalet"e

Prof. Dr. Özden, milli kongrelerle sembolleşen "milli temsiliyet" sisteminin Mustafa Kemal'in Ankara'ya gelmesinin ardından gelişen olaylarla ve Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılışıyla yerini "milli vekalet" sistemine bıraktığının altını çizdi.

27 Aralık 1919'da Heyet-i Temsiliye'nin Ankara'ya gelmesi ile kentin, Türk Kurtuluş Savaşı'nın merkez karargahı olduğunu belirterek, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisinin açılmasıyla yeni Türk Devleti'nin temellerinin atıldığını, Türk Kurtuluş Savaşı'nın buradan yönetildiğini, Ankara'nın fiilen başkent durumuna geldiğini belirtti.

Ankara'nın başkent olması da Ata'nın gelişiyle güçlendi

Lozan Barış Antlaşması'nın TBMM tarafından onaylanmasından sonra İstanbul'un Eylül 1923 sonlarından itibaren tahliye edilmeye başlandığını ve 6 Ekim'de de yabancı işgal kuvvetleri tarafından boşaltıldığını ifade eden Özden, şunları kaydetti:

"Temmuz 1923'te Lozan Barış Antlaşması sonrasında, dış işgalden kurtulan Türkiye'nin fiilen de kurtuluşuyla birlikte, İsmet Paşa (Hariciye Vekili), Malatya Milletvekili olarak Ankara'nın başkent oluşunu öngören önergeyi 9 Ekim 1923'te arkadaşlarıyla birlikte TBMM'ye sundu. Anayasa maddesinin gerekçesi, aslında Anadolu'nun merkezinde bir başkent tesis etmek lüzumunu açıklayacak ve yansıtacak nitelikteydi. Bu kapsamda yorum yapılacak olursa, yeni Türkiye'nin güçlü coğrafi ve stratejik durumunun gereksinmelerine, iç ve dış güvenlik ihtiyaçlarına, ülkenin güç kaynaklarından istifade edilmesine, dağıtımına ve gelişimine, nihayetinde yeni bir rejim-sistem örgütlenmesi ve yeni fikri temeller ve fiziksel-sosyolojik çevre ekseninde güçlenmesinin sağlanmasına cevap verecek bir merkezi nokta olarak Ankara seçilmişti."

İç ve dış güvenlik için Ankara

Özden, Ankara'nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığına verilen teklife bakıldığında da geçmişte yaşanılan başkent İstanbul'un dış güçlerce işgali gibi acı tecrübeleri göz önünde bulunduran bir yaklaşımın esas alındığı ve yeni Türk Devleti'nin idare merkezi için Anadolu'nun içlerinde Ankara kentinin seçilmesinde iç ve dış güvenliğin sağlanması hususunun önem taşıdığının görüldüğünü vurguladı.

Prof. Dr. Neşe Özden, Ankara'nın 13 Ekim 1923'te TBMM'de kabul edilen tek maddelik bir kanunla yeni devletin başkenti olmasıyla, Cumhuriyetin ilanı için de önemli bir adım atılmış olduğunu sözlerine ekledi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genç Türkiye'nin kalbi Ankara, 27 Aralık 1919'da 'merkez' olarak seçildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu
    11:24 Kırşehir'de Biçerdöver Sürücüleri ve Sahipleri İstişare Toplantısında Buluştu

    Kırşehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, biçerdöver sürücüleri ve sahiplerini bir araya getiren bir istişare toplantısı düzenledi. Toplantıda konuşan AK Parti Kırşehir Milletvekili Necmettin Erkan, biçerdöver işinin tarımsal üretimde önemli bir araç olduğunu vurguladı. İl Müdürü Mustafa İlmeç ise biçerdövercilerin karşılaştıkları sorunları değerlendirdiklerini ve çözüm üreteceklerini belirtti.

  • Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek
    11:23 Mersin'de Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası düzenlenecek

    Mersin'in merkez Yenişehir ilçesinde düzenlenecek olan Dünya Paratriatlon Kupası ve Avrupa Gençler Triatlon Kupası'nda 380 sporcu madalya mücadelesi verecek. Organizasyon öncesi yapılan hazırlıklar tamamlandı ve parkurlar belirlendi. Sporcular denize girip kulaç atacak, bisiklet sürüp koşacaklar. Dünya Paratriatlon Kupası'nda yarışacak olan sporcular Paris 2024 Olimpiyat Oyunları'na kota almak için puan toplayacaklar. Ayrıca, organizasyon kapsamında triatlon ulusal yarışları da gerçekleştirilecek. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organizasyonda dünyanın en iyi paratriatletlerinin ve gelecek vaat eden genç sporcularının ter dökeceğini belirtti ve triatlonun ilçede gelişmesi için önemli turnuvalar düzenlediklerini söyledi. Özyiğit, sporcuların Mersin'in güzelliklerini de keşfedeceğini ve hedeflerinin Avrupa ve dünya şampiyonları çıkarmak olduğunu ifade etti.

  • TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak
    11:19 TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, Mayıs Ayında Dijital Telif Konusunu Ele Alacak

    TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, komisyonun 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle ara verdiğini ve mayıs ayı başında ilk toplantısını dijital telif konusuyla yapacaklarını açıkladı. Yayman, Türkiye'deki telif yasasının güncellenmesi gerektiğini belirterek, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü ve diğer paydaşlarla görüşmelerin devam ettiğini söyledi. Komisyonun, içerik üreticilerinin taleplerini dikkate alarak dijital telif konusunu ele alacağı vurgulandı.

  • Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı
    11:19 Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'de çoban haritası dağıttı

    Antalya Büyükşehir Belediyesi, Korkuteli'nin Yazır ve İmecik Mahallelerinde çoban haritası dağıtarak yayla ve kırsal hayvancılığı desteklemeyi amaçlıyor. Çoban haritaları ile hayvancılığın asırlık rotaları koruma altına alınırken, hayvanların daha iyi şartlarda barınması ve sağlıklı gelişimi için çalışmalar yapılacak.

  • Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi
    11:18 Samsun'da Polis Ekipleri Öğrencilere Siber Zorbalık Konusunda Seminer Verdi

    Samsun Emniyet Müdürlüğü Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, SİBERAY Programı kapsamında bir alışveriş merkezinde Siberay Çizgi Filmini izlemeye gelen öğrencilere yönelik farkındalık oluşturmak amacıyla afiş broşür çalışması yaptı. Ardından Canik Borsa İstanbul Anadolu Lisesi öğrencilerine siber güvenlik, teknoloji bağımlılığı, siber zorbalık ve dijital okuryazarlık konularında seminer düzenlendi. Toplamda 410 kişi seminerden yararlandı.

  • Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı
    11:18 Aksaray'da Yolcu Otobüsü ile Tırın Çarpıştığı Kazada 3 Kişi Yaralandı

    Aksaray-Adana kara yolunda meydana gelen trafik kazasında, Murat Tohurucu yönetimindeki yolcu otobüsü ile Muhammet Tezcan yönetimindeki tır çarpıştı. Kazada, otobüs sürücüsü ve 2 yolcu yaralandı. Yaralılar, Aksaray Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı.


Advertisement