Genç yazılımcılar, yabancı dil eğitimini sanal gerçeklik gözlüğüne taşıdı - Son Dakika
Güncel

Genç yazılımcılar, yabancı dil eğitimini sanal gerçeklik gözlüğüne taşıdı

Düzce'de genç yazılımcıların KOSGEB desteğiyle yerli ve milli olarak geliştirdikleri 4 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğüyle kullanıcılara hem ülkeleri gezme hem de yabancı dil öğrenme imkanı sunuyor.

18.12.2021 16:21  Güncelleme: 17:32
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Düzce'de genç yazılımcıların KOSGEB desteğiyle yerli ve milli olarak geliştirdikleri 4 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğüyle kullanıcılara hem ülkeleri gezme hem de yabancı dil öğrenme imkanı sunuyor.

Yaklaşık 2 yıl önce bir araya gelen genç yazılımcılar, "Tein" ismini verdikleri şirketlerinde yabancı dil öğrenmeyi kolaylaştırmak için geliştirdikleri 4 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü ve koku modülü projesini KOSGEB'e sunarak destek aldı.

Çalışmalarını Düzce Teknopark'ta sürdüren ekip, geliştirdikleri yazılımla 4 boyutlu sanal gerçeklik gözlüğü ile tasarlanan oyun sayesinde Türkiye, Arabistan, İngiltere, Rusya, İtalya ve Almanya gibi ülkeler sanal ortamda gezilerek çeşitli mekanlarda kurulan diyaloglar sayesinde yabancı dil öğrenilebiliyor.

Gözlüklere eklenen koku modülü ile de kullanıcılar, ülkeleri gezerken girilen mekanlardaki meyve ya da kahve gibi gıdaların kokusunu alarak, deniz kenarında yürürken dalgaların sesini duyarak gerçekçi bir deneyim yaşıyor.

"Yabancı dil eğitimi eğlenceli hale dönüştürüldü"

Yazılım şirketinin yönetim kurulu başkanı İbrahim Aydın, gazetecilere, uygulamanın masaüstü ve mobil cihazlarda aktif olarak kullanılabildiğini, oyun odaklı uygulama sayesinde çocuk ve gençler için yabancı dil eğitiminin eğlenceli hale dönüştürüldüğünü söyledi.

Yaklaşık 2 yıldır yazılım üzerinde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Aydın, "Bir ülkeye gitmeden o ülkeyi birebir tanıma imkanı, o ülkenin kültürünü tanıma imkanı ve o ülkende konuşulan dili birebir konuşma imkanı sunuyor. Ülkemizden dil öğrenmek için başka ülkelere giden insanların paralarını harcamamalarını ve sermayenin ülkemizde kalmasını sağlamak için böyle bir ürün geliştirdik." diye konuştu.

Aydın, projenin geliştirilmesi konusunda devlet desteği aldıklarına değinerek, şunları kaydetti:

"Projemizin yazılımının geliştirilmesi konusunda her zaman yanımızda olan devletimizin desteğini aldık. KOSGEB ve İŞKUR anlamında ciddi destekler aldık. Alanında uzman personel yetiştiriyoruz. İlgili devlet kurumlarımız çok titiz çalışarak desteklerini sundu. Vatanımıza, milletimize katma değer katacak ürünler elde etmek misyonuyla çalışmalarımızı yürütüyoruz. Farklılık oluşturacak ürünler üzerinde çalışıyoruz. Yıllarca aslında yapılan bir ürünü taklit etme üzerinde ilerledik. Biz bunun tam aksine önce biz yapacağız sonra Dünya bizi takip etsin düşüncesi ile çalıştık. Geliştirdiğimiz bu üründe de bunu başardık."

Ürünün en büyük özelliğinin koku modülü olduğuna vurgu yapan Aydın, " Sektörde koku ile alakalı hala sonuç elde edilemeyen bir proje gerçekleştirdik. Bunu daha önce denemelerine rağmen halen bizim seviyemize ulaşılamadı. Biz bu çalışmada bir bebeği örnek aldık. Bir bebek büyüme evresinde dil öğrenirken nasıl dokunarak ve koku alarak öğreniyorsa o yolu izledik. Bir çok ülkede farklı çocuklar üzerinde denedik. Kokusunu aldığınız hissettiğiniz bir objenin, meyvenin ismini kesinlikle unutmazsınız. Gittiğiniz ülkede alışveriş yaparken aldığınız ürünlerdeki işyerindeki kişilerle kurduğunuz diyalogları kaydediyoruz ve yanlış telafuzlarını size mail olarak gönderiyoruz. Bu sayede öğrenme ve yaptığınız hataları düzeltme imkanı sunuyoruz. Bu konuda Milli Eğitim Bakanlığı ve diyer bakanlıklarla görüşlmelerimiz sürüyor. İlerleyen süreçte çalışmalar olacak. " diye konuştu.

Uygulamayı deneyen Kübra Tahtacı ise ürünün özellikle koku modülünü çok beğendiğini ve sanal gerçekliğin dışında kendisini neredeyse orada hissiyle bizzat alışveriş yaparken bulduğunu, geliştirilen ürünün dil öğrenimi konusunda çok başarılı olduğunu belirtti.

Genç yazılımcılar, yabancı dil eğitimini sanal gerçeklik gözlüğüne taşıdı
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genç yazılımcılar, yabancı dil eğitimini sanal gerçeklik gözlüğüne taşıdı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti
    20:38 Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u mağlup etti

    Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi final serisinin ilk maçında, Danilo's Pizza Bursa Ant Spor, YTR Gayrimenkul Bodrum Basketbol'u 71-70 mağlup ederek 1-0 öne geçti. Serinin ikinci maçı 20 Nisan Cumartesi oynanacak.

  • Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu:
    20:33 Özgür Özel Bilkent Üniversitesi'nde Gençlerle Buluştu: "Bugün Bekâ Sorunu Her Dört Gençten Üçünün Bavulları Zihninde Toplamış Olmasıdır"

    CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Bilkent Üniversitesi Sosyal Demokrasi Topluluğu’nca düzenlenen Gençlik Buluşması’nda; seçimlerde başarılı olmalarının üç nedeninin gençler, eşit temsil ve bilim olduğunu ifade etti. Özel, “Bir ülkenin gerçek sorunu o ülkenin gençlerinin dünyanın diğer ülkelerinde hayal kurmasıdır. Bugün bekâ sorunu her dört gençten üçünün  bavulları zihninde toplamış olmasıdır" dedi. Seçimlere genç bir ekiple gittiklerini belirten Özel, “Önümüzde açamadığımız devasa bir kapı vardı kale gibi. Siyasetin başarı kapısı bize kapalıydı. Bir cam tavan vardı başımızın üstünde yüzde 25’lik, kıramıyorduk, kıramıyoruz diye de artık zıplamıyorduk. O devasa siyaset kalesinin, kapalı başarı kalesinin üç anahtarı vardı. Tarihten mirastı. Emanetti. O üç anahtarı üç deliğe soktuk ve teker teker çevirdik. Siyasetin başarı kapısı açıldı” diye konuştu.

  • Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı
    20:24 Karesi Belediyesi'nin 474 Milyon TL Borcu Açıklandı

    Balıkesir'de AK Parti'den CHP'ye geçen Karesi Belediyesi'nin yeni başkanı Mesut Akbıyık, belediyenin devam eden işler hariç 474 milyon 465 bin 117 lira 43 kuruş borcu olduğunu açıkladı.

  • Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir
    20:22 Çin BM Daimi Temsilcisi: İsrail Refah'a saldırı planından vazgeçmelidir

    Çin'in BM Daimi Temsilcisi Zhang Jun, BM Güvenlik Konseyi'nde yaptığı açıklamada, İsrail'in Refah'a saldırı planından vazgeçmesi gerektiğini belirtti. Zhang, nüfuz sahibi ülkelerin ateşkes için somut çaba göstermesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, İsrail'in Gazze'ye daha fazla yardım girmesi için geçişleri açması gerektiğini vurguladı. Zhang, Orta Doğu sorununun çözümünün iki devletli çözüm olduğunu söyledi.

  • Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi
    20:17 Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi

    5,6 büyüklüğünde depremin meydana geldiği Tokat'ta eğitime 1 gün ara verildi.


Advertisement