Genel Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu: "Bizim Bu Faciayı Yaşamamızın Yegane Sebeplerinden Biri Hattat Holding'dir. - Son Dakika
Güncel

Genel Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu: "Bizim Bu Faciayı Yaşamamızın Yegane Sebeplerinden Biri Hattat Holding'dir.

Genel Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu: "Bizim Bu Faciayı Yaşamamızın Yegane Sebeplerinden Biri Hattat Holding\'dir.

Genel Maden İşçileri Sendikası (Genel Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu’nda, “Bizim bu faciayı yaşamamızın yegane sebeplerinden biri Hattat Holding’dir. Çünkü bizi bir kenara sıkıştırdılar. Üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu Hattat Holding’e verdiler. Biz, ruhsat bölünmesi aşamasında Hattat Holding’e tolerans tanındığına dair mahkemeye verdik. Mahkeme, bizi, ‘Siz yetkili değilsiniz’ diye reddetti. Üst mahkemeye taşıdık, mücadelemiz devam ediyor… Bizi köşeye sıkıştırdılar, o dar üretim alanında işçi eksikliğine rağmen üretim yapmaya bizi mecbur ettiler, ‘Nasılsa Amasra’yı özelleştireceğiz’ diye bizi mahkum ettiler. ‘Nasıl olsa müessese kapatılacak’ düşüncesini hakim kıldılar ve bu facia yaşandı” dedi.

23.11.2022 21:57  Güncelleme: 22:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Maden İşçileri Sendikası (Genel Maden-İş) Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'nda, "Bizim bu faciayı yaşamamızın yegane sebeplerinden biri Hattat Holding'dir. Çünkü bizi bir kenara sıkıştırdılar. Üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu Hattat Holding'e verdiler. Biz, ruhsat bölünmesi aşamasında Hattat Holding'e tolerans tanındığına dair mahkemeye verdik. Mahkeme, bizi, 'Siz yetkili değilsiniz' diye reddetti. Üst mahkemeye taşıdık, mücadelemiz devam ediyor… Bizi köşeye sıkıştırdılar, o dar üretim alanında işçi eksikliğine rağmen üretim yapmaya bizi mecbur ettiler, 'Nasılsa Amasra'yı özelleştireceğiz' diye bizi mahkum ettiler. 'Nasıl olsa müessese kapatılacak' düşüncesini hakim kıldılar ve bu facia yaşandı" dedi.

Genel Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu, bugün TBMM Amasra Maden Kazasını Araştırma Komisyonu'na, 42 madencinin yaşamını yitirdiği kömür ocağı hakkında bilgi verdi. Mutlu, şunları söyledi:

"ÜRETİM YAPMAK İÇİN GELMEDİKLERİNİ, TERMİK SANTRAL AÇMAK İÇİN GELDİKLERİNİ İFADE EDİYORLAR"

"2005 yılında Zonguldak havzasına özel sektör getirildi. Özel sektör gelmeden önce bölgemizde kaçak ocakçılık had safhadaydı ve onlara bir resmiyet kazandırılması için, kaçakçılığın önlenmesi için iş güvenceli işçi çalıştırsınlar diye rödovanslı sahalar teslim edildi. Rödovans bizim bölgemize geldi ve 2005 yılında Hattat Holding dediğimiz firma en büyük ihaleyi aldı. 2005 yılından bu yana defaatle söylememize rağmen; bütün bakanlıklara, bütün yetkili mercilere gidip adeta yalvarmamıza rağmen bu insanlar buraya üretim yapmak için gelmediklerini, buraya termik santral açmak için geldiklerini ifade ediyorlar. Mehmet Hattat'ın bizzat kendisi bunu söylüyor. 16-17 yıldır bu bölgede bir kilo kömür çıkarmadılar. '5 milyon ton buradan üretim yapılacak' denildi, '5 kişi çalışacak' denildi, şu anda Hattat Holding'de çalışan kişi sayısı 100 ve bir kilo kömür çıkarılmadı.

"DEVLETİMİZİ DE MİLLETİMİZİ DE İŞÇİMİZİ DE BİZİ DE SÖMÜRMEYE DEVAM EDİYOR"

Faciayı yaşadığımız gece Mehmet Hattat, telefonu canlı yayında açmış, arkasına bir tane Çinli uzman takmış, bakanlarımızın yanına girmeye teşebbüs ediyor, Çinli uzmanın tahlisiye ekibine dahil edilmesini istiyor. Türkiye Taşkömürleri Kurumu'nun tahlisiye ekibinden daha büyük bir tahlisiye ekibi şu anda Türkiye'de yok. Dünyada ödül almış bir tahlisiye ekibimiz var. Bu özel sektör sahibi, bu acıdan nemalanmaya çalışarak şu anda orada sanki işçi alıyormuş gibi bir hava uyandırıyor. Devletimizi de milletimizi de işçimizi de bizi de sömürmeye devam ediyor. Biz, bunu söyledik, söylemekten de çekinmeyeceğiz.

2005'ten bu yana orada kimsenin çalışmadığını ve oraya üretim yapılma amacıyla gelinmediğini yaşayarak gören insanlarız ve bugün yine çalışmayacak, yarın yine çalışılmayacak, iddia ediyoruz. Çünkü kendi ağzıyla itiraf ediyor, 'Ben buraya termik santral açmaya geldim, ben kömürcü Hattat olmaya gelmedim' diyor.

"BİZİ BİR KENARA SIKIŞTIRDILAR"

Bizim bu faciayı yaşamamızın yegane sebeplerinden biri Hattat Holding'dir. Çünkü bizi bir kenara sıkıştırdılar. Üretim alanlarımızın büyük çoğunluğunu Hattat Holding'e verdiler. Biz, ruhsat bölünmesi aşamasında Hattat Holding'e tolerans tanındığına dair mahkemeye verdik. Mahkeme, bizi, 'Siz yetkili değilsiniz' diye reddetti. Üst mahkemeye taşıdık, mücadelemiz devam ediyor.

Mücadelemizden, bu faciayı yaşadık diye vazgeçmeyeceğiz. Hem üretimimize inatla devam edeceğiz, şehit arkadaşlarımızın anısına o müesseseyi yaşatmak için mücadele edeceğiz hem daha iş güvenlikli ortamlarda üretim yapmaya, bizi yok etmeye çalışanların inadına devam edeceğiz. Bizi bu hale getiren, kapitalist sistemin patronlarıdır. Bizi köşeye sıkıştırdılar, o dar üretim alanında işçi eksikliğine rağmen üretim yapmaya bizi mecbur ettiler, 'Nasılsa Amasra'yı özelleştireceğiz' diye bizi mahkum ettiler. 'Nasıl olsa müessese kapatılacak' düşüncesini hakim kıldılar ve bu facia yaşandı."

Kaynak: ANKA

Son Dakika Güncel Genel Maden-İş Genel Başkan Yardımcısı İsa Mutlu: 'Bizim Bu Faciayı Yaşamamızın Yegane Sebeplerinden Biri Hattat Holding'dir. - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi
    06:57 İstanbul'da sabah saatlerinden itibaren sağanak yağış etkisini gösterdi

    Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yapılan uyarıların ardından İstanbul'da beklenen sağanak yağmur etkisini göstermeye başladı. Sağanak yağış, D-100 Karayolu ve sahil yolunda sürücülere zor anlar yaşatırken, trafik yoğunluğu sabahın erken saatlerinde artmaya başladı.

  • Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı
    06:13 Karabük'te çıkan bıçaklı kavgada 3 kişi yaralandı

    Karabük'ün 100. Yıl Mahallesi'nde 1003 Nolu Cadde'de iki grup arasında henüz belirlenemeyen nedenle çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Kavga sırasında 3 kişi bıçakla yaralandı. Olayın bildirilmesi üzerine polis ve sağlık ekipleri bölgeye sevk edildi. Yaralılar, sağlık ekiplerinin ilk müdahalesinin ardından Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile kentteki özel bir hastaneye kaldırıldı.

  • Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı
    05:09 Ünlü Sanatçı Umut Akyürek Hastaneye Kaldırıldı

    Estetik operasyonlar nedeniyle 'Yerli Angelina Jolie' lakabını alan ünlü sanatçı Umut Akyürek, yakalandığı virüs nedeniyle hastaneye kaldırıldı. Hastanede oksijen tüpüyle nefes alan sanatçı, herkese uyarılarda bulunarak kendilerine dikkat etmelerini söyledi. Umut Akyürek'in bir süre daha hastanede kalacağı ve sahne programlarını iptal ettiği öğrenildi.


Advertisement