Genel Seçimlere Doğru - Son Dakika
Yerel

Genel Seçimlere Doğru

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, bakanlar kurulunun görevinin ülkede kaç katlı bina yapılacağına karar vermek olmadığını belirterek, "Bakanlar kurulunun görevi iş yapmak isteyenler için gerekli ortamı yaratmaktır" dedi.

13.05.2015 21:07
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CHP Genel Başkan Yardımcısı Selin Sayek Böke, bakanlar kurulunun görevinin ülkede kaç katlı bina yapılacağına karar vermek olmadığını belirterek, "Bakanlar kurulunun görevi iş yapmak isteyenler için gerekli ortamı yaratmaktır" dedi.

İzmir Ticaret Odası'nın (İZTO) özel meclis toplantısında CHP İzmir milletvekili adayları ekonomi projelerini anlattı.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Böke, Soma'daki maden faciasında hayatını kaybeden madencilere Türkiye'nin bazı borçları bulunduğunu, borçların ancak sağlam bir ekonomi programı ile ödenebileceğini söyledi.

Demokratik, özgür, hukuka saygılı, sosyal adaleti ve üretimi sağlayan, yaşamı gözeten bir ekonomik model hayali kurduklarını anlatan Böke, bu ekonomik modelin 301 madenciye ödenmesi gereken bir borç olduğunu ifade etti.

Böke, Türkiye'nin bugün yüzde 2-3 büyüdüğünü, kötü bir yönetim olmasaydı yüzde 4-5 büyüyebileceğini, iyi bir yönetim ile yüzde 7 büyüyebileceğini, bu büyümenin de ancak CHP iktidarıyla yakalanabileceğini savundu.

"En büyük sorun üretemiyor olmak"

Türkiye'nin en büyük sorununun üretememek olduğunu söyleyen Böke, "Bunun nedeni kötü kamu zihniyeti. Bizim bir şekilde tekrar üreten bir ülke haline gelmemiz gerekiyor" dedi.

Katma değeri yüksek ürün üretmek için insanı önceleyen bir üretim hedeflediklerini kaydeden Böke, şöyle konuştu:

"Türkiye ekonomisinin bugün üretim merkezi inşaat. Bakanlar Kurulu 2013 yılında tutulmuş raporlarına göre zamanının yüzde 60'ını imarla ilgili kararlara vermiş. Bir bakanlar Kurulunun görevi ülkede kaç katlı bina yapılacağı değil, iş yapmak isteyenler için gerekli ortamı yaratmaktır."

Türkiye'nin küresel konjonktürü doğru okuması gerektiğini, AB'ye tam üyelik müzakerelerinde Türkiye'nin gücünü tekrar masaya taşımak istediklerini, bazı fasıllarda müzakerelerin başlaması için 8 Haziran'ı belirlediklerini ifade eden Böke, "Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu dönüşümde AB'yi çıta haline getireceğiz" diye konuştu.

" Kemal Derviş'in ekibe büyük katkıları olacak"

İZTO meclis üyelerinin sorularını da yanıtlayan Böke, Kemal Derviş'in CHP iktidarında yeniden Türkiye'ye gelmesine ilişkin değerlendirmesi istendiğinde, "Aslında Sayın Derviş'in bu ekibe büyük katkıları olacağını düşünüyorum ama 15 kişilik bir kadroyla Meclis'e gidiyoruz. Şu an hiçbir partide bu kadar iktisatçı yok. Tek adamın ne kadar zararlı olduğunu paylaşmaya gerek yok. Biz tek adamla değil, ekip olarak hazırız. Ekibimiz de çok güçlü" ifadelerini kullandı.

Temizel: "Bir daha maliye bakanı olmak istemiyorum, tarım bakanı olmak istiyorum"

CHP'nin İzmir milletvekili adaylarından eski Maliye Bakanı Zekeriya Temizel de Türkiye'nin yılda 40 milyar dolar cari açık verdiğini dile getirdi.

Bu borcun ödenmesi gerektiğini, bunun için de yabancı sermayenin Türkiye'ye çekilmesinin şart olduğunu kaydeden Temizel, "Hükümet değişikliği ile Türkiye bu paraları çekecek hale gelmediği sürece karamsar bir tablo sergilemek zorunda kalırız" dedi.

Bir İZTO meclis üyesinin "Nereden Buldun" yasasıyla ilgili sorusu üzerine Temizel, şunları söyledi:

"Benim hayatımdır 'Nereden Buldun' yasası neredeyse. Şu anda karşınızda yürürlüğe sokulmamış bir yasanın sürekli sorgulanan insanı duruyor. Yürürlüğe girmedi bu yasa, keşke girseydi. Sizlerin 'Nereden Buldun' ile ilgili bir sıkıntısı var mı? Her yasa her koşulda uygulanan bir yasa değildir. Keşke yürürlüğe girseydi. Evlerden çıkan kasaları, ayakkabı kutularını göremezdiniz. Oğlunuz eve son model arabayla gelirse 'nereden buldun' dersiniz. Amerika'da, Avusturya'da dünyanın bütün çağdaş ülkeleri bu sistemi uygular. Türkiye de er geç uygular. Ben uygulamayacağım. Ben bir daha maliye bakanı olmak istemiyorum, tarım bakanı olmak istiyorum."

İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise MHP ve AK Parti milletvekili adaylarını da ağırlayacaklarını ve laik, demokratik ve parlamenter rejimi savunan bir meclisin oluşmasını istediklerini söyledi.

Toplantıya, CHP'nin İzmir milletvekili adaylarından Ali Engin, Tacettin Bayır, Kamil Okyay Sındır, Sevda Erdan Kılıç, Ali Yiğit, Sabri Ergül, Hüseyin Sezer, Turgay Bozoğlu da katıldı.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Genel Seçimlere Doğru - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement