Genelkurmay Başkanı Akar: Her Türlü Terör Örgütüyle Kararlı Bir Şekilde Mücadele Ediyoruz - Son Dakika
Güncel

Genelkurmay Başkanı Akar: Her Türlü Terör Örgütüyle Kararlı Bir Şekilde Mücadele Ediyoruz

İstanbul conrad Otel'de düzenlenen NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın sona ermesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Petr Pavel ortak basın toplantısı düzenledi.

12.09.2015 21:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İstanbul conrad Otel'de düzenlenen NATO Askeri Komite Genelkurmay Başkanları Konferansı'nın sona ermesinin ardından Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile NATO Askeri Komite Başkanı Orgeneral Petr Pavel ortak basın toplantısı düzenledi.

Saat 18.00'de düzenlenen toplantıda konuşan Orgeneral Hulusi Akar, "Hepinizin bildiği gibi terörle mücadelemiz güvenlik kuvvetlimiz tarafından yurtiçinde ve yurtdışında omuz omuza kararlı bir şekilde sürdürülmektedir. Mehmetçikten en kıdemli mensubuna kadar TSK, gece ve gündüz demeden her türlü hava ve arazi koşullarında kendisine verilen görevleri geçmişte olduğu gibi bundan sonra kahramanlık, azim ve gayretle sürdürecektir. Bu vesileyle terörle mücadelede, şehit düşen asker, polis ve korucu tüm şehitlerimizi onlarla birlikte hayatını kaybeden masum vatandaşlarımıza Allahtan rahmet, kahraman gazilerimize de, acil şifalar diliyorum. Her yıl bir NATO ülkesinde gerçekleştirilen askeri komite konferansı bu yılda önden planlandığı şekilde ülkemizde izah edilmektedir. Bu konferans sırasında da NATO'nun, Türkiye'nin terörle mücadelesine olan desteği bir kez daha vurgulanmıştır" dedi.

"ZORLUKLARI VE FIRSATLARI DAHA İYİ ANLADIK"

Akar, "Müttefiklerimizin bizim terörle mücadelemize verdiği tam destek ve gösterdiği dayanışmayı memnuniyetle karşılıyoruz. Bugün ki yararlı tartışmalarımız gösteriyor ki, NATO yeni risk ve tehditlerle mücadele etmede kendini uyarlamaya adamış durumdadır. Bugün NATO güneyinden ve doğu kanadından gelen önemli zorluklarla karşı karşıyadır. Doğu kanadında, Ukrayna'daki istikrarsızlığın bölgesel ve küresel güvenliğe olumsuz etkileri olduğunu biliyoruz. Irak ve Suriye'deki durumda gerçekten de karmakarışık bir hal almış durumdadır. Türkiye 2 milyondan Suriye ve Iraklıya ev sahibi yapmakta ve 6 milyon dolardan fazla para harcamış durumdadır. Mülteci sorunu sürekli olarak tırmanmakta ve sadece bölge için değil tüm dünya için olumsuz sonuçlar doğurmaktadır. Dahası da DAEŞ ve PKK, PYD terör örgütleri bölgedeki güvenlik için önemli bir tehdit olarak karşımıza çıkmaktadır. NATO'nun doğu ve güney kanadındaki bu yeni ortaya çıkmakta olan tehditler, müttefiklerin şu zamana kadar hiç olmadığı kadar kararlı ve dayanışma ruhu içerisinde olması gerektirmektedir. Bugün önümüzdeki zorlukları ve fırsatları tartıştık ve bunlar neticesinde bu zorlukları ve fırsatları daha iyi anladık" ifadelerini kullandı.

"HALİHAZIRDA GENEL ANLAMDA BİR NATO PLANI YOK"

Bir gazetecinin "Türkiye Suriye sınırındaki 109 kilometrelik güvenlik hattı kurabilmek adına NATO'dan destek bekliyor mu?" sorusuna Orgeneral Akar, "En başından bu yana çok yakın işbirliği ve koordinasyon halinde NATO makamlarıyla çalışmaktayız. Zaten NATO hep bu desteğini gösterdi. Türkiye olarak terör örgütlerine karşı savaşırken ve sınır güvenliğini tesis etme çabalarımızı NATO desteğini de gösterdi. Askeri komite tartışmalarında da bu konu zaten ele alınmıştı. Yine benzer niyetleri olduğunu gördük. Halihazırda genel anlamda bir NATO planı yok" şeklinde cevap verdi

"HER TÜRLÜ TERÖR ÖRGÜTÜYLE KARARLI BİR ŞEKİLDE MÜCADELE EDİYORUZ"

Bir gazetecinin, "IŞİD'in gidişatı konusunda neler söylemek istersiniz? Özellikle savunma amaçlı getirilen patriotların tekrar geri gelmesi söz konusu mu?" sorusuna Orgeneral Akar, "En baştan bu yana her türlü terör örgütüyle kararlı bir şekilde mücadele ediyoruz. Kim olduklarına ve ne yaptıklarına bağımsız olarak aynı şeyi DAİŞ içinde yapıyoruz. Şu ana kadar yaptık, konsey kararları çerçevesinde gerekenleri yaptık. Koalisyon kuvvetleri çerçevesinde de yaptık. Hava sahamızı ve hava üslerimizi bu çerçevede kullanıma açtık. Mücadelemizde bir değişiklik olmadan Türkiye'nin temel politikası olarak her türlü terör örgütüne karşı mücadelemizi sürdüreceğiz. Sizin de bildiğiniz gibi bize katkı ve destek vermiş, bunun yanında dayanışmalarını göstermiş ülkeler NATO kapsamında önümüzdeki ayda bazı değişiklik programlarını bildirdiler. Ancak kendileriyle ve diğer ittifak ülkeleriyle irtibatımızı devam ettiriyoruz. Müzakerelerimizi ve temaslarımızı sürdürüyoruz. Hava ve füze savunması alanında bize gelecekte de desteklerini devam ettirecekler" cevabını verdi.

"ŞUAN DA ÖYLE BİR ŞEY YOK"

Başka bir gazetecinin, "Kuzey Irak'ta PKK'ya karşı bir kara harekatı düşünüyor musunuz?" sorusuna Orgeneral Akar, "Yine tekrar etmek istiyorum. Biz terör örgütleriyle mücadelemizi devam ettireceğiz. Ülkemizin ve milletimizin korunması amacıyla bu mücadelemizi sürdüreceğiz ve şartlar çerçevesinde gerekli tedbirleri alacağız. Ülkemiz için güvenlik tedbirlerini almak amacıyla gerekli tedbirleri alacağız" diye cevap verdi.. Bir gazetecinin, "Türkiye İncirlik Hava Üssünü NATO kuvvetlerine açtı. Acaba gelecekte daha fazla üssünü açacak mı?" sorusuna ise Orgeneral Akar, "Şuan da öyle bir şey yok" şeklinde cevap verdi.

"BİZ TERÖRE KARŞI DAYANIŞMAMIZI KORUMAKTAYIZ"

NATO Askeri Komite Başkanı Petr Pavel ise açıklamasında, "Türkiye'den bölgesel güvenlikle ile ilgili bir brifing aldık. Özellikle NATO'nun güney kanadına ilişkin bir odakla ve terör vurgusuyla bu brifingi aldık. Terör biliyorsunuz NATO ülkelerinin güvenliğine doğrudan bir tehdit oluşturmakla birlikte uluslararası istikrarı ve genel anlamda refahı son derece etkileyen bir konudur. İttifakın bu anlamda güvenliği bölünemez durumdadır. Bu anlamda biz teröre karşı dayanışmamızı korumaktayız. İlk oturumda NATO Güvenlik Komutanları eylem planının üzerinde durdu. Bu eylem planı Galler zirvesinde kabul edilmişti. Hazırlık ve eylem planı doğru zamanda ve yolunda ilerlemektedir. Hazırlık eylem planının zamanında önümüzdeki yıl Varşova zirvesi için uygulanacağı konusunda mutabık kaldık. Genelkurmay başkanları aynı zamanda NATO kuvvet ve ekipmanlarının ittifak içerisinde hızlı bir şekilde hareket ettirebileceği ihtiyacının altını çizmiş durumdadır. NATO'nun en büyük sorumluluklarından bir tanesi de, 28 üye ülke olarak ittifakın herhangi bir tehlikeye karşı kurulması ve savunulmasıdır. NATO bu anlamda hem doğu hem de güney kanadında ki tehditlere ve zorluklara karşı kendini uyarlama ve mukabele etme konusunda kararlılığını sürdürecektir" dedi.

"NATO TOPRAKLARININ KORUNMASI GEREKMEKTEDİR"

Petr Pavel, "İkinci oturumda ise, NATO'nun gelecekte yüzü ve uzun dönemli stratejisini odaklandık. Herhangi bir şekilde NATO'nun komuta yapısının çevik, gelecekteki tehlike ve zorluklara cevap verecek nitelikte tutturulması gerekmektedir. Bu anlamda NATO kuvvetlerinin hazırlıkları seviyesinde yeterli bir şekilde devam ettirilmesi ve gerekli tutarlılığın gösterilmesi gerekmektedir ki bu şekilde tüm misyonlarda NATO kuvvetleri konuşlandırılabilesin. Aynı zamanda herhangi bir NATO ittifakı müttefikine karşı bir ihtilaf olması durumunda caydırıcılığın da devam ettirilmesi ve NATO topraklarının korunması gerekmektedir. Aynı zamanda kararlı destek misyonu söz konusun olduğunda bizde kararlı destek misyonu içerisinde bu bizim en büyük misyonumuzdur. Halen daha Afganlarla birlikte elde ettiğimiz kazanımların üzerinden geçtik. NATO'nun buradaki karara destek misyonu sonrasındaki mevcudiyetini kararlaştırmıştık. Destek misyonundan geçişin sivil odaklı bir mevcudiyetle koşullara bağlı kalmasını gerektiğinin altını çizdik. Aynı zamanda NATO'nun stratejik olarak önemli bölgede, nasıl ortaklıklarını daha da genişletebilmelerini ve güçlendirilmelerinin yollarını birlikte tartıştık. Verimli bir toplantı geçirdik" diye konuştu.

"NATO, RUSYA'NIN BU GİRİŞİMLERİNİ YAKINDAN TAKİP ETMEKTEDİR"

NATO toplantısını İstanbul'da düzenlediği için Orgeneral Hulusi Akar'a teşekkür ettiğini ifade eden Petr Pavel, " Türkiye çok güçlü ve kararlı bir ittifak üyesidir. Sizin de personelinizle birlikte son derece cömert bir ev sahipliğinde bu toplantıyı gerçekleştirdik" dedi.

Bir gazetecinin, "Rusya'ya karşı Suriye ve Ukrayna ile ilgili bir eylem planı var mı?" sorusuna Orgeneral Petr Pavel, "Rusya'nın şuanda Suriye ile bağlantılı içinde bulunduğu durum bilgimiz dahilindedir. Sizin bildiğiniz gibi Ukrayna ile ilgili gelişmeler Galler zirvesinde ele alındı. Burada güvence ihtiyacı özellikle Doğu Avrupa ülkesi olan NATO ittifak üyeleri açısından gerekli olduğu kendi sınırlarına yakın olduğu bu gelişmeler çerçevesinde NATO'nun güvencesine artırılmış ihtiyaç duydukları tespit edilince ilave güvence tedbirler alındı. Bunların amacı da orada yaşayan ittifak üyelerinin amacının ihtiyaç duydukları desteği almalarıydı. Diğer taraftan bazı adaptasyon ve uyarlama tedbirleri alındı. Bu da yeni güvenlik ortamına göre gerekli uyarmaların yapılması için farklı tedbirler alındı. Sizin de bildiğiniz gibi Suriye'deki yeni konuşlandırmalar konusunda NATO, Rusya'nın bu girişimlerini yakından takip etmektedir. Bu çerçevede IŞİD'e karşı koalisyon da NATO, kendi kimliği içerisinde yer almadığı için şuan da Rusya'nın bölgedeki somut niyetini anlayıp, izlemek üzere beklemedeyiz" şeklinde cevap verdi.

"IŞİD'İN KİMYASAL SİLAH KULLANDIĞINA DAİR BAZI RAPORLAR MEVCUTTUR"

Bir gazetecinin, "DAEŞ'in kimyasal silah kullandığı yönünde iddialar var" soruna Orgeneral Pavel, "IŞİD'in kimyasal silah kullandığına dair bazı raporlar mevcuttur. Farklı kaynaklardan hatta medyadan bazı açık kaynaklardan, insani örgütlerden gelen bazı teyit edilmemiş bilgiler kimyasal kullanıldığını belirtiyor. Şu aşamada herhangi bir tedbir alamıyoruz. Bölgedeki diğer olayları da düşündüğümüz de, durumu izliyoruz ve takibimiz altındadır. Bu konuda kimyasal, biyolojik silahlarla ilgili mükemmeliyet merkezimiz bu çerçevede çalışmaları değerlendiriyor. Böylesine bir kullanım teyit edildiği taktirde kullanım etkilerini bileceği konusunda ve bunun neticesinde ne gibi çözümler üretebileceğimiz konusunda çalışmalara başlamış durumdalar" diye cevap verdi. - İstanbul

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Genelkurmay Başkanı Akar: Her Türlü Terör Örgütüyle Kararlı Bir Şekilde Mücadele Ediyoruz - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • 31 Mart seçimlerinden sonra ilk anket! AK Parti'de kan kaybı devam ediyor
    14:03 31 Mart seçimlerinden sonra ilk anket! AK Parti'de kan kaybı devam ediyor

    Türkiye Raporu'nun yaptığı ankete göre, 31 Mart yerel seçimlerinde CHP birinci parti olurken AK Parti ikinci sırada yer aldı. Ankete katılanların yüzde 35.2'si CHP'ye oy verirken AK Parti'ye oy vereceğini belirtenlerin oranı yüzde 29.8'de kaldı. Türkiye Raporu Direktörü Can Selçuki, anket sonuçlarıyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda bu sonucun AK Parti için bir ilk olduğunu belirtti.


Advertisement