Genelkurmay Çatı Davası - Son Dakika
Güncel

Genelkurmay Çatı Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

29.11.2017 20:13
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimi sırasında Genelkurmay Başkanlığındaki eylemlerle ilgili aralarında sözde "yurtta sulh konseyi" üyelerinin de bulunduğu 221 sanığın yargılandığı "çatı" davasına sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 17. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü'ndeki salonda görülen duruşmada sanıklar, avukatları ve müştekiler hazır bulundu.

Duruşmanın öğleden sonraki bölümünde sanık eski üsteğmen Vahit Güllü savunma yaptı. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Güllü, tahkikat için Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı'na çağrıldığını, buradan da Genelkurmay Başkanılığı Karargahı'na gönderildiğini ve darbe girişiminde yer almadığını öne sürdü.

Darbe girişimi sırasında sanıklardan eski albay Fırat Alakuş'un, Karargah Binası önündeki elleri bantlanmış kişileri destek kıtaları binasına götürmesini emrettiğini ileri süren Güllü, FETÖ ile herhangi bir bağlantısının olmadığını savundu.

Bank Asya'da hesabının bulunmadığını ve FETÖ'nün şifreli haberleşme programı "ByLock" kullanıcısı olmadığını ileri süren Güllü, eski Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in koruma ekibinde yer alan sanık eski kıdemli üstçavuş Uğur Kent'in tahliyesine karar verilene kadar kendisinin de tahliye edilmemesini istedi.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar'ın eski konut astsubayı Veysel Tokmak da daha önceki ifadelerinin tekrar ettiğini belirterek, üzerine atılı suçlamaları reddetti.

Darbe girişimi gecesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın konutunda görevli olduğunu anlatan Tokmak, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Salih Çolak'ın eşi Melek Çolak ve eski Genelkurmay 2. Başkanı Yaşar Güler'in eşi Demet Güler'in darbe girişimi gecesi Akar'ın eşi Şule Akar'ı yalnız bırakmadığını ve kendisinin de bu kişilerin emniyetini aldığını savundu.

Genelkurmay Başkanlığı konutunda 3 yıldır çalıştığını kaydeden Tokmak, 15 Temmuz gecesi konutta olduğu için herhangi bir darbe girişiminde yer almadığını öne sürdü.

Tokmak, 15 Temmuz 2016 akşamından 16 Temmuz sabahına kadar konutta kaldığını ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar'ın konuta gelmesinden sonra konuttan ayrıldığını savunarak, tahliyesini istedi.

Sanıklardan eski yarbay Ersoy Öz de Katar'a tayini çıktığını, darbe girişimi günü kişisel eşyalarını almak ve ilişik kesmek için Genelkurmay Plan Harekat Dairesi NATO Plan Harekat Şube Müdürlüğüne gittiğini anlattı.

Akşam saatlerinde Karargah Binası'na silahla giren askerlerin, "Terör tehdidi var" diyerek dışarıya çıkmasına izin vermediğini ve kendisini rehin aldıklarını ileri süren Öz, savunmasına şöyle devam etti:

"Beni bir odaya koydular ama kapıyı kilitlemediler, bırakmalarını istediğimde de, 'biraz önce birisi direndi vurduk, seni de vururuz' dediler. Bu yüzden odada bekledim. Silah sesleri gelmeye başladı. Sabaha kadar odada kaldım, sabaha karşı yaşanan karmaşada fırsat bulup dışarı çıktım. Sivillerle beraber dışarı çıkarken arkamdan polisler, 'asker misin?' diyerek seslenerek beni gözaltına aldı. Üzerime atılı suçlamaları kabil etmeyerek, tahliyemi istiyorum."

Darbe girişiminde Genelkurmay Başkanlığı Plan Subayı olan sanık eski yüzbaşı Yalçın Gür de FETÖ'nün darbe girişimini lanetlediğini ve darbeye karşı direnen vatandaşları şükranlarını sunduğunu belirterek, üzerine atılı suçlamaları kabul etmediğini bildirdi.

Genelkurmay Başkanlığı Plan Subayı olarak 5 Temmuz 2016'da göreve başladığını anlatan Gür, "Yeni go¨rev yerimde mesai sürem belli değildi, o gün YAS¸'a hazırlıkları nedeniyle c¸ıkıs¸lar daha gec¸ verildi. Binbaşı Mustafa Duygulu, YAS¸ toplantı provaları oldugˆunu belirterek, bana albayların emeklilik ve uzatılması ile ilgili YAS¸ programına dahil edilen albayların bilgilerinin eklenmesiyle ilgili bilgilerin ivedilikle hazırlanmasını istedi." dedi.

Toplantı salonunda çalıştığı sırada silah sesleri duyduğunu ileri süren Gar, "Bina ic¸erisinde, 'yat, yat' diye bagˆırtı duymamız üzerine odadan c¸ıktık. Açık olan televizyondan Bogˆazic¸i Ko¨pru¨su¨'nu¨n kapatıldıgˆı haberini o¨gˆrendigˆim sırada silah sesleri geldi. Mustafa binbas¸ı, 'Arkadas¸lar, s¸ubeden dıs¸arı c¸ıkmayın, dıs¸arıda sıkıntılı s¸eyler oluyor sanırım.' dedi. Haberleri dinlemeye devam ettik, olayın ne oldugˆunu anlamadık. Bas¸bakan'ın yaptığı açıklamayla bir askeri giris¸imin oldugˆunu anladım." ifadelerini kullandı.

Genelkurmay Başkanlığı Karargahı üzerinden sık sık geçen F16'ların as¸ırı derecede alc¸ak uc¸us¸ yaptıklarını, uc¸akların ve silah sesleri arttıgˆını, mermilerin yakın gec¸mesinden dolayı bazen masanın altına saklandıgˆını aktaran Gür, "Cep telefonum nizamiyede alındıkları ve dahili hatlar çalışmadığı ic¸in kimseye haber veremedim. Bir ara pencereden baktıgˆımda tankların ic¸ bahc¸ede oldugˆunu go¨rdu¨m. Bir ara kac¸mayı du¨s¸u¨ndu¨m, kac¸mak ic¸in alt kata indim. Dıs¸arıda silahlı kamuflajlı askerlerin kos¸tugˆunu go¨ru¨nce de tekrar odaya geldim. Sabaha kadar bekledik, silah sesleri kesilince odadaki diğer arkadaşlarla sivil elbiselerimizi giyip kaçarak dıs¸arıda bekleyen sivil polislere sıgˆındık." savunmasında bulundu.

Darbe girişimine ilişkin herhangi bir olaya karışmadığını kaydeden Gür, tahliyesini talep etti.

Sanıklardan eski kurmay binbaşı Yalçın Toker de Genelkurmay Bas¸kanlıgˆı Genel Sekreterligˆinde Plan Subayı olarak çalıştığını, FETÖ ile bağlantısının bulunmadığını ve darbe girişiminde yer almadığını öne sürdü.

Toker, 15 Temmuz 2016'da Genelkurmay Başkanlığı komuta katına bilgi vermek için çıktığını, saat 21.45 sularında televizyonda Başbakan Binali Yıldırım'ın açıklamalarıyla darbe girişiminden haberdar olduğunu belirtti. Üzerine atılı suçlamaları kabul etmeyen Toker, suçsuz olduğunu savunarak, tahliyesini talep etti.

Duruşmaya, yarın sanık savunmalarıyla devam edilecek.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Genelkurmay Çatı Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement