Geothe'nin "Biraz Daha Işık" Sözü Kızıltepe'ye Işık Oldu - Son Dakika
Güncel

Geothe'nin "Biraz Daha Işık" Sözü Kızıltepe'ye Işık Oldu

Geothe\'nin "Biraz Daha Işık" Sözü Kızıltepe\'ye Işık Oldu

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bölgedeki olaylar nedeniyle köylerinden göç etmek zorunda kalan yoksul ailelerin yaşadığı Atatürk mahallesinde bulunan İstiklal ortaokulu'nda bir kütüphanenin oluşturulması için 3 ay önce Kültür ve Edebiyat Kulübü Öğretmeni Metin Aydın ile Türkçe öğretmeni Mehmet Emin Yıldız ilginç bir kampanya başlattı.

24.03.2014 12:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Mardin'in Kızıltepe ilçesinde bölgedeki olaylar nedeniyle köylerinden göç etmek zorunda kalan yoksul ailelerin yaşadığı Atatürk mahallesinde bulunan İstiklal ortaokulu'nda bir kütüphanenin oluşturulması için 3 ay önce Kültür ve Edebiyat Kulübü Öğretmeni Metin Aydın ile Türkçe öğretmeni Mehmet Emin Yıldız ilginç bir kampanya başlattı. Kampanyanın etkili olabilmesi için Alman filozof Johann Wolfgang Von Goethe'nin ölürken söylediği "biraz daha ışık" sözünden esinlenerek "biraz daha kitap" sloganıyla sosyal medya üzerinden başlatılan kitap toplama kampanyasında Türkiye'deki bir çok Üniversite'de akademisyenler, yazarlar, aydınlar, gazetecilerle ilişkiye geçen öğretmen Metin Aydın'ın çabaları kısa sürede etkisini gösterdi. Çocukların eğitimine dönük kitapların yanısıra, Türkiye ve Dünya'dan bir çok ünlü yazarın kitaplarının da aralarında bulunduğu ve Türkiye'nin bir çok yerinden gönderilen kitaplar Metin Aydın ile Mehmet Emin Yıldız tarafından günlerce süren bir çalışmayla okulun boş bir odasında toplandı. Kızıltepe Kaymakamı Erdoğan Turan Ermiş'inde yaptığı 5000 liralık bağışla satın alınan kitaplarla birlikte 3 aylık sürede toplam 5 bin kitap toplanmış oldu. Kızıltepe'deki hayırsever vatandaşların verdiği paralarla onarılan odaya yerleştirilen raflara kitaplar dizilip, masa ve sıralar konulurken, Mardin Artuklu Üniversitesi ile Hakkari Üniversitesi Yaşayan Diller Enstitüsü'lerinden alınan çocukların eğitimini konu alan Kürtçe kitapların yanısıra Kuran-ı Kerim'de raflardaki yerini aldı.

DÜNYA'NIN ÜNLÜLERİ KÜTÜPHANEDE BULUŞTU

İstiklal Ortaokulu'nun kütüphanesinin duvarlarına ise Dünya'da ünlü olan Türk şair ve ve romancılar Nazım Hikmet Ran, Yaşar Kemal, Necip Fazıl Kısakürek, Latife Tekin, Murathan Mungan, Orhan Pamuk, Ahmet Arif, Oğuz Atay, Ozan Aşık Veysel ile Kürt Alim, filozof, şair Kürtce Mem ü Zin destanının yazarı Ehmede Xani, Nur hareketinin öncüsü Saidi Nursi, Kürt şair Cegerxwin ve Dünya'nın ünlü yazar, filozof, ressam, edebiyatçı, romancı, şair, aktörlerinden oluşan Jacques-Paul Saltre, Voltaire, Franz Kafka, Charlie Chaplin, Salvador Dali, Dostoyevski, Montaigne, Sokrates, Albert Einstain, Friedrich Nietzsche, Tolstoy, Füruğ Ferruhzad, Frida Kahlo'nun fotoğrafları asıldı.

BÖLGENİN EN RENKLİ KÜTÜPHANESİ

Okulda ilk kez oluşturulan modern kütüphaneye kavuşan öğrenciler derslerden artan boş vakitlerinde Dünya'nın ünlü yazarlarına ait olan Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce kitapları okurken, kendilerine bu olanağı yaşatan öğretmenleri Metin Aydın, Mehmet Emin Yıldız ile Türkiye'nin bir çok yerinden kitap gönderenlere teşekkür etti. Okul müdürü Fatih Karaboğa, "Kültür ve Edebiyat Kulübü öğretmeni Metin Aydın ile Mehmet Emin Yıldız girişimleri sonucu Kızıltepe'deki iş adamları ve eğitimciler aracılığı ile kütüphane için kitap rafları, masa ve sandalyeler tahsis edildi. Kütüphaneye Türkiye'nin birçok yerindeki kitapseverler, sivil toplum kuruluşları, üniversiteler, belediyeler ve diğer kamu kuruluşları kütüphaneye kitap bağışında bulundu. Böyle bir kütüphane oluşturduğumuz için mutluyuz" dedi. Öğretmen Metin Aydın ise, "nitelikli bir kütüphaneye sahip olmak için 3 ay boyunca yürüttüğümüz çabalar meyvesini verdi. Kütüphanemizde Dünya düşünce hayatına etkin olmuş, kaynak olmuş bir çok aydın, yazar, sanatçının fotoğraflarını da astık. Kuran-ı Kerim başta olmak üzere bir çok dini kitabın yanısıra çeşitli görüşlere sahip Dünya'nın bir çok ünlü yazarının kitapları da kütüphanemizde bulunuyor. Amacımız öğrencilerimize kitap sevgisini aşılatarak geleceğe daha bir umutla bakmalarını sağlamak. Burda okuyacakları her farklı kitap yaşamlarına ayrı bir renk katacak, kendilerine olan güvenlerini dahada arttıracaktır. Türkiye'nin bir çok yerinden bu kampanyada bize destek sunanlar ile İlçe Kaymakamımız Erdoğan Turan Ermiş'e teşekkür ederiz" dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Geothe'nin 'Biraz Daha Işık' Sözü Kızıltepe'ye Işık Oldu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu
    08:27 Erzincan Valiliği, ALES sınavı saatlerinde gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyarıda bulundu

    Erzincan Valiliği, bu hafta sonu yapılacak olan ALES sınavı saatlerinde vatandaşlardan gürültü kirliliği yapmamalarını istedi. Sınavın yapılacağı binaların yakınında klakson çalınmaması, sirenlerin çalışmaması ve her türlü gürültünün yapılmaması gerektiği belirtildi.

  • İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur
    08:25 İstanbul, Marmara depremine hazırlanmaya başlasa 15-20 seneye hazır olur

    Bilim Akademisi üyesi, yer bilimci ve deprem uzmanı Prof. Dr. Naci Görür, erken uyarı sisteminin can kurtarıcı olmadığını, asıl önemli olanın İstanbul'un depreme hazırlanması olduğunu belirtti. Ayrıca, çalışmalara bugün başlanması halinde ortalama 15-20 yıl içerisinde İstanbul'un depreme hazır olabileceğini ifade etti.

  • İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti
    08:06 İzmir'de kavgada yaralanan adam hayatını kaybetti

    İzmir'in Konak ilçesinde iki aile arasında çıkan kavgada tabancayla yaralanan 35 yaşındaki adam, hastanedeki yaşam mücadelesini kaybetti. Kavganın ardından gözaltına alınan bir kişiyle diğer iki kişinin yakalanması için çalışmalar devam ediyor.

  • Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi
    07:53 Tokat'ta bulunan Sebastapolis Antik Kenti depremlerde zarar görmedi

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde bulunan Sebastapolis Antik Kenti, yaşanan depremlerde zarar görmedi. Antik kentin, Anadolu Ajansı tarafından dron ile yapılan görüntüleme sonucunda zarar görmediği belirlendi. Sebastapolis Antik Kenti, M.S 98-117 yıllarında Kapadokya eyaletine dahil edilmiş ve Karadeniz'in en büyük 5 şehrinden biri olarak biliniyor. Ancak zamanla önemini kaybeden ve unutulan antik kent, 1986 yılında başlayan kazı çalışmalarıyla gün yüzüne çıkarılmaya başlandı.


Advertisement