Gerekirse Taksi Tutup Gelin " - Son Dakika
Güncel

Gerekirse Taksi Tutup Gelin "

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya...

17.10.2017 14:11
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimi sırasında Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayındaki faaliyetlere ilişkin, aralarında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eski Başyaveri Albay Ali Yazıcı, eski Alay Komutanı Albay Muhsin Kutsi Barış'ın da bulunduğu 534 kişinin yargılandığı davaya sanık savunmalarıyla devam edildi.

Ankara 19. Ağır Ceza Mahkemesince, Sincan Cezaevi Yerleşkesi'nde yapılan duruşmaya sanıklar, avukatları ve yakınları ile TBMM, Başbakanlık, TRT ve diğer kurumların müşteki avukatları katıldı.

Sanık eski Uzman Çavuş Yunus Can Ergişi, izinden dönüşünün ilk günü olan 15 Temmuz'da, dönemin tabur komutanı Fedakar Akça'nın tabur yoklamasındaki konuşması sırasında tatbikat yapılacağını öğrendiğini savundu.

Ergişi, Akça'nın, "Günü ve zamanı belli olmayan bir günde erlerin de dahil olacağı bir tatbikat yapılacak. Tatbikatın amacı kışlaya herhangi bir terör saldırısı karşısında alayda toplanma reaksiyon süresini ölçmek olacaktır. Tatbikatı bizzat Muhsin Kutsi Barış ve Genelkurmay 2. Başkanı denetleyecektir." dediğini aktardı.

Akça'nın, herkesin kılık kıyafetine dikkat etmesini, bir kişinin bile eksik olmamasını istediğini belirten Ergişi, o dönemki bölük komutanları Recep Karabayır'ın da benzer bir konuşma yaptığını söyledi.

Ergişi, Karabayır'ın, "Bu tatbikatı bir kere yapalım, beni mahçup etmeyin. 24 saat telefonlarınız açık olsun, 'Şarjım bitti' diye bir mazeret kabul etmiyorum. Gerekirse taksi tutup gelin. Genelkurmay 2. Başkanı gelecek ve tatbikatı bizzat yerinde denetleyecek. Hatta 1. Başkan'ın bile gelme ihtimali var. Tatbikat alarmı verildiğinde alayda olacaksınız. Birbirine yakın olanlar birlikte gelsin." ifadelerini kullandığını anlattı.

15 Temmuz'da gün içerisinde herhangi bir tatbikat hazırlığı yapmadan mesaisini tamamladığını ifade eden Ergişi, akşam saatlerinde WhatsApp üzerinden tatbikatın başladığı haberini alır almaz aynı muhitteki arkadaşlarıyla alaya gittiğini kaydetti.

Alaydan G-3 piyade tüfeği aldığını ve kalmadığı için mühimmatsız şekilde takıma katıldığını ileri süren Ergişi, "Yoklamalar ve kontrollerin ardından tatbikatın biteceğini düşünürken, Alay Komutanı Barış, Genelkurmaya DEAŞ saldırısı olduğunu, emniyetini alacağımızı söyledi ve telefonlarımızı toplattı. Darbeyi önceden bilsem neden telefonumu bırakayım, neden korumasız bir hücum yeleği alayım, neden şarjörsüz Genelkurmaya gideyim." diye konuştu.

Genelkurmaya girdikten sonra şüphelendiği hiçbir durum yaşamadığını öne süren Ergişi, saat 02.30 sıralarında uçak sesleri gelmeye başladığını söyledi.

Ergişi, bu sırada flamalı siyah bir araçtan inen uzman çavuşun hızlı şekilde nöbet kulübesine mühimmat verip gittiğini belirterek, bunu görünce terör saldırısının gerçek olabileceğini düşündüğünü ileri sürdü.

O an yaşananlara anlam veremediğini savunan Ergişi, arslanlı kapıdan vatandaşların girmeye başladığını, daha sonra safari kıyafetli rütbelilerin "Kimseyi yaklaştırmayın, gelen olursa vurun." dediğini kaydetti.

Vatandaşlardan darbe girişimi olduğunu öğrendiğini savunan Ergişi, "O an elim, ayağım boşaldı. Tatbikat için geldiğimizi söyledik. İnsanlara müdahalemiz olmadı. Karşımızda durdular, baktılar, baktılar, 'Bunlar saf salak, hiçbir şeyden haberi yok' diye bırakıp gittiler." ifadelerini kullandı.

Ergişi, çevrelerinde bulunan askerleri kimseye ateş etmemeleri konusunda uyardıklarını iddia etti.

Daha sonra toplandıklarını ve bir olaya karışmadıklarını savunan Ergişi, öğlen saatlerinde oradan ayrıldıklarını bildirdi.

Sanık Ergişi, FETÖ elebaşı Fetullah Gülen'den, suçlu bulunmaları halinde Fedakar Akça ve Muhsin Kutsi Barış'tan da şikayetçi olduğunu söyledi.

"Gerekirse alayda kal"

Sanık eski uzman çavuş Nurhak Can, 13 Temmuz'da tatbikat olacağının ancak zamanının henüz belirlenmediğinin söylendiğini aktardı.

15 Temmuz sabahı dönemin Bölük Komutanı Burak Ercan'ın, "Arkadaşlar bu gece tatbikat olabilir, herhangi bir sıkıntısı olan var mı?" sorusu üzerine gelmek için aracının olmadığını söylediğini belirten Can, Ercan'ın gelememe ihtimaline karşı gerekirse alayda kalmasını istediğini, kendisinin ise bunu kabul etmediğini savundu.

Daha sonra o dönemki Takım Komutanı İsmail Kutluay Mıhçı'nın kendisi ve bir uzman çavuş arkadaşını yanına çağırdığını ifade eden Can, Mıhçı'nın araç problemini sorduğunu, kendisinin de bir arkadaşıyla görüşüp bu sorunu çözdüğünü bildirdiğini anlattı.

Can, Mıhçı'nın, "Arkadaşlar akşam size 'Pars' diye mesaj atacağım" dediğini, WhatsApp kullanmaması nedeniyle arkadaşının kendisini araması konusunda anlaştıklarını kaydetti.

Arkadaşlarıyla alaya gittiğini, burada Burak Ercan'dan mühimmat aldığını belirten Can, içtima alanında manga komutanı olduğunu öğrendiğini ancak mangada tanımadığı kişiler bulunduğunu ifade etti.

Alay Komutanı Barış'ın "Genelkurmaya IŞİD saldırısı var, gazanız mübarek olsun." dediğini aktaran Can, telefonları bırakıp çıkmalarının istendiğini bildirdi.

Can, Genelkurmayda flamalı siyah bir araçtan inen uzman çavuşun kendilerine doğru "Bu sizin" deyip mühimmat kutusu bıraktığını, bu sırada bir vatandaş grubunun gelmeye başladığını söyledi.

Safari kıyafetli bir binbaşının "Arkadaşlar tel örgüden kimseyi geçirmeyin, geçen olursa vurun." dediğini aktaran Can, bu sözler üzerine silahını kuran bir askere kızdığını ve şarjörünü çıkarttırdığını savundu.

Bir süre sonra bir komutanın geldiğini ve "Tabur komutanının emri, nöbet kuralları geçerli, mecbur kalınmadığı sürece silah kullanılmayacak." diye konuştuğunu belirten Can, uçakların alçak uçuş yaptığını, vatandaşların seslerini duymaya başladıklarını kaydetti.

Can, vatandaşların taş atmaya başladığını ve askerlerden ağaçların altından çıkmamalarını istediğini, silah sesleri gelmeye başladığını, yan tarafında bulunan safari kıyafetli askerin de havaya ateş ettiğini gördüğünü söyledi.

Askeri ateş etmemeleri konusunda uyardığını ileri süren Can, içeri giren vatandaşlardan darbe yapıldığını öğrendiğini bildirdi.

Can, uyarısına karşın askerlerinin havaya ateş ettiğini, askerlere kızarak silahlarını indirmelerini istediğini iddia etti.

Daha sonra helikopterlerin vatandaşların bulunduğu yerlere ateş ettiğini anlatan Can, "Helikopterin ateş ettiğini görünce kendimi kaybettim ve helikopterin olduğu yere doğru mermim bitene kadar ateş ettim." savunmasını yaptı.

Duruşmaya öğle arası verildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gerekirse Taksi Tutup Gelin ' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz
    08:20 AB Konseyi Başkanı Charles Michel: Türkiye ile olumlu ilişkiler kurmak istiyoruz

    AB Konseyi Başkanı Charles Michel, Türkiye ile olumlu bir ilişki kurmak istediklerini ve aşamalı, orantılı ve geri dönebilir bir yaklaşım temelinde çalışmak istediklerini belirtti. Michel ayrıca AB liderlerinin İran'a yönelik yeni yaptırımlar uygulama konusunda anlaştığını ve Ukrayna'ya destek konusunda hemfikir olduklarını ifade etti.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında
    08:16 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangın kontrol altında

    İzmir Çiğli'de metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor.

  • İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı
    08:16 İzmir Çiğli'de Metal Kaplama ve Plastik Fabrikasında Yangın Kontrol Altına Alındı

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik fabrikasına da sıçradı. Yangın, yaklaşık 3 saatlik çalışmaların ardından kontrol altına alındı. Her iki fabrikada da soğutma çalışmaları devam ediyor. Can kaybı ve yaralanma yaşanmadı.

  • İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı
    07:59 İzmir Çiğli'deki fabrikada çıkan yangın kontrol altına alındı

    İzmir'in Çiğli ilçesinde bulunan Atatürk Organize Sanayi Bölgesi'ndeki metal kaplama ve plastik fabrikasında çıkan yangın, itfaiye ekiplerinin 3 saatlik çalışması sonucunda kontrol altına alındı. Yangın sırasında bölgeye sağlık, polis ve çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. Fabrikalardaki soğutma çalışmaları ise devam ediyor.

  • Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı
    07:58 Tokat Belediyesi Depremlerin Ardından Vatandaşlara Çorba Dağıttı

    Tokat'ın Sulusaray ilçesinde meydana gelen 4,7 ve 4,1 şiddetindeki depremlerin ardından Tokat Belediyesi, sabah saatlerinde vatandaşlara çorba dağıttı. Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcıoğlu, depremin ardından Vali Numan Hatipoğlu ile toplantı yaptıklarını ve kriz masasının oluşturulduğunu belirtti. Sabah saatlerinden itibaren ise 2 mobil ikram aracıyla vatandaşlara çorba ve ekmek dağıtıldı.

  • Milas'ta orman yangını
    07:52 Milas'ta orman yangını

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekiplerinin yoğun müdahalesi ile yangın kontrol altına alındı.

  • İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor
    07:43 İzmir'de iki ayrı fabrikada çıkan yangına müdahale ediliyor

    İzmir Çiğli'de bulunan metal kaplama fabrikasında çıkan yangın, yakınlardaki plastik kaplama fabrikasına da sıçradı. Bölgede çok sayıda itfaiye ekibi yangına müdahale ediyor. İhbar üzerine adrese itfaiye, polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Yangını söndürme çalışmaları devam ediyor.

  • Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı
    07:37 Muğla'nın Milas ilçesinde yangın çıktı

    Muğla'nın Milas ilçesinde gece saatlerinde otluk ve makilik alanda başlayan yangın ormana sıçradı. İtfaiye ekipleri yangına müdahale ederek kontrol altına aldı.

  • Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi
    07:31 Tokat'ta art arda 2 deprem! Yozgat ve Sivas'ta da hissedildi, 3 ilçede okullar tatil edildi

    AFAD verilerine göre Tokat'ta 4.7 ve 4.1 büyüklüğünde art arda 2 deprem meydana geldi. Sivas ve Yozgat başta olmak üzere çevre illerde de hissedilen depremde olumsuz bir durum oluşmazken, Tokat Valisi Numan Hatipoğlu geceyi dışarıda ateş yakarak geçiren vatandaşları ziyaret ederek, geçmiş olsun dileğinde bulundu. Öte yandan 3 ilçede okullar tatil edildi.


Advertisement