Germiyan Sanat Şöleni'nde Taş Ocakları Protesto Edildi - Son Dakika
Güncel

Germiyan Sanat Şöleni'nde Taş Ocakları Protesto Edildi

Germiyan Sanat Şöleni\'nde Taş Ocakları Protesto Edildi

Türkiye’nin ilk ve tek “Slow Food Köyü” olan İzmir’in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyünde düzenlenen Sanat ve Gastronomi Şöleni sonrası taş ocakları protesto edildi.

30.10.2016 22:46
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türkiye'nin ilk ve tek "Slow Food Köyü" olan İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Germiyan köyünde düzenlenen Sanat ve Gastronomi Şöleni sonrası taş ocakları protesto edildi.

Mayıs ayında Türkiye'nin ilk ve tek "Slow Food Köyü" ilan edilen Germiyan'da Sanat ve Gastronomi Şöleni düzenlendi. Kültür ve Sanatta Birliktelik Koordinasyon Kurulu tarafından organize edilen şölene İzmir'den gelen yüzü aşkın sanatçı, yazar, şair, gazeteci katıldı. Şölene CHP Çeşme İlçe Başkanı Ekrem Oran, Çeşme Kent Konseyi Başkanı Hakan Kerman, Germiyan'ın taş ocakları mücadelesinde avukatlığını da yapan CHP Disiplin Kurulu Üyesi Avukat Şehrazat Mercan, Çağdaş Özürlüler Derneği (ÇÖYDER) Genel Başkanı Vedat Başer, Uluslararası Aktivist Sanatçılar Birliği Başkan Ümit Yaşar Işıkhan, Tüm Yerel-Sen İzmir Eğitim ve Basın Sekreteri Özkan Felek, Çeşme Rotary Kulübü temsilcileri ve çok sayıda Çeşmeli de katıldı.

Moderatörlüğünü Prof. Dr. Erkan Sevinç'in üstlendiği şölen, Germiyan Köy Kahvesi'ndeki gastronomi söyleşisi ile başladı. Germiyan Slow Food Sözcüsü Sosyolog Engin Önen, yaptığı konuşmada Germiyan'ın tarihi hakkında bilgi verdi. Germiyan'da geleneksel yöntemlerle yapılan üretim yöntemlerini de anlatan Önen, "Germiyan'da susuz tarım yapılır. Karpuza, kavuna, bamyaya, börülceye su verilmez. Toprağının ekolojik yapısı, toprağın nemini koruması nedeniyle susuz üretim yapılabilmektedir. Bu da Germiyan için bir avantajdır. Ayrıca, Çeşme yarımadası, dünyada dalından zeytin yenilen tek bölgedir. Dalından toplanan olgunlaşmış hurma zeytin, salamura ve tuz ile işlem görmeden yenilebilmektedir. Zeytin yağı da bu bölgede çok özeldir. Rengiyle, tadıyla, asit oranıyla, aromasıyla çok özellikli bir yağdır. Germiyan'ın eski bir Türkmen köyü olması mutfağına da yansımıştır. Keşkek, kaburga dolması, pirinçli mantı, Karaköy katmeri, sütlü bulgur, çalkama, damat tatlısı, kelle peyniri, kopanisti ve ekşi mayadan yapılan Germiyan ekmeği ile Germiyan mutfağı gelenekleri yaşatmaya devam ediyor" diyerek Germiyan gastronomisi hakkında bilgi verdi.

Şölene katılanlar, gastronomi söyleşisinin ardından Germiyan sokaklarında kurulan stantlarda yöresel lezzetleri tatma fırsatını buldular. Germiyan'da "Toprak Ana" adıyla tanınan "kopanisti peyniri" ustası Ayşe Kabasakal, kopanisti peynirinin yapımı hakkında bilgi verdi.

Germiyan duvarlarına yaptığı resimlerle adından söz ettiren Nuran Erden ile de tanışma fırsatı bulan katılımcılar, Nuran Erden'den duvar resimlerinin ortaya çıkış öyküsünü dinlediler. Nuran Erden, 29 Ekim tarihinde Germiyan duvarlarına yaptığı RES, balık çiftlikleri ve taş ocaklarına olan tepkisini gösteren resim hakkında da bilgi verdi.

Şölende şair ve yazarlar Zeynep Güner Batımor, Nevcivan Bahar Attila, Tülay Pırlant, Selmina Melikoğlu ve Ümit Yaşar Işıkhan, okurları için kitaplarını imzaladılar. Aralarında gazeteci Okan Yüksel'in de bulunduğu şairler, okudukları şiirlerle şölene renk kattılar. İzmir'den gelen Deniz Polat da sazı ve sesiyle unutulmaz bir konser verdi.

Taş ocağında protesto gösterisi

Etkinliğin sona ermesinin ardından şölene katılanlar, Germiyan'ın girişinde yer alan, mahkemece iki kez kapatılmasına karşın yeniden faaliyete geçmesi için bakanlığa başvuru yapılan taş ocağına giderek protesto gösterisi gerçekleştirdiler. Germiyanlı duvar ressamı Nuran Erden de taşların üzerine çizdiği boynu bükük çiçeklerle taş ocağından çıkan tozların doğaya verdiği zararı resmetti. Protesto gösterisine katılanlar, çeşitli sloganlarla tepkilerini dile getirmelerinin ardından otobüsler ve özel araçlarla Germiyan'dan ayrıldılar. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Germiyan Sanat Şöleni'nde Taş Ocakları Protesto Edildi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak
    22:01 A Milli Kadın Hentbol Takımı Karadağ ve Sırbistan maçlarına galibiyet için çıkacak

    A Milli Kadın Hentbol Takımı Başantrenörü Costica Buceschi, Avrupa Hentbol Şampiyonası 6. Eleme Grubu'ndaki Karadağ ve Sırbistan maçlarına kesinlikle galibiyet için çıkacaklarını söyledi. Buceschi, takımın Karadağ maçında doğru bir oyun sergilemeye çalışacaklarını ve gruptan çıkma adına büyük avantajları olduğunu belirtti. Oyuncuların performansı ve sakatlıklar hakkında da bilgi veren Buceschi, Karadağ ve Sırbistan maçlarına kazanmak için çıkacaklarını vurguladı. Milli hentbolcular da Avrupa Şampiyonası'na gitmeyi tek hedef olarak gördüklerini ve seyircinin desteğinin önemli olduğunu ifade ettiler.

  • Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı
    21:58 Muş Valisi Avni Çakır, üs bölgesinde görev yapan güvenlik güçleriyle iftar yaptı

    Muş Valisi Avni Çakır, Şehit Jandarma Üsteğmen İsmail Moray Üs Bölgesi'nde görevli güvenlik güçleriyle iftar yaparak, zorlu şartlarda görev yaptıklarına şahitlik ettiğini ve onlardan gelecek yerel seçimlerde desteklerini istedi.

  • Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi
    21:57 Diyarbakır Eğil ilçesinde iftar programı düzenlendi

    Eğil Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanında düzenlenen iftar programına birçok vatandaş katıldı. Programda, AK Parti Diyarbakır milletvekilleri, Eğil Kaymakamı ve Belediye Başkan Vekili, AK Parti Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkan adayı ve sivil toplum kuruluş temsilcileri de yer aldı. İftar programı dualarla sona erdi.

  • Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor
    21:51 Ömer Çelik: Cumhur İttifakı, birlik ve beraberlik içinde size hizmet etmek için gün sayıyor

    AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Pozantı ilçesinde düzenlenen iftar programında yaptığı konuşmada, Cumhur İttifakı'nın birlik ve beraberlik içinde hizmet etmek için gün saydığını belirtti. Çelik, muhalefeti eleştirerek, birbirlerine ağır laflar söyleyenlerin artık bir araya gelemeyeceğini ve ülkeye verebilecekleri bir şeyin olmadığını ifade etti. Ayrıca, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in darbe açıklamalarına tepki gösteren Çelik, gençlerin demokrasi, siyaset, bilim ve teknolojiyle yan yana olması gerektiğini vurguladı.

  • Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı
    21:46 Eyüpsultan'da kaçırılan T.C'nin ölümlü kaza görüntüleri ortaya çıktı

    İstanbul Eyüpsultan'da yaşanan ölümlü kazaya ilişkin yeni görüntüler ortaya çıktı. Anne Eylem Tok'un olay yerine gitmesi ve kaçış planı yapması görüntülendi. Baba Bülent C.'nin ifadesiyle çelişen görüntüler de dikkat çekti. Polislerin T.C'nin Amerikan pasaportunu incelemesi de kameraya yansıdı. Olayın ardından Mısır'a kaçan şüphelilerin ABD'ye gittikleri tespit edilmişti.


Advertisement