Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı - Son Dakika
Dünya
BBC

Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı

NASA, Güneş Sistemi'nin ötesindeki binlerce dünyayı bulmak amacıyla, Tess Uydusu'nu Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssünden fırlattı.

19.04.2018 10:41  Güncelleme: 11:02
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Amerikan Uzay ve Havacılık dairesi NASA, Tess Uydusunu Florida'daki Cape Canaveral Uzay Üssü'nden fırlattı. Uydu, yörüngeye giren gezegenlerin yüzlerini değiştirdiklerinde ortaya çıkan parlaklıkta azalma işaretlerini yakalama umuduyla çok sayıda yıldız sistemini inceleyecek.

UZAYDA KATALOG ÇIKARACAK

Tess uydusu'nun amacı, uzayda daha sonra farklı teleskopların daha ayrıntılı bir şekilde inceleyeceği yerlerin bir kataloğunu yapmak.

Projeye liderlik eden Massachusetts Teknoloji Enstitüsü'nden (MIT) George Ricker "Tess'te neredeyde tüm gökyüzünü gözlemleyebilecek dört adet çok hassas kamera bulunuyor. Tess'in tespit edeceği türdeki gezegenler transit adı verdiğimiz bir süreçle ortaya çıkıyor. Ev sahibi yıldızını önünden geçince gezegenin gölgesini görebiliyoruz. " dedi.

MUSK'IN ŞİRKETİ FIRLATTI

NASA'nın yeni uzay teleskobu a SpaceX Falcon 9 roketiyle uzaya fırlatıldı.

Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı

ÇOK AZ YAKITLA ONLARCA YIL UZAYDA KALACAK

Uydunun Pazartesi fırlatılması planlanıyordu, ancak şirket, aracın güdüm sistemindendeki bir sorunu inceleyebilmek için daha fazla süre istemişti.

Uydu dünyanın etrafında elips bir yörüngede dönecek. Uzmanlar uyduyu ayın çekim gücünden yararlanabileacek şekilde tasarladı. Böylece araç çok az yakıt kullanacak ve onyıllarca görev yapabilecek.

GÖKYÜZÜNÜN YÜZDE 85'İNİ TARAYACAK

Tess de 2009'da uzaya yollanan Kepler teleskopunun mantığıyla çalışacak. Ancak Tess'in uzayda inceleyeceği alan çok daha büyük olacak.

Kameralar, 27 günlük döngülerle uzayın geniş kısımlarını inceleyecek ve böylece iki yıl içinde gökyüzünün yüzde 85'i gözden geçirilmiş olacak.

Projeye katılan MIT uzmanı Jennifen Burt de "Tess ilk iki yılda görevinin büyük kısmını tamamlayacak. Jupiter'den küçük iki ila üç bin gezegen bulmayı bekliyoruz." dedi.

Bütün bulunan keşifler daha sonra rasathanelerin yakından inceleyebileceği bir katalog oluşturacak. Proje uzmanlarından Sara Seager "Bir telefon defteri gibi düşünün. Daha sonra sizi ilgilendirenlere bakabileceksiniz" dedi.

YENİ PROJELER DE SIRADA

Seager "Ama tabi mesele sadece sayı değil, kalikte de aynı zamanda. Çünkü bulduğumuz gezegenler daha sonra ölçüsünü alabileceğimiz kadar dünyaya yakın ve parlak olacak" diye de ekledi.

Tess'in misyonu tam zamanında başladı. Önümüzdeki yıllarda yakınımızdaki dünyaların atmosferini inceleyebilecek yeni kuşak süper teleskoplar devreye sokulacak. Bu anlamda en önemlisi de 2020'de yörüngeye konulması planlanan James Webb teleskopu.

Ayrıca özellikle Avrupa'da da yeni teleskop projeleri devreye girecek.

Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı
Kaynak: BBC

Son Dakika Dünya Gezegen Avcısı Yeni Dünyalar Bulmak Amacıyla Uzaya Fırlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (5)

  • cengiz: Ne kadar Güzel haberler bu keşke hep böyle güzel haberler olsa insanoğlu birbirini yok etmeyi bırakıp yüzünü sonsuz kainata verse. 6 1 Yanıtla
  • BaZ: Bizim denyolar dünyanın kat ettiği bilimsel ilerlemeyi hayal dahi edemiyor bunun sebebi çoğunlukla kıskançlık malesef ülkemizde sayıları hiç az değil 3 0 Yanıtla
  • Secim : Kılıçdar oğluna soruyor spiker efendim seçim haziranda ne düşünüyorsunuz :: cevap :: haziran ayı güzel ay . Çiçekler açar hava güzel. Ramazan ayı. Tam kiraz mevsimi güzel kiraz olur . 0 1 Yanıtla
  • Delirmis: Deli gibi dolasiyorlar kayinatda ne ariyolar bunlar bir uyduda dunyaya birakin insanlar ne acilarla issiz gucsuz dolasdigini kesf edin geri zekalilar burayi yaritdiz kaldi oralar 0 0 Yanıtla
  • yaziyor: evren sonsuz, sayisizi belirsiz galaxiler var diyorlar..yok kara delik mis, yok beyaz bulut mus da......biz senelerce issiz dolasiyoruz..bize is lazim 0 0 Yanıtla
BBC

Advertisement