Gezi Parkı davasında mütalaa açıklandı - Son Dakika
Güncel

Gezi Parkı davasında mütalaa açıklandı

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 sanığın yargılandığı davaya ilişkin mütalaada, olayların planlı bir senaryonun ürünü olduğu belirtilerek, bazı sanıkların "Olayları organize etmek, bas¸latmak ve...

06.02.2020 22:20
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gezi Parkı odaklı olaylara ilişkin, Anadolu Kültür AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kavala'nın da aralarında bulunduğu 16 sanığın yargılandığı davaya ilişkin mütalaada, olayların planlı bir senaryonun ürünü olduğu belirtilerek, bazı sanıkların "Olayları organize etmek, bas¸latmak ve derinles¸tirerek Anadolu'ya yaymak", "Yalan haber üretmek suretiyle halkı kıs¸kırtmak", "Halkı suç işlemeye alenen tes¸vik ve tahrik etmek" ve "Gezi ve benzeri protestoların devam etmesi ve gündemde tutulması için, gizli toplantılar, kurslar, etkinlikler ve forumlar düzenlenmek" gibi faaliyetlerde bulunduklarının tespit edildiği kaydedildi.

İstanbul 30. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın esasına ilişkin İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan mütalaada, Gezi Parkı odaklı olayların, basın - yayın organlarında ve sosyal medyada toplum refleksi ile bir anda olus¸tugˆuna dair kanaat olus¸turulmaya çalıs¸ılsa da olayın sosyal medyada yayılıs¸ biçimi, olayı bas¸latan ve yayılmasında rol oynayan aktörler, seçilen slogan ve imgeler, eylemin ilk gününden itibaren meydanlarda ve sosyal medyada en önde yer alan ve organize s¸ekilde hareket eden, ayrıca uluslararası aktörlerden destek alan s¸ahıslarca bilinçli bir s¸ekilde yönlendirildigˆinin ve yönetildigˆinin tespit edildiği vurgulandı.

Gezi Parkı olaylarının planlı bir senaryonun ürünü olduğu anlatılan mütalaada, sorus¸turma kapsamında elde edilen deliller ve ülke çapında meydana gelen olaylara genel olarak bakıldıgˆında, kalkışmanın gelis¸i güzel ortaya çıkmadıgˆı, bir organizasyon dahilinde, sistemli ve planlı olarak yürütüldügˆü, zamanla hükümet aleyhine protestolara dönüs¸türüldügˆü, görünürde demokratik hak ve masum protesto gösterileri s¸eklinde lanse edilmesine ragˆmen, asıl amacın yurt genelinde s¸iddet eylemlerinin çes¸itli terör örgütleri vasıtasıyla tüm yurda yayılarak kaos ve kargas¸a ortamı meydana getirilmesi ve bu s¸ekilde halkı Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine kars¸ı silahlı isyana tahrik ve ayaklanma çıkarılmasının amaçlandıgˆı bildirildi.

Mütalaada, Gezi Parkı olaylarına dikkatli bakıldıgˆında kalkıs¸ma senaryosunun 2011 yılında hazırlanmaya bas¸ladıgˆının anlaşılacağı, "Gezi kalkıs¸masının bas¸lamasından önce organizatörlerin o dönemde çevre ülkelerde özellikle 'Arap Baharı' ve 'Turuncu Devrim' gibi isimlerle anılan halk ayaklanmalarını detaylı olarak inceledikleri, Türkiye'de daha sonra gerçekles¸tirecekleri eylemleri senaryolas¸tırma hareketlerine bas¸ladıkları" ifade edildi.

Aynı tarihlerde Mısır'da bulundukları tespit edildi

Gezi olaylarıyla ilgili Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Daire Bas¸kanlıgˆınca 15 Haziran 2013 tarihinde gönderilen bir yazıda, "occupy" (işgal) hareketi olarak bilinen ve teorisyenligˆini Gene Sharp'ın yaptıgˆı sözde "sivil bas¸kaldırı" yönteminin kullanıldıgˆı, söz konusu hareketin uygulayıcısının ise OTPOR/CANVAS (Direnis¸) adı verilen grup oldugˆu bilgisine yer verilen mütalaada, "Otpor" isimli örgütün kurucusu Sırp asıllı I·van Maroviç'in 18 ile 21 Haziran 2012 arasında Türkiye'de bulundugˆu, 7 ile 15 Temmuz 2012 arasında Kahire'de olduğu sırada Memet Ali Alabora, es¸i Ays¸e Pınar Alabora, yazar Handan Meltem Arıkan ve reklamcı Melin Osasogie Edomıvonyı'nın 7 Temmuz 2012'de I·stanbul'dan birlikte ayrılarak uçakla Kahire'ye gittikleri ve 15 Temmuz 2012'de Türkiye'ye döndüklerinin tespit edildiği anlatıldı.

Tutuklu sanık Osman Kavala'nın da 11 ile 14 Temmuz 2012 arasında yurt dışında olduğu kaydedilen mütalaada, "Bu kapsamda OTPOR/CANVAS'ın ülkemizde uygulamayı planladıgˆı senaryonun aktörleri genel olarak muhalif kimlikleri ile tanınan sanatçılar, reklamcılar, ajans sahipleri-çalıs¸anları ile sosyal medya ve bilis¸im uzmanlarıdır. Söz konusu s¸ahısların Otpor lideri I·van Marovic isimli ve Sırp uyruklu s¸ahsın öncülük ettigˆi bir grup tarafından egˆitildigˆi, olaylar öncesinde farklı mecralarda çes¸itli oyun, etkinlik ve eylemlerle adeta prova yaptıkları ve Gezi Parkı eyleminin ilk gününden itibaren meydanlarda ve sosyal medyada en önde oldukları görülmüs¸tür." denildi.

Mütalaada, Mısır'dan dönen kişilerin Türkiye'ye geldikten hemen sonra 30 Temmuz 2012'de "Mi Minör" isimli bir tiyatro oyununun provalarına bas¸ladıklarını belirtilerek, "Nisan 2013'e kadar gösterimde kalan oyunda izleyici sosyal medya aracılıgˆı ile örgütlenip, temsili ülkenin bas¸kanına kars¸ı ayaklanmaya tes¸vik edilmektedir. Gerek oyunun içerigˆine gerekse oyuncuların yaptıgˆı açıklamalara bakıldıgˆında, oyun çerçevesinde Gezi Parkı eylemlerinin provasının yapıldıgˆı tespit edilmis¸tir. Sanıklar süreç boyunca planladıkları eylemlerini harekete geçirmek için uygun ortamı 2013 yılında bulduklarını düs¸ünerek, bu sefer I·stanbul merkezli olarak kalkıs¸ma hareketini bas¸latmıs¸lar ve Gezi eylemlerinin ilk fitilini ates¸lemis¸lerdir." ifadeleri kullanıldı.

"Finans destegˆi Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AS¸'den"

Eylemlerin ilk olarak I·stanbul'da Taksim Gezi Parkı civarında bas¸ladığı, kısa sürede ise sosyal medyadan yapılan çagˆrıların da etkisiyle birçok ile yayıldığı aktarılan mütalaada, şunlar kaydedildi:

"Yine bu dönemde sanık Memet Ali Alabora sosyal medya hesabından attıgˆı 'Mesele sadece Gezi Parkı degˆil arkadas¸. Sen hala anlamadın mı?' s¸eklindeki tweet ile gerçek amaçlarını ortaya koyarak sivil halkı ayaklanmaya çagˆırmıs¸ ve asıl niyetlerini açıkça ortaya koymus¸tur. Digˆer sanıkların da bu s¸ekilde paylas¸ımlarının oldugˆu görülmüs¸tür. I·lerleyen dönem içerisinde Mehmet Osman Kavala'nın, Gezi sürecinin devam etmesi, eylemlerin tüm ülke sathına yayılarak derinles¸tirilmesi, bir taraftan da sözde sivil ?itaatsizlik olarak adlandırılan s¸iddet eylemlerinin yaygınlas¸tırılması amacıyla faaliyetlerde bulundugˆu, bu faaliyetlerle ilgili finans destegˆini de yöneticiligˆini yaptıgˆı Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AS¸ tarafından sagˆladıgˆı anlas¸ılmaktadır. Bu planı yapan kis¸ilerin yasal görünüm içerisinde hareket ediyormus¸ izlenimi vermek için sivil itaatsizlik söylemleri ile faaliyetlerine bas¸ladıklarını duyurmus¸ iseler de Gezi Parkı olaylarında da görüldügˆü üzere eylemlerin bas¸latılması ile birlikte terör örgütlerinin cebir ve s¸iddet içeren molotof atma, mala zarar verme, güvenlik güçlerine ve kendilerine destek olmayan sivil halka saldırı s¸eklinde s¸iddet içeren eylemleri gerçekles¸tirdikleri görülmüs¸tür."

Mütalaada, elde edilen tüm deliller birlikte degˆerlendirildigˆinde, s¸ahısların birbirleri ile irtibatlı oldukları, fikir ve eylem birligˆi içerisinde ve koordineli olarak hareket ettikleri anlatılarak, "Gezi eylemlerini genis¸letmek, derinles¸tirerek tüm ülke sathına yaymak için gizli ve açık toplantılar ve egˆitimler yaptıkları, bu faaliyetlere 2011 yılından bas¸layarak süreç boyunca devam ettikleri, bu süreç boyunca profesyonel eylemci yetis¸tirmek için çes¸itli egˆitim faaliyetleri düzenledikleri, Mehmet Osman Kavala'nın gerek Memet Ali Alabora ve gerekse digˆer sanıklarla irtibatlı olarak hareket ettikleri" ifade edildi.

Sanıkların, "Olayları organize etmek, bas¸latmak ve derinles¸tirerek Anadolu'ya yaymak", "Yalan haber üretmek suretiyle halkı kıs¸kırtmak (Dezenformasyon faaliyetleri)", "Halkı suç is¸lemeye alenen tes¸vik ve tahrik etmek (Provokasyon Faaliyetleri)" ve "Gezi ve benzeri protestoların devam etmesi ve gündemde tutulması için, gizli toplantılar, kurslar/etkinlikler/forumlar düzenlenmek" gibi bir kısım faaliyetlerde bulunduklarının tespit edildiği belirtildi.

Mütalaada, "(Gezi Eylemleri) olarak bilinen olayların Mehmet Osman Kavala önderligˆindeki Açık Toplum Vakfı ve Anadolu Kültür AS¸ tarafından gerçekles¸tirilen organizasyonlar neticesinde planlı ve sistematik bir s¸ekilde gerçekles¸tirildigˆi, sürecin Gezi eylemlerinin bas¸lamasının çok öncesinden bir plan ve program dahilinde profesyonel bir ekip tarafından senaryolas¸tırılıp eyleme geçirildigˆi ve nihai amacının ülkede s¸iddet eylemlerinin marjinal gruplar ve terör örgütlerini kanalize etmek suretiyle tüm ülke geneline yayıp kaos ve kargas¸a yaratarak mevcut hükümeti is¸levsiz hale getirmek, ortadan kaldırmak veya uluslararası bir müdahaleye zemin hazırlanmasının oldugˆu anlas¸ılmıs¸tır. Gezi olayları esnasında eylemciler tarafından Dolmabahçe'de bulunan o dönemki Bas¸bakanlık ofisine ve Sancaktepe Kaymakamlıgˆı'na yönelik is¸gal giris¸imi de hedefin o dönemki iktidarda bulunan Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti oldugˆunu açıkça ortaya koymus¸tur." denildi.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gezi Parkı davasında mütalaa açıklandı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı
    01:59 Erzurum Atatürk Üniversitesi Kampüsünde Kavga: 10 Gözaltı, 4 Yaralı

    Erzurum Atatürk Üniversitesi kampüsünde iki öğrenci grubu arasında çıkan tartışma kavgaya dönüştü. Çıkan kavgada 4 kişi yaralanırken olayla ilgili olarak 10 kişi gözaltına alındı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. İl Emniyet Müdürü olayları yerinde inceledi. Soruşturma devam ediyor.

  • Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi
    01:57 Ata eziyet eden kişilere ceza kesildi

    Ardahan'ın Göle ilçesinde, ata taşıyabileceğinden fazla yük yükleyerek eziyet eden 2 kişiye 14 bin 432 lira para cezası uygulandı. Göle Cumhuriyet Savcılığı'nın başlattığı tespit ve inceleme sonucunda, şahısların M.K. ve M.T.Ç. olduğu belirlendi. Şüphelilere Hayvanları Koruma Kanunu kapsamında cezai işlem uygulandı.

  • Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri
    01:53 Gürcistan'da Yabancı Etkinin Şeffaflığı Yasa Tasarısına Karşı Gösteri

    Gürcistan'da iktidardaki Gürcü Hayali Partisi'nin yabancı etkinin şeffaflığı konulu yasa tasarısını tekrar sunmasına karşı düzenlenen protesto gösterisinde 11 kişi gözaltına alındı. Gösteriler, yasa tasarısının parlamentoda görüşülmesine tepki olarak devam ediyor.

  • İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı
    01:50 İki otomobil kavşakta çarpıştı: 4 yaralı

    Adıyaman'da meydana gelen kaza sonucu, sürücüleri öğrenilemeyen iki otomobil kavşakta çarpıştı. Kazada 4 kişi yaralandı ve Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Soruşturma devam ediyor.

  • Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı
    01:42 Artvin'de aç kalan ayılar kayak tesisine dadandı

    Artvin'de aç kalan ayılar, Atabarı Kayak Merkezi'ndeki personel ve idari binalara zarar vererek yiyecek aradı. Ayılar, kapıları ve camları kırarak içeride yiyecek aradı ve tesislere maddi hasar verdi. Konuyla ilgili olarak Artvin Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü açıklama yaptı ve can güvenliğini tehdit edecek bir durum olmadığını belirtti.

  • Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı
    01:38 Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü'nde Türk fotoğraf sanatçısının sergisi açıldı

    Budapeşte Yunus Emre Enstitüsü, Türk-Macar Kültür Yılı etkinlikleri çerçevesinde Mustafa Dedeoğlu'nun 'İstanbul'dan Anadolu'ya' başlıklı fotoğraf sergisini sanatseverlerle buluşturdu. Sergi, Türkiye'nin zengin kültürel ve doğal manzaralarını gözler önüne seriyor ve 2 Mayıs'a kadar ziyaret edilebilecek.

  • Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı
    01:28 Artvin'de çöp döküm ve depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın çıktı

    Artvin-Ardahan kara yolunun Varyant mevkisinde Çoruh Vadisi kenarındaki vahşi çöp depolama sahasında metan gazı patlaması sonucu yangın başladı. Artvin Belediyesi itfaiye ekipleri yangını söndürmek için çalışmalarını sürdürüyor.

  • Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor
    01:22 Antalya, Rusya-Ukrayna savaşı sebebiyle yaşanan ihracat kaybını doğu ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor

    Antalya'da domates üretimi yapan ihracatçılar, Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle ihracat kaybını Doğu Avrupa ülkeleriyle kapatmaya çalışıyor. İhracatın yüzde 90'ını Ukrayna'ya yapan Antalya, savaşın etkisiyle pazardaki satış oranının yüzde 70 düştüğünü belirtiyor. Üretim maliyetlerinin yüksek olması ve ulaşım sorunları da ihracatçıların karşılaştığı diğer sorunlar arasında yer alıyor.

  • Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi
    01:20 Bakan Fidan, Tanzanya Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba ile bir araya geldi

    Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Tanzanya'nın Dışişleri ve Doğu Afrikayla İşbirliği Bakanı January Yusuf Makamba'yı Dışişleri Bakanlığı'nın Resmi Konutunda ağırladı.

  • Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı
    01:18 Adıyaman'da kavşakta meydana gelen kaza sonucu 4 kişi yaralandı

    Adıyaman'ın Atatürk Bulvarı Valilik Kavşağı'nda meydana gelen trafik kazasında, iki otomobil çarpıştı. Kazada Ahmet Can B., Gülsüm B., Müslüm B., ve Remziye K. yaralandı. Yaralılar, sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne kaldırıldı. Yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu belirtildi. Kazayla ilgili soruşturma devam ediyor.

  • Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor
    01:11 Muş'ta 40 bin TL'ye çoban bulunamıyor

    Muş'ta havaların ısınmasıyla birlikte hayvanlarını meralara çıkarmaya başlayan besiciler, 40 bin lira maaş vermelerine rağmen çoban bulamıyor. Gençlerin kırsal bölgelerden şehirlere göç etmeyi tercih etmeleri, Muş'un besicilik anlamında iş gücü eksikliğine yol açıyor. Muş'un besicilik geleneğini sürdürmek ve sektörün geleceğini güvence altına almak için çoban bulma sorununun etkili bir şekilde ele alınması gerektiği belirtiliyor.


Advertisement