Gezi Parkı İddianamesinde Detaylar Ortaya Çıktı - Son Dakika
Güncel

Gezi Parkı İddianamesinde Detaylar Ortaya Çıktı

Gezi Parkı İddianamesinde Detaylar Ortaya Çıktı

Gezi Parkı iddianamesinde müşteki Muhittin Akat'ın oğluna platform üyeleri tarafından polise taş atması için para verildiğini söylemesi belirtildi.

06.02.2014 17:08  Güncelleme: 17:48
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Taksim Gezi Parkı olaylarına ilişkin aralarında Taksim Dayanışma Sekretaryası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı'nın bulunduğu 26 kişi hakkında hazırlanan iddianamede yer alan detaylar öğrenildi. İddianamede müşteki Muhittin Akat'ın oğluna platform üyeleri tarafından polise taş atması için para verildiğini söylemesi belirtildi.

6 SAYFALIK İDDİANAMEDE 26 KİŞİ ŞÜPHELİ OLARAK BELİRLENDİ

Gezi Parkı'nın halka açıldığı gün olan 8 Temmuz 2013'te Taksim'de çıkan olaylara ilişkin aralarında Taksim Dayanışma Sekretaryası ve Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı'nın bulunduğu 50 kişi gözaltına alınmıştı. Olaylara ilişkin yürütülen soruşturma yaklaşık 7 ay sonra tamamlandı. Savcı Hüseyin Nazmi Okumuş tarafından hazırlanan 6 sayfalık iddianamede 26 kişi şüpheli olarak yer aldı.

"PLATFORMUN ÇAĞRILARI KAMU DÜZENİNİ TEHDİT ETTİ"

İddianamede, 27 Mayıs 2013 tarihinde "Taksim Yayalaştırma Projesi" kapsamında yol açma çalışmaları yapılırken, Taksim Gezi Parkı'ndaki bazı ağaçların sökülmesi üzerine söz konusu yerde AVM inşa edileceği düşüncesiyle başta Taksim Dayanışma Platformu, bilahare bölücü ve marjinal yapılanmalar olmak üzere birçok sivil toplum kuruluşları tarafından "parkımızı vermiyoruz-AVM istemiyoruz" adı altında eylemler düzenlemeye başladığı, bu eylemler sırasında özellikle yazılı, görsel ve sosyal medya üzerinden halkı ve gençliği Taksim ile Gezi Parkı'na çağırmaya devam eden ve böylelikle olayların büyümesinde aktif rol oynayan Taksim Dayanışma Platformu'nun yapmış olduğu kamu düzenini ve güvenliğini tehdit eden çağrılarının önemli rol oynadığı belirtildi.

"POLİSİN UYARILARINA UYMADILAR"

İddianamede suça konu olayın 8 Temmuz 2013 tarihinde Beyoğlu Galatasaray Meydanı önünde kendilerine Taksim Dayanışma Platformu adını veren grubun, grubu organize eden şahısların kontrolünde toplandığı ve Taksim Meydan'a doğru yürüyüşe geçtikleri belirtilerek, yürüyüşün yasa dışı olduğu konusunda güvenlik güçlerince uyarıların yapılmasına rağmen grubun dağılmaması ve direnmesi üzerine yapılan müdahale sonucu şüphelilerin güvenlik birimlerince gözaltına alındığına yer verildi.

İddianamede şüphelilerin uzun süre eylemi yönettikleri ve olayları planlamaları nedeniyle bir organize suç örgütü şeklini aldıkları belirtilerek, şüpheliler Ali Çerkezoğlu, Mücella Yapıcı, Beyza Metin, Ender İmrek ve Haluk Ağabeyoğlu'nun Taksim Dayanışma adı altında kurulan platformun üyeleri oldukları ve başta sosyal medya olmak üzere çeşitli araçlar ve basın aracılığıyla İstanbul halkını Taksim Meydanı'na çağırdıkları, kamu düzeninin, güvenliğinin ciddi şekilde zarar görmesine neden oldukları, devletin güvenlik kuvvetleri ile kamu görevlilerini düşman gibi lanse ettikleri ifade edildi.

GÖZALTINDA ELE GEÇİRİLEN DELİLLER İNCELENEMEDİ

Çıkan olaylar sonucu gözaltına alınan bazı şüphelilerin üzerinden baret, filtreli gaz maskesi, deniz gözlüğü, kask, demir saplı sapan, cam bilyelerin ve benzeri eşyaların ele geçirildiği ayrıca Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin ev ve iş yerlerinde yapılan aramalarda da ele geçen eşyaların arama kararının iptal edilmesiyle incelenemediği ifade edildi.

"POLİSE TAŞ ATMASI İÇİN GENÇLERE PARA VERİLDİ"

Şüphelilerden bir kısmının da çevrede bulunan sivil araçlar ile müşteki olan AK Parti'nin aracına zarar verdikleri anlatılarak, müşteki Muhittin Akat'ın oğluna platform üyeleri tarafından, polise taş atması için para verdikleri şeklinde beyanda bulunduğu ifade edildi. Şüphelilerin bir kısmının ise suç işlediğine dair görüntü ve fotoğrafların dosyada yer aldığı belirtildi.

İddianamede, aralarında Mimarlar Odası İstanbul Şubesi Genel Sekreteri Mücella Yapıcı ve İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Ali Çerkezoğlu, HDP Genel Başkan Yardımcısı Ender İrmek, Elektrik Mühendisleri Odası İstanbul Şube Başkanı Beyza Metin ve Halkların Demokratik Kongresi üyesi Haluk Ağabeyoğlu'nun da bulunduğu 5 şüpheli hakkında "örgüt kurma, toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 7,5'ar yıldan 29'ar yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Diğer 21 şüpheli hakkında ise "toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet ve görevi yaptırmamak için direnme" suçlarından 1 yıl 3'er aydan 10'ar yıla kadar hapis cezası istendi. İstanbul 33. Asliye Ceza Mahkemesi'ne gönderilen iddianamenin mahkeme tarafından kabul edilmesi halinde şüpheliler hakim karşısına çıkacak.

"POLİSE SALDIRDILAR"

Taksim Dayanışma Platformu üyelerinin internet sosyal medya araçları ve basın aracılığıyla yaptığı çağrılar üzerine KESK, Halk Evleri, Dev-Lis, TMMOB, Gezi Parkı'nı Koruma ve Güzelleştirme Derneği gibi kuruluşların bir araya geldiğinin açıklandığı iddianamede, eylemcilerin polise taş ve şişelerle saldırdıkları, çevrede bulunan iş yerlerine ve kamu binalarına zarar verdikleri, ayrıca özel ve resmi araçları yaktıkları, Gezi Parkı etrafına barikat kurdukları ve yapılan çağrılar neticesinde günlerce Taksim Meydanı ve çevresinde güvenlik kuvvetlerine taşlı, sopalı, molotoflu, sapan ve bilyeli gibi çeşitli şekillerde polise saldırdıkları ifade edildi.

"HALKI TAHRİK İÇİN YALAN SÖYLENİLDİ"

Taksim yayalaştırma projesine karşı duruş için yapılan eylemlerin masumane şekilde başladığı vurgulanan iddianamede, zamanla marjinal gruplar ile terör örgütlerinin provokasyonlarına zemin hazırlandığı, şüphelilerin katılımı artırmak amacıyla sosyal medya üzerinden "gerçek mermi kullanılıyor, ölüler var, panzerin altından kalarak can verdi" şeklinde ve buna benzer halkın duygularını tahrik edecek yalan ve gerçeğe aykırı şeyleri paylaşarak herkesin Taksim'e çağrıldığı böylece eylemlerin devam ettiği kaydedildi.

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Gezi Parkı İddianamesinde Detaylar Ortaya Çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (2)

  • istanbul: gezi kelimesinden nefret ediyorum artık 4 4 Yanıtla
  • murat: Haberi yapana bakarmısınız İHLAS Haber ajansı eee bu haberinde düzmece olduğu ortada yüzüne baka baka iftira atmak yalan söylemek hırsızlık yapmak çalmak dulun yetimin öksüzün hakkını çalmak onlara helal,onların helal anlayışı çalmak 1 4 Yanıtla

Advertisement