Gezici Festival'de Dünya Sineması - Son Dakika
Kültür Sanat

Gezici Festival'de Dünya Sineması

Gezici Festival\'de Dünya Sineması

Gezici Festival, Dünya Sineması seçkisini izleyicilerine sunmaya hazırlanıyor.

13.11.2012 09:39
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gezici Festival, bir kez daha dünyanın önemli festivallerinde gösterilen ve ilgi çeken filmlerden oluşan Dünya Sineması seçkisini izleyicilerine sunmaya hazırlanıyor. Berlin, Cannes ve Rotterdam gibi önemli uluslararası festivallerden ödüllerle dönen filmlerden oluşan bu bölümde Şili'den Güney Kore'ye, Avusturya'dan Sırbistan'a, dünyanın farklı ülkelerinden filmleri izleme fırsatı bulacaksınız. Bu bölümdeki filmlerden Domuzların Kralı, Kaplanın Yılı, Onur Yürüyüşü, Orada Burada, Perşembeden Pazara ve Temizlikçi'nin Türkiye'deki ilk gösterimleri Gezici Festival'de gerçekleşecek.

Aşkın değişik yüzleri

Aşkın değişik, kimi zaman hüzünlü, kimi zaman eğlenceli halleri, iki ödüllü filmle Dünya Sineması bölümünde yer alıyor. Avusturyalı yönetmen Michael Haneke'ye üç yıl içinde ikinci Altın Palmiye ödülünü getiren ve Avusturya'nın 2013 Yabancı Film Oscar adayı olan Aşk, yaşlı bir çiftin tanımları zorlayan aşklarını anlatıyor. Jean-Louis Trintignant ve Emmanuelle Riva'nın mükemmel oyunculuklarıyla sizi sarmalayacak bu başyapıtı uzun süre üzerinizden atamayacaksınız.

Berlin'de yönetmen Srđan Dragojević'e üç ödül kazandıran Onur Yürüyüşü, Sırbistan'da eşcinsellerin hayatta kalma çabalarını, eşcinsel ve homofobik karakterleri bir araya getirerek anlatıyor. Balkan ülkelerinde rekor izleyici çeken bu Sırbistan yapımı, komediden aldığı güçle homofobi ve Balkanlar'daki yaygın ırkçılığı ince bir şekilde sorguluyor.

Şili sinemasından örnekler

Gezici Festival, Güney Amerika sinemasından ödüllü filmleri izleyicilerle buluşturmaya devam ediyor. Son dönem Şili sinemasından üç örnekte, Şili'nin kültürel ve toplumsal açıdan Türkiye'yle şaşırtıcı benzerlikler gösterdiğini göreceksiniz. Sebastián Lelio'nun Locarno'da Jüri Ödülü alan Kaplanın Yılı, Şubat 2010'da Güney Şili depreminde yıkılan bir hapishaneden kaçan bir mahkumun harap olan yaşamını sorgulamasını anlatıyor. Lelio, filmi için "Kurmaca Sinema, gerçekliğin hakkını verecek mekanizmaları bulduğunda güçlü bir araç olabilir," diyor.

Yönetmeni Pablo Larraín'e Cannes'da C.I.C.A.E. ödülünü kazandıran, Şili'nin 2013 Yabancı Film Oscar adayı No, 1988 yılında, Pinochet'nin baskıcı rejimi sırasında geçiyor. Gael García Bernal'in canlandırdığı reklamcı, muhalifler için hazırladığı bir kampanyayla sıra dışı bir özgürlük hareketine imza atıyor. Rotterdam, Granada ve New Horizons Film Festivalleri'nden ödüllerle dönen Perşembeden Pazara, dört günlük bir araba yolculuğuna çıkan bir ailenin dönüşümünü anlatıyor. Yönetmen Dominga Sotomayor, ilk uzun metrajlı filminde bir evliliğin çatlaklarına çocukların gözünden bakıyor.

Fantastik dünyaya yolculuklar

İnsanlığa ve dünyaya karşı umudun kaybolması, Dünya Sineması bölümünde bir canlandırma ve bir fantastik sinema örneğiyle izleyiciyle buluşacak. Cannes'da gösterilen, Güney Kore yapımı canlandırma Domuzların Kralı'nda iki lise arkadaşı 15 yıl sonra bir araya gelirler ve eski anılarla karanlık bir yolculuğa çıkarlar. Yönetmen Sang-ho Yeun, ilk uzun metrajlı filminde ayrımcılığın ve korku krallığının her yerde, her zaman karşımıza çıkabileceğini hatırlatıyor.

Cannes, Los Angeles, Seattle, Sydney ve Sundance Film Festivalleri'nden ödüllerle dönen Düşler Diyarı'nı izlerken, altı yaşındaki kahramanı Hushpuppy'nin peşine takılarak; bir yandan tanıdık, bir yandan fantastik bir dünyayaya tanık olacaksınız. Yönetmen Benh Zeitlin, ilk uzun metrajlı filminde Katrina felaketinden tufan efsanelerine uzanan ilham kaynaklarıyla sona yaklaşan bir dünya yaratıyor.

Güney Amerika'nın hüzünlü erkekleri

Dünya Sineması bölümündeki iki filmde, Güney Amerika'nın iki uzak köşesindeki iki adamın hüzünlü hikayelerini izleyeceksiniz. Perulu yönetmen Adrián Saba'nın ilk uzun metrajlı filmi Temizlikçi, bir salgın sırasında, ölümlerin gerçekleştiği mekanlarda temizlik yapan yalnız bir adam olan Eusebio'nin yedi yaşında bir çocukla sıra dışı arkadaşlığını anlatıyor.

Cannes Film Festivali Eleştirmenler Haftası'nda Büyük Ödül'ü kazanan ABD- İspanya ortak yapımı Orada Burada, ABD'de göçmen işçi olarak çalışan Pedro'nun Meksika'ya dönüşü sonrası yaşadıklarını anlatıyor. Antonio Méndez Esparza'nın yönettiği bu aile dramı, hayaller, hayal kırıklıkları ve geride bıraktıklarımız üzerine unutamayacağınız bir film.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenecek Gezici Festival, 30 Kasım–10 Aralık 2012 tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Festival her yıl olduğu gibi Ankara'dan başlayacak, 30 Kasım–6 Aralık'taki gösterimlerin ardından 7-10 Aralık tarihleri arasında, geçtiğimiz yıl da festivale ev sahipliği yapan Sinop'a, Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi ve Sinop Kültür ve Turizm Derneği'nin katkılarıyla konuk olacak.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Kültür Sanat Gezici Festival'de Dünya Sineması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı
    21:13 Ankara'da Engellilerin Katılımıyla Gerçekleştirilen 'Resim Workshop' Sergisi Açıldı

    Ankara Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ile Gazi Üniversitesi işbirliğiyle gerçekleştirilen 'Resim Workshop' projesinin sergisi, engellilerin katılımıyla açıldı. Keçiören Gündüz Bakım Rehabilitasyon ve Aile Danışma Merkezi'nde düzenlenen programda, 22 engelli bireyin hayal dünyalarından oluşan resimler sergilendi. Program, engellilerin yaratıcılıklarını geliştirmeyi ve toplumsal yaşama aktif katılımlarını artırmayı hedefliyor.

  • TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı
    21:11 TİKA, Kolombiya'da ihtiyaç sahiplerine gıda yardımı yaptı

    Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA), Kolombiya'nın başkenti Bogota ve Maicao kentinde düzenlenen 'Ramazan Programı' kapsamında ihtiyaç sahiplerine 400 gıda paketi ulaştırdı. Yardımlar, Bogota'daki Abou Bakr Al-Sıddık Camii, İstanbul Camii ve El Kurtubi İslami Araştırmalar Merkezi ile Maicao'daki Omar İbn Al-Jattab Camisi'ne teslim edildi ve yetkililer tarafından ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. İstanbul Camii Başkanı Carlos Sanchez, Türkiye ve TİKA'ya verdikleri destek için teşekkür etti.

  • Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi
    20:58 Şanlıurfa'da Büyük Filistin Yürüyüşü düzenlendi

    Şanlıurfa'nın Siverek ilçesinde Gazze Dayanışma Platformu tarafından organize edilen Büyük Filistin Yürüyüşü'ne sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler ve vatandaşlar yoğun katılım gösterdi. Yürüyüşte İsrail'e karşı sloganlar atıldı ve Filistin'in savunulmaya devam edileceği vurgulandı.

  • İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti
    18:23 İzmir Büyükşehir Belediyesi, Zeki Müren'in Heykelini Dikti

    İzmir Büyükşehir Belediyesi, Kültürpark'taki manolya ağacının altına Zeki Müren'in heykelini dikti. Başkan Tunç Soyer, Zeki Müren'in İzmir ile güçlü bir bağa sahip olduğunu belirtti.

  • İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı
    18:01 İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, Dünya Tiyatro Günü'nü ücretsiz oyunlarla kutladı

    İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nü sahnelerinde düzenlediği ücretsiz oyunlarla kutladı. Ulusal ve uluslararası bildirilerin okunduğu etkinlikte, tiyatronun iletişimdeki önemi ve sanatın barışa olan katkısı vurgulandı.

  • İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü
    17:47 İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Ödülleri'nden iki ödülle döndü

    İstanbul Devlet Tiyatrosu, Direklerarası Seyirci Topluluğu tarafından düzenlenen yarışmada iki ödül kazandı. Nişan Şirinyan 'Sürekli Mükemmeliyet' ödülünü, Can Atak ise 'Çarpışma' oyunuyla 'Tek Kişilik Performans (Erkek)' ödülünü aldı. Ödüller, 25 Nisan'da Kozyatağı'ndaki Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Sahnesi'nde düzenlenecek törenle takdim edilecek.

  • Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor
    17:17 Türkiye'nin yerli ve milli teknoloji ürünlerini ekrana taşıyan 'Oyunbozan' belgeseli 'Gökbey' bölümüyle izleyiciyle buluşuyor

    TRT Belgesel'de yayınlanan 'Oyunbozan' belgeselinin dördüncü bölümü olan 'Gökbey', Türk Silahlı Kuvvetleri'nin genel maksat helikopteri olan 'Gökbey'in üretim sürecini ve testlerini anlatıyor. Belgeselde, helikopterin çift motorlu ve tek motorlu test süreçleri grafikler, animasyonlar ve görüntüler eşliğinde izlenebilecek.


Advertisement