Gezici Festival'den Sinop'ta - Son Dakika
Güncel

Gezici Festival'den Sinop'ta

Dört günlük ücretsiz sinema şöleni!

10.12.2011 09:53
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

17. GEZİCİ FESTİVAL, ANADOLU YOLCULUĞUNA SİNOP'LA DEVAM EDİYOR. ANKARA YOLCULUĞUNU 8 ARALIK'TA NOKTALAYAN GEZİCİ FESTİVAL, 9-12 ARALIK'TA SİNOPLU İZLEYİCİLERİ TÜRKİYE VE DÜNYA SİNEMASINDAN FİLMLERLE BULUŞTURACAK. YÜKSEL AKSU'NUN ENTELKÖY EFEKÖY'E KARŞI İLE AÇILIŞINI YAPACAK FESTİVAL, UĞUR YÜCEL'LE BERABER TÜRKİYE SİNEMASINDAN ÖNEMLİ İSİMLERİ DE KARADENİZ KIYILARINA GETİRECEK.

Ankara Sinema Derneği tarafından T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın katkılarıyla düzenlenen 17. Gezici Festival, Ankara yolculuğunu yönetmen Murat Saraçoğlu ile yapımcı Koray Çalışkan ve senarist Murat Batgi'nin katılımlarıyla gerçekleşen Yangın Var filmiyle tamamlarken bir sonraki durağı Sinop'taki gösterimlerine başlıyor. 9-12 Aralık tarihlerinde Sinop'un tek sineması olan Deniz Sineması'nda gerçekleşecek ücretsiz gösterimler, Sinoplu sinemaseverlerin ilk kez Gezici Festival'le buluşmalarına da tanık olacak.

Entelköy Efeköy'e Karşı ile açılış

İkinci durağında Sinop Valiliği, Sinop Belediyesi, Sinop Kültür ve Turizm Derneği ile işbirliği yapan Gezici Festival'in Türkiye 2011 gösterimlerinde Türkiye sinemasının önemli isimleri de izleyicilerle bir araya gelecek. Festivalin açılışı 9 Aralık akşamı, Ankara'da olduğu gibi, Yüksel Aksu'nun beklenen ikinci filmi Entelköy Efeköy'e Karşı ile olacak. Büyük şehrin hızlı yaşantısından kaçmak isteyen bir grup entelektüelle bir Ege köyünün sakinlerini karşı karşıya getiren filmin gösterimi, oyuncular Emin Gürsoy, Hamit Demir ve Erkut Ertürk'ün katılımlarıyla gerçekleşecek.

Sinop'a Türkiye sinemasından önemli konuklar

Nuri Bilge Ceylan'ın Uzak filmindeki performansıyla Cannes Festivali'nde En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan Muzaffer Özdemir, ilk yönetmenlik denemesi Yurt'un 10 Aralık'taki gösteriminde izleyicilerle buluşacak. Merak edilen yol komedisi Yangın Var'ın aynı günkü gösterimi ise yönetmen Murat Saraçoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek. Onur Ünlü'nün Altın Koza'dan En İyi Film dahil üç ödülle dönen filmi Celal Tan ve Ailesinin Aşırı Acıklı Hikayesi'nin 11 Aralık'taki gösteriminde ise oyunculardan Cengiz Bozkurt bulunacak. Gezici Festival'in Sinop durağının en büyük sürprizi ise, festivalin konuğu olarak Sinop'ta festival izleyicileriyle buluşacak büyük sinemacı Uğur Yücel olacak.

Tuncel Kurtiz'in göçmenleri ve Gelecek Uzun Sürer

Gezici Festival'in bir başka sürprizi ise Tuncel Kurtiz'in 1979'da İsveç'te, senaryosunu Nuri Sezer ile birlikte yazarak yönettiği ve başrolünü üstlendiği sıradışı gurbetçi filmi Gül Hasan olacak. Film, Antalya'da aldığı üç ödül ve İsveç Film Enstitüsü'nün En İyi Yönetmen Ödülü'ne karşın unutturulmaya çalışılmıştı. İlk filmi Sonbahar ile, Türkiye'nin genç sinemacıları arasında önemli bir yer edinen Özcan Alper'in Güneydoğu Anadolu'nun yakın tarihine bakan ikinci filmi Gelecek Uzun Sürer de Türkiye 2011 seçkisinde gösterilecek filmler arasında olacak.

Avrupa sinemasından ödüllü filmler

Gezici Festival, Avrupa sinemasının son dönem en iyi örneklerinden ödüllü üç filmi Sinoplularla buluşturacak. Karl Markovics'in yönettiği Nefes, 18 yaşındaki Roman'ın Viyana sokaklarında annesinin peşine düşmesini anlatıyor. Viyana'nın ruh halini çarpıcı bir şekilde anlatan film, Avusturya'nın bu yılki Oscar adayı. Bu sene Cannes Film Festivali'nin en sevilen filmlerinden, Michel Hazanavicius'un yönettiği Fransa yapımı, siyah-beyaz ve sessiz komedi Artist 1920'lerin Hollywood sessiz sinemasına bir sevgi gösterisi niteliğinde.

Polonyalı sinemacı Krzystof Kieslowski'nin öğrencilerinden Greg Zglinski'nin ödüllü filmi Cesaret ise, birbirleriyle anlaşamayan iki erkek kardeşin bir tren saldırısı sonucu altüst olan hayatlarını anlatıyor. Belgeselci geçmişlerinin izlerini yansıtan kameraları ve toplum dışına iltilmiş insanları anlatan çarpıcı ve sert dilleriyle tanınan belçikalı Luc ve Jean-Pierre Dardenne'in Karamazov Kardeşler'den esinlendikleri 1996 yapımı filmleri Söz ise festival izleyicisine klasik Avrupa sinemasından sert ve dokunaklı bir örnek sunacak.

Kısalar, çocuk filmleri ve bir Amerikan klasiği

Dünyanın çeşitli ülkelerinden festivale başvuran 890 film arasından seçilen kısa filmler, izleyicileri farklı ülkelerin yenilikçi sinemasıyla tanıştıracak. Kısa İyidir bölümünde, Almanya'dan Fransa'ya, Kanada'dan Meksika ve Yunanistan'a farklı ülkelerden kısa filmler arka arkaya gösterilecek. Gezici Festival, çocuk ve çocuk filmlerinin büyülü dünyasından vaz geçmeyen yetişkin izleyicileri de unutmuyor. Belçika ve Fransa ortak yapımı Çocuk Filmleri küçük ve büyük izleyicilere keyifli dakikalar yaşatacak.

Zeki Demirkubuz'un 'Kıskandığım Amerikan Filmleri' olarak tanımladığı filmlerden 1961 yapımı Uygunsuzlar ise Sinoplu izleyicileri artık klasikleşmiş bir Amerikan filmiyle tanıştıracak. John Huston'ın yönettiği, değişen Batı'ya eski kovboylar üzerinden bakan Uygunsuzlar, Marilyn Monroe ve Clark Gable'ın oynadıkları son film olarak da tanınıyor. Gezici Festival'in bir sonraki ve son durağı ise 14-18 tarihleri arasında İzmir olacak.

Festival duyuruları, program, filmler ve etkinlikleri Gezici Festival'in web sitesi, Facebook sayfası ve Twitter hesabından takip edebilir, fotoğrafları Flickr hesabından indirebilir, fragmanları Vimeo hesabından izleyebilirsiniz.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Gezici Festival'den Sinop'ta - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement