Gıda atıklarından üretilen ambalaj çevreyi koruyor - Son Dakika
Güncel

Gıda atıklarından üretilen ambalaj çevreyi koruyor

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) gıda atıklarından, gıdanın bozulmasını geciktiren, kullanıldıktan sonra toprakta tamamen yok olma ve toprağı besleme özelliği taşıyan ambalaj geliştirildi.

04.06.2022 13:00  Güncelleme: 14:19
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gebze Teknik Üniversitesinde (GTÜ) gıda atıklarından, gıdanın bozulmasını geciktiren, kullanıldıktan sonra toprakta tamamen yok olma ve toprağı besleme özelliği taşıyan ambalaj geliştirildi.

Mühendislik Fakültesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Merve Mocan'ın yürüttüğü "Gıda Atıklarından Antimikrobiyal, Antioksidan ve Kompostlanabilir Gıda Ambalajı Üretimi" projesi, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı çerçevesinde 360 bin lira destek almaya hak kazandı.

Proje kapsamında 6 ayda, gıda atıklarından çevreci yöntemlerle örnek ambalaj üretildi. Gıda israfının önlenmesine katkıda bulunacak ambalajlar, kullanıldıktan sonra toprakta yok olma ve toprağı besleme özelliği de taşıyor.

Yaklaşık 3 yılda tamamlanması öngörülen proje kapsamında gıda üretiminde yan ürün olarak elde edilen portakal kabuğu, domates kabuğu, zeytin yaprağı, zeytin çekirdeği, çay tozu gibi gıda atıklarından geliştirilecek ambalajlarla gıdaların mikrobiyal bozulmasını engellemenin yanı sıra çevrenin de korunmasına katkı sağlanacak.

"Toprağın organik maddece zengin olması sağlanacak"

Dr. Öğretim Üyesi Merve Mocan, AA muhabirine, 2015 yılında yapılan bir araştırmaya göre 302 milyon ton plastik atığın 141 milyon tonunun ambalaj atıklarından oluştuğunu, bunların da doğaya zarar verdiğini söyledi.

Özellikle gıdada tek kullanımlık ambalajların çevreye zararlarından bahseden Mocan, Sıfır Atık projesine destek vermek amacıyla kendi projelerini hazırladıklarını kaydetti.

Mocan, dünyada gıda israfının da büyük bir sorun olduğunu, bunun önüne geçmek için bilinçli bir tüketim politikasının yaygınlaştırılması gerektiğini belirtti.

Proje kapsamında antimikrobiyal ve antioksidan özellikli ambalajlar ürettiklerini dile getiren Mocan, bozulması geciktirilmek istenen gıdalara uygun bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Mocan, gıda atıklarından katma değerli bir ürün elde ettiklerini, ileri dönüşüm sağladıklarını ve atık yönetimine de katkıda bulunduklarını vurguladı.

Projeyi geliştirmek için çalışmalarının devam ettiğini aktaran Mocan, şöyle konuştu:

"Mevcut ambalajlar yüzyıllarca yok olmuyor. Bizim çalışmalarda bir ayda yüzde 98 bozunma görüldü toprakta. Her biyobozunur olarak isimlendirilen ürün normal toprak şartlarında bozunmuyor. Yüksek sıcaklık ve yüksek neme ihtiyaç duyuyor. Bu ürünler tamamen doğal malzemelerden elde edildiği için ılıman sıcaklık ve neme sahip toprağın içinde rahatlıkla bozunan malzemeler. Ambalaj filmi, kullanım ömrü sonunda kompostlanarak organik geri dönüşüm sağlanacak ve toprağın organik maddece zengin olması sağlanacak."

Mocan, yüksek derecede disiplinler arası bir proje yürüttüklerine işaret ederek, çalışmayı 3 yılda tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

Sıfır Atık Projesi kapsamında evsel atık geri kazanım oranının 2023'te yüzde 35'e çıkarılması hedefine yönelik çalıştıklarına işaret eden Mocan, "Film üretimlerini gerçekleştiriyoruz, özütlerin üretimlerine de başladık. Ölçümlerimizde özütlerin ciddi derecede antioksidan özellik gösterdiğini görüyoruz." dedi.

Mocan, geçen sene fındık kabuğuyla üretilen ambalaj filmlerini içeren projelerinin TEKNOFEST'te finalist olduğunu, üniversite-sanayi iş birliğiyle gerçekleştirilen birçok biyoplastik, biyokompozit ve geri dönüşüm projelerinin bulunduğunu anlatarak, bu malzemelerin, ambalaj uygulamalarında kullanılabildiği gibi otomotiv, beyaz eşya gibi dayanıklı tüketim ürünlerinde de kullanım yeri bulduğunu sözlerine ekledi.

Gıda atıklarından üretilen ambalaj çevreyi koruyor
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gıda atıklarından üretilen ambalaj çevreyi koruyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Antalya Turizmde Rekor Bekliyor
    12:12 Antalya Turizmde Rekor Bekliyor

    Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB) Başkanı Kaan Kavaloğlu, turizmde 2024 yılına ilişkin beklentileri açıkladı. Kavaloğlu, Alman ve İngiliz turistlerin yoğun ilgisiyle Antalya'ya olan talebin arttığını belirtti. Ayrıca, astro turizm ve festivaller gibi yeni planlarla turizm sektörünü daha da geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi.

  • Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor
    12:11 Koçarlı'da İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerini denetliyor

    Koçarlı İlçe Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, zirai ilaç ve gübre bayilerinin denetimlerini sürdürerek tarımsal üretimin daha sağlıklı ve verimli bir şekilde gerçekleşmesine katkı sağlamaya devam ediyor. Ziraat mühendisleri, denetimler sırasında zirai ilaç ve gübrelerin depolama şartlarını, etiket ve ambalaj kontrolünü, ürünlerin ruhsatlı olup olmadığını ve çevreye zararlı olabilecek unsurların bulunup bulunmadığını titizlikle inceliyor. Bu denetimler, tarım sektörünün sağlıklı ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesine katkı sağlarken, çiftçilerin de güvenilir ve kaliteli tarım ürünlerine erişimini sağlıyor.

  • Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı
    12:11 Adıyaman'da merdivenden düşen işçi yaralandı

    Adıyaman Organize Sanayi Bölgesi'nde bir işletmede çalışırken merdivenden düşen A.T. isimli işçi yaralandı. Olay yerine çağrılan sağlık ekipleri tarafından Adıyaman Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırılan yaralının durumunun iyi olduğu bildirildi.

  • Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu
    12:10 Manisa'da Kayıp Alzheimer Hastası Kadın Dere Yatağında Bulundu

    Manisa'nın Köprübaşı ilçesinde kayıp ihbarı yapılan 78 yaşındaki alzheimer hastası kadın, jandarma ekipleri tarafından bir dere yatağında bilinci açık şekilde bulundu. Sağlık ekipleri tarafından kontrol edilen kadın, ailesine teslim edildi.

  • Kars'ta Husumetli Gruplar Arasında Kavga: 2 Yaralı
    12:10 Kars'ta Husumetli Gruplar Arasında Kavga: 2 Yaralı

    Kars Merkez Yalınkaya köyünde önceden husumet bulunan 2 grup arasında çıkan kavgada 2 kişi kafalarına aldıkları darbelerle yaralandı. Polis ve sağlık ekipleri olay yerine sevk edildi. Yaralılar hastaneye kaldırıldı ve kavga ile ilgili tahkikat başlatıldı.

  • Alkollü araç kullanan şahsın aracında ruhsatsız tabanca ele geçirildi
    12:10 Alkollü araç kullanan şahsın aracında ruhsatsız tabanca ele geçirildi

    Besni İlçe Emniyet Müdürlüğü ekipleri, Dumlupınar Mahallesi Atatürk Caddesi üzerinde şüphe üzerine durdurulan araçta yapılan aramada 1 adet tabanca ve 8 adet mermi bulundu. Araç sürücüsü C.T. ve araçta bulunan T.A. isimli şahıslar gözaltına alındı. Alkol testinde araç sürücüsü C.T.'nin alkollü olduğu tespit edildi ve kendisine 6 bin 453 TL para cezası kesilerek sürücü belgesine 6 ay süreyle el konuldu.

  • Afyonkarahisarlı Sporcu Kübra Saltık, Para Yüzme Müsabakaları'nda Gümüş Madalya Kazandı
    12:10 Afyonkarahisarlı Sporcu Kübra Saltık, Para Yüzme Müsabakaları'nda Gümüş Madalya Kazandı

    Afyonkarahisarlı sporcu Kübra Saltık, Eskişehir'de düzenlenen Türkiye Yüzme Federasyonu tarafından organize edilen Para Yüzme Müsabakaları'nda üstün bir performans sergileyerek yarışmayı gümüş madalya ile tamamladı. Saltık, görme engeline rağmen azmi, disiplini ve yeteneği sayesinde diğer sporcular arasında öne çıktı ve engelli bireylerin spor yapma potansiyeline ışık tuttu.

  • Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor
    12:09 Lenfoma kanseri olan öğretmen, zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor

    Bitlis'teki 8 Ağustos İlkokulu'nda görev yapan ve trafik kazasında bir bacağını kaybeden lenfoma kanseri Uğur Taşkaya, yaşadığı zorluklara rağmen öğrencilerini geleceğe hazırlıyor. 6 yaşında trafik kazası sonucu bacağını kaybeden Taşkaya, eğitim hayatını sürdürerek Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi'nden mezun oldu. Mezun olduğu okula öğretmen olarak atanan Taşkaya, lenfoma kanseri teşhisi konulmasına rağmen mesleğini sürdürüyor ve öğrencilerine ilham oluyor.

  • Bodrum'da 6'sı çocuk 24 düzensiz göçmen yakalandı
    12:08 Bodrum'da 6'sı çocuk 24 düzensiz göçmen yakalandı

    Muğla'nın Bodrum ilçesinde Sahil Güvenlik ekipleri, Bodrum açıklarında lastik bot içerisinde bir grup düzensiz göçmen olduğu bilgisini alarak harekete geçti. Durdurulan bot içerisinde 18 düzensiz göçmen ve 6 çocuk yakalandı. Göçmenler, işlemlerinin ardından Muğla İl Göç İdaresi Müdürlüğü'ne gönderildi.

  • Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi
    12:07 Ramazan Ayında Osmangazi'deki Fırınlar Denetlendi

    Osmangazi Belediyesi Zabıta Müdürlüğü, ramazan ayında ilçedeki fırınlara yönelik denetimlerini sıklaştırdı. Denetimlerde, üretilen pidelerin gramajları ve hijyen koşulları kontrol edildi.


Advertisement