Gıda ihracatçıları Çin'e 1 milyar dolar ihracat hedefliyor - Son Dakika
Ekonomi

Gıda ihracatçıları Çin'e 1 milyar dolar ihracat hedefliyor

Gıda ihracatçıları Çin\'e 1 milyar dolar ihracat hedefliyor

Türk gıda ihracatçıları, 2019 yılının 10 aylık döneminde yüzde 86'lık ihracat artış hızı yakalayarak 205 milyon dolar ihracat yaptıkları, yıllık 2 trilyon doların üzerinde ithalat yapan Çin'e gıda ihracatını arttırmak için düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarına çıkarma yaptı.

05.11.2019 14:38  Güncelleme: 14:44
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Türk gıda ihracatçıları, 2019 yılının 10 aylık döneminde yüzde 86'lık ihracat artış hızı yakalayarak 205 milyon dolar ihracat yaptıkları, yıllık 2 trilyon doların üzerinde ithalat yapan Çin'e gıda ihracatını arttırmak için düzenlenen Çin Uluslararası İthalat Fuarına çıkarma yaptı.

2019 yılını Çin yılı ilan eden Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), kuru meyve, zeytin ve zeytinyağı, meyve-sebze, su ürünleri ve hayvansal mamuller, odun dışı orman ürünleri ihracatçılarından oluşan heyetle, Çin Uluslararası İthalat Fuarında yerini aldı. EİB heyetinin, Çin'in en büyük ticari kuruluşu Cofco Sundry'la da görüşeceği ifade edildi.

Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) heyetine Başkanlık eden EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, Çin'in meyve tüketiminin çok fazla olduğunu, amaçlarının bu büyük pazara yaptıkları ihracatı katlanarak arttırmak olduğunu kaydetti.

Çin'e gıda ihracatında hedef 1 milyar dolar

Ege İhracatçı Birliklerinin yıllık 5 milyar dolarlık gıda ürünleri ihraç ettiğine dikkati çeken Celep, "Çin frutaryen bir yapıya sahip; yani meyve kültürüyle beslenme alışkanlığını seven bir toplum. Biz bu potansiyeli kullanarak 2018 yılının ocak-ekim döneminde Çin'e 110 milyon dolar olan gıda ihracatımızı, 2019 yılının 10 aylık döneminde yüzde 86 arttırarak 205 milyon dolara çıkardık. Çin'e önümüzdeki 2-3 yılda yıllık 1 milyar dolar gıda ürünleri ihraç etmeyi hedefliyoruz" şeklinde konuştu.

Çin Uluslararası İthalat Fuarının dünyanın dört bir tarafından Çin'e ihracat yapmak isteyen ihracatçıları buluştuğunun altını çizen Celep şöyle devam etti: "

"Şanghay'da düzenlen fuar 10 Kasım'a kadar açık olacak. Türkiye'den de 54 firma Türk ürünlerinin tanıtımı için yer alıyor. Fuarda Türk firmalarımız Çin devletine ait ve ülkenin en büyük ticari kuruluşu konumumdaki Cofco Sundry'da dahil bir çok firmayla görüşmeler yapacak."

Türkiye'nin coğrafi olarak Avrupa'ya yakınlığı nedeniyle yüzünün Avrupa'ya dönük olduğunun altını çizen EİB Koordinatör Başkan Yardımcısı Birol Celep, "Asya kültürüne çok yakın yönlerimiz var. Asya insanıyla çok ortak yönümüz var. Ama her ülkenin de kendi içinde farklı kültürleri var. Bunları izlemek, bunlardaki küçük dokunuşları gözlemlemek, hassasiyetle konulara vakıf olmak, orta ve uzun vadede başarıyı getiriyor" şeklinde konuştu.

Gıda ihracatında ürünleri satmak yerine pazarlama gereğinin altını çizen Celep, tatlı yerine meyveyi tercih eden Çinlilerin bu tercihini avantaja çevirmek için çaba göstereceklerini dile getirdi.

Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Işık Yılmaz Batur'un katılımıyla Cofco Sundry üst düzey yöneticileriyle görüşeceklerini anlatan Celep, "Burada iki firmamızın katılımıyla bir imza töreni olacak. Ülke olarak artık Çin bize sıcak bakıyor. Bu sıcaklığı biz geçmiş Avrupa tecrübelerine göre daha profesyonelce götürüp güven ilişkisini sarsmadan mesafe kat etme zorunluluğumuz var" değerlendirmesinde bulundu.

Çin'e fındık ihracatı 2'ye katlandı

EİB verilerinden, yapılan derlemeye göre Türkiye'den Çin'e 10 ayda 205 milyon dolarlık gıda ürünleri ihracatı gerçekleşti. Çin'e gıda ihracatında aslan payını yüzde 107 artarak 34 milyon 296 bin dolardan 71 milyon dolara çıkan fındık aldı. Kuru meyve sektörü de Çin pazarında yaptığı tanıtımların semeresini gördü. Geçen yılın 10 ayında Çin'e, 7 milyon 946 bin dolarlık ihracata imza atan kuru meyve sektörü rakamı bu yıl yüzde 131 artışla 18 milyon 427 bin dolarlık ihracat rakamına ulaştı. Meyve sebze mamulleri sektörü de aynı dönemde yüzde 70 artışla 24 milyon 914 bin doları Türk ekonomisine kazandırdı. Bu yıl kiraz ihracatına kapıların açılmasıyla da yaş meyve sebze ihracatı Çin'e 3 milyon 380 bin dolara yükseldi. - İZMİR

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gıda ihracatçıları Çin'e 1 milyar dolar ihracat hedefliyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement