Gıda İthalatı Üretimi Vurdu - Son Dakika
Ekonomi

Gıda İthalatı Üretimi Vurdu

Gıda İthalatı Üretimi Vurdu

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, Türkiye’de son 15 yılda kayıtlı çiftçi sayısının 600 bin azaldığına ve 2 yılda 17.1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç edilirken, 22.

14.12.2017 10:15
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, Türkiye'de son 15 yılda kayıtlı çiftçi sayısının 600 bin azaldığına ve 2 yılda 17.1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç edilirken, 22.4 milyar dolarlık ürün ithal edildiğine dikkat çekerek, "Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırıldı. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurdu" diye konuştu.

İncefikir, yaptığı açıklamada, tarımın Türkiye ekonomisindeki öneminin azalmasıyla birlikte, yurt içi gıda gereksiniminin karşılanması, sanayi sektörüne girdi temini, ihracat ve oluşturduğu istihdam olanakları açısından hala büyük önem taşıdığını kaydetti.

Türkiye'de tarımın ulusal gelirden aldığı payın giderek azalması, gelir dağılımındaki dengesizlikler ve kır ile kent arasındaki sosyoekonomik kalkınma farklılıklarının yoğun biçimde kırdan, kente göçün yaşanmasına neden olduğunu ifade eden İncefikir, "Tarımın istihdamdaki payı 2002 yılında yüzde 35'e yakın iken, 2016'da yüzde 22'ye kadar geriledi. 2002'de tarımdan geçinen, tarımda istihdam edilen nüfus 7,5 milyon iken 2016'da 5,3 milyona indi. Bu, yaklaşık 15 yılda 2 milyonu aşkın iş gücünün tarım dışına itilmesi anlamına gelmektedir. Bu yıllarda kayıtlı çiftçi sayısı 600 bin kişi azaldı" diye konuştu.

Maliyet ve vergilere ilişkin verilerle açıklamasını sürdüren İncefikir, "Mazot fiyatları 2016-2017'da yüzde 25 arttı. 2017 yılında tarım ilaçları yüzde 25, gübre fiyatları yüzde 20-25, yem fiyatları yüzde 25-30, tohum fiyatları da yüzde 20 arttı. Hepinizin bildiği gibi köyler boşalmış, genç nüfus neredeyse kalmamıştır. Üreticilerimiz yılda 3,5 milyar litre mazot kullanıyor. Parasal değeri, 16 milyar TL. Üreticilerimizin ödediği vergi ise yılda 10,5 milyar TL. 2017 yılı tarımsal desteklere ayrılan pay ise 12,8 milyar TL. Yani, çiftçiye verilen desteğin neredeyse yüzde 90'ı sadece mazottaki vergilendirme ile geri alınıyor" ifadelerine yer verdi.

İthalat ve ihracat rakamlarını da aktaran İncefikir, "Türkiye, 2014-2016 yıllarında 17,1 milyar dolarlık tarım ve hayvancılık ürünü ihraç ederken, 22,4 milyar dolarlık da ürün ithal etti. Gıda fiyatlarındaki artışları engellemek için, ithalat kolaylaştırıldı. Gıdada ithalat vergisi oranlarının genel olarak düşürülmesi iç piyasada, sebze, meyve, hububat, et ve süt gibi gıda üretimine darbe vurdu" şeklinde konuştu.

Seyhan Ziraat Odası İkinci Başkanı ve Adana Hal Hakem Heyeti Başkan Vekili Cahit İncefikir, hangi ürünün hangi ülkelerden ithal edildiğini şöyle sıraladı:

Nohut: Meksika, Hindistan, ABD, Arjantin, Kanada

Elma: Şili

Sarımsak: Çin

Havuç: Avustralya

Çay: Sri Lanka

Kavun ve Karpuz: İran

Kuru Fasulye: ABD, Kırgızistan, Kanada, Peru, Etiyopya, Mısır, Bangladeş ve Çin.

Kırmızıbiber: KKTC

Kereviz: İspanya

Büyükbaş hayvan: Uruguay ve Fransa

Et: Çek Cumhuriyeti, Fransa, Brezilya, Bosna Hersek

Ceviz: ABD-Kaliforniya

Bezelye: Rusya, ABD, Kanada, Macaristan ve Almanya

Kuru soğan: İran

Buğday: Rusya, Almanya, Fransa, Ukrayna

Arpa: İngiltere ve Hırvatistan

Saman: Gürcistan

Pamuk: ABD, Yunanistan, Türkmenistan ve Hindistan

Soya: Arjantin

Mısır: ABD, Arjantin ve Brezilya

Çeltik ve pirinç: ABD, Vietnam, İtalya ve Tayland

Yeşil Mercimek: Kanada

Muz: Panama

Bakla: İtalya - ADANA

Kaynak: İHA

Son Dakika Ekonomi Gıda İthalatı Üretimi Vurdu - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor
    21:44 Malazgirt'te doğal otlar tezgahlarda satışa sunuluyor

    Muş'un Malazgirt ilçesinde baharın gelişiyle dağlarda yeşeren uçkun, mantar, kenger ve sirmo gibi doğal otlar toplanarak tezgahlarda satılıyor. Vatandaşlar, bu işi yaparak aile bütçelerine katkı sağlıyor. Karların erimesiyle dağlarda çıkan şifalı bitkilerin destesi 50, mantarın kilosu ise 350 liradan satılıyor.

  • Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak
    21:26 Tarımsal Destekleme Ödemeleri Bugün Yapılacak

    Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 694 milyon 461 bin liralık tarımsal destekleme ödemesini bugün çiftçilerin hesaplarına aktaracaklarını duyurdu. Ödemeler arasında hububat-baklagil ve dane mısır desteği, hayvan hastalıkları tazminat desteği, biyolojik/biyoteknik mücadele desteği, sertifikalı tohum üretim desteği, kırsal kalkınma yatırım desteği, bombus arısı kullanım desteği, büyükbaş damızlık (düve) hayvan alım desteği, küçük aile işletmesi desteği ve sertifikalı fidan kullanım desteği bulunuyor.

  • İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı
    21:23 İstanbul Havalimanı İşletmecisi İGA'nın CEO'su Selahattin Bilgen asaleten atandı

    İstanbul Havalimanı işletmecisi İGA'nın Üst Yöneticiliği (CEO) görevini vekaleten yürüten Selahattin Bilgen, Eylül 2023'ten beri bu görevi sürdürüyordu. İGA, küresel rekabetin hızla değişen dinamiklerine uyum sağlayarak kurumsal güçlenmesini sürdürüyor. Bilgen'in kapsamlı tecrübesi, bilgi ve birikimiyle İstanbul Havalimanı'na önemli katkılar sunduğu belirtilerek, asaleten İGA İstanbul Havalimanı İşletmesi CEO'su olarak atandığı açıklandı.

  • DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü
    20:53 DEİK Heyeti Güney Afrika'da İş Dünyası Temsilcileriyle Görüştü

    CAPE Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) heyeti, Güney Afrikalı siyaset ve iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldi. Türk iş insanları, Johannesburg, Pretorya ve Cape Town kentlerinde üst düzey hükümet yetkilileri ve Güney Afrika'nın önde gelen iş insanlarıyla görüşmeler yaptı. Güney Afrika Ticaret ve Sanayi Bakanı Ebrahim Patel'in de katıldığı etkinlikte, Türkiye ile Güney Afrika arasındaki ticaret bağları ve işbirliği potansiyeli vurgulandı. DEİK heyeti, ziyaret kapsamında yeni iş ilişkileri kurmayı ve ticaret ile yatırım fırsatlarını artırmayı hedeflediklerini belirtti.

  • Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi
    20:48 Nallıhan Belediyesi, çiftçilere silajlık mısır tohumu desteği verdi

    Ankara'nın Nallıhan ilçesinde belediye, çiftçilere girdi ve yem maliyetlerini azaltmaları amacıyla yüzde 75 hibe destekli silajlık mısır tohumu desteği verdi. Nallıhan Belediyesi, yerelden kalkınma ilkesi doğrultusunda tarım ve hayvancılığa hibe desteklerini artırarak, üreticilere mısır tohumu dağıttı. Belediye Başkanı Ertunç Güngör, üreticilere desteklerinin süreceğini belirterek, bereketli bir üretim diledi.

  • Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı
    20:46 Kilisli çiftçilere 650 bin adet fide dağıtımı yapıldı

    Kilis İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından Kilis'te tarım alanlarının kullanımını teşvik etmek amacıyla 3 bin 53 çiftçiye 650 bin adet domates, patlıcan ve biber fidesi ücretsiz olarak dağıtıldı. Dağıtım töreninde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi hakkında bilgi veren İl Tarım ve Orman Müdürü Levent Küçük, projenin amaçlarını ve bugüne kadar gerçekleştirilen çalışmaları anlattı.


Advertisement