Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Arzu Açıklaması - Son Dakika
Yerel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Arzu Açıklaması

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu, "Hayvancılığa verilen destek sayesinde Türkiye'de süt üretimi 8,5 milyon tondan 19 milyon tona, kırmızı et üretimi 450 bin tondan 1 milyon tonun üzerine, beyaz et üretimi ise 640 bin tondan 2 milyon tona yükseldi" dedi.

25.10.2015 13:29
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Kutbettin Arzu,  "Hayvancılığa verilen destek sayesinde Türkiye'de süt üretimi 8,5 milyon tondan 19 milyon tona, kırmızı et üretimi 450 bin tondan 1 milyon tonun üzerine, beyaz et üretimi ise 640 bin tondan 2 milyon tona yükseldi" dedi.

Bakan Arzu, Yenişehir ilçesindeki Sümerpark'ta basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Kendisinden önceki Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker döneminde Türkiye'de devrim niteliğinde çalışmalar yapıldığını belirten Arzu, bölgede ilk Besi Organize Sanayi Bölgesi'nin Diyarbakır'da kurulduğunu söyledi.

"Hayvancılıkta çok ciddi bir değişim, dönüşüm başladı"

Eker'den önce Türkiye'de hayvancılığa verilen destek miktarının 83 milyon dolar olduğunu ifade eden Arzu, şöyle konuştu:

"Bakanımız bu yıl görevinden ayrıldığı zaman hayvancılığa verdiğimiz destek 3 milyar liradır. Hayvancılığa verilen destek sayesinde Türkiye'de süt üretimi 8,5 milyon tondan 19 milyon tona, kırmızı et üretimi 450 bin tondan 1 milyon tonun üzerine, beyaz et üretimi ise 640 bin tondan 2 milyon tona yükseldi. Türkiye'de hayvancılıkta çok ciddi bir değişim, dönüşüm başladı."

Arzu, tarımın diğer alanlarına da ciddi destek sunulduğunu belirterek, "Biz dünyada 11. tarım ekonomisi iken 7. tarım ekonomisi olduk, Avrupa'da 4. büyük tarım ekonomisi iken 1. tarım ekonomisi olduk. Yani İtalya, İspanya ve Fransa'yı geçtik" ifadesini kulandı.

Diyarbakır'da 10 yıllık sürede tarım sektörüne 2,9 milyar dolar hibe verildiğini kaydeden Arzu, şöyle devam etti:

"Diyarbakır'da yaşanan bu değişim ve gelişimin içinde çok büyük katkısı var. Diyarbakır'da tarımsal gayrisafi milli hasıla 1 milyar liraydı, bugün  ise 4 milyardır. Türkiye'deki tarımsal gayri safi milli hasıla 23 milyar dolardı, bugün 61 milyar dolar tarımsal gayrisafi milli hasılamız oldu. Yani 76 milyonu beslemenin dışında 40 milyon turist besliyoruz ve bölgemizde yaşanan olaylar sebebiyle ülkemize misafir gelen 2,5 milyon komşumuzu da besliyoruz. Üzerine de 18 milyar dolar tarımsal ihracat yapıyoruz."

"Çözüm Süreci'nde bizim muhatabımız hep millet oldu"

Bakan Arzu, Çözüm Süreci'ne ilişkin bir soru üzerine şu yanıtı verdi:

"Çözüm Süreci'nde bizim muhatabımız hep millet oldu. Kürt sorunu herhangi bir kişinin, örgütün ya da partinin tekelinde değildir, bütün vatandaşlarımızın, ülkemizin ortak sorunudur. Kürt sorunu Türk'ün sorunu olduğu gibi Kürt'ün, Acem'in, Çerkez'in, Laz'ın sorunu. Yani bir Türkiye sorunu. Türkiye sorunu olmanın da ötesinde bir Ortadoğu sorunu. Çünkü bugün Kürt sorunu ulusal ve uluslararasılaşmıştır. Bugün Türkiye'deki sorun kadar Suriye'de de Irak'ta da Erbil'de de bir sorun var. Türkiye'nin Kürt sorunu var ama ayrıca Ortadoğu'nun da Kürt sorunu var."

"Çalışmalarda eksiklik yok"

Bu süreçte terör örgütünün silahları bırakarak, barış ortamına katkı sağlaması gerektiğine işaret eden Arzu, şunları kaydetti:

"Bugün Çözüm Süreci aynen devam ediyor, vatandaşımızla olan Kürt sorununun çözümüyle ilgili olan çalışmalarda bir eksiklik aksaklık yok. Çözüm Süreci'nde hükumetimiz yaptığı çalışmalar işin terör boyutu ile ilgili. İmralı ya da HDP ile görüşmelerin sürdürülmesi işin terör boyutuyla ilgiliydi. Onun da şartı silahların bir an önce susmasıydı. 2013 Mayıs'ın da silahlar susacaktı ve Türkiye'nin dışına çıkacaktı. Bugün süreç aynen devam ediyor, vatandaşımızla olan Kürt sorununun çözümüyle ilgili olan çalışmalarda bir eksiklik aksaklık yok."

"Asayiş sorununu demokrasi içinde çözme konusunda çabamız var"

Terör örgütüyle, onun silahlı unsurlarının yaptığı saldırılara karşı kamu güvenliğini ve kamu düzenini sağlamak, vatandaşımızın can ve mal emniyetini sağlamanın devletin görevi olduğunu kaydederek, sözlerini şöyle tamamladı:

"Bu görevi de demokrasiden, insan hak ve özgürlüklerinden taviz vermeden, güvenlik ve asayiş sorununu demokrasi içinde çözme konusunda bir çabamız var. Birileri çıkıp şehrin bir bölgesini 'ben burayı özerk bölge ilan ettim' deyip oraya barikat kurup vatandaşların oradaki yaşama hakkını engellerse kamunun görevi de buna engel olmaktır."

Bakan Arzu, daha sonra beraberinde Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy ile Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği, Diyarbakır Besi Organize Sanayi Bölgesi ile Diyarbakır Ticaret Borsasını ziyaret etti.

Kaynak: AA

Son Dakika Yerel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Arzu Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte
    18 Mar Solana ve The Book of Meme (BOME) Piyasada Yükselişte

    Solana'nın yerel kripto para birimi SOL ve meme tabanlı kripto para birimi The Book of Meme (BOME), kripto para piyasasında ve sosyal medyada dikkat çekici performanslar sergileyerek büyük ilgi görüyor. SOL'un fiyatı son yedi gün içinde yüzde 45 artarak 200 dolar seviyesini aşarken, BOME de piyasaya sürülmesinden bu yana yüzde 82 değer kazandı. Solana'nın yarattığı hareketlilik, DeFi ekosistemine olan ilginin artmasıyla da paralellik gösteriyor.

  • Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım
    18 Mar Gökhan Zan: TİP'in açıklamasının yasal karşılığı yok, adayım

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adayı Gökhan Zan, partinin adaylığını geri çekmesiyle ilgili konuştu. Parti açıklamasının yasal ve siyasal karşılığı olmadığını belirten zan, şantaj ve tehditlere boyun eğmeyeceğini vurguladı.

  • TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş
    18 Mar TİP'in adaylığını çektiği Gökhan Zan ile ilgili bomba iddia: AK Parti'den 5 milyon dolar ve TRT'de spor yorumculuğu istemiş

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay adaylığını geri çektiği Gökhan Zan "Tehdit ve şantaja maruz kaldım" ifadelerini kullanırken kamuoyu bomba bir iddiayla sarsıldı. Zan'ın bir aracı üzerinden adaylıktan çekilmemesi karşılığında AK Parti'den 5 milyon dolar talep ettiği, ikinci bir görüşmede ise TRT spor yorumculuğu talep ettiği öne sürüldü. Söz konusu iki pazarlığın kayıtlarına erişen TİP'in de Gökhan Zan ile ilgili böyle bir karar aldığı ifade ediliyor.

  • Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı
    18 Mar Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne 3 balistik füze fırlattığını açıkladı

    Güney Kore ve Japonya, Kuzey Kore'nin Japon Denizi'ne üç balistik füze fırlattığını açıkladı. Füzelerin yaklaşık 300 kilometre mesafe katederek Japon Denizi'ne düştüğü belirtildi. Denemeler, Kore Yarımadası'nda barışı ve istikrarı tehdit ettiği gerekçesiyle şiddetle kınandı. Japonya Başbakanı, füze denemelerini Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarını ihlal olarak nitelendirdi.


Advertisement