Bakan Eker: Yüksek Kalitede Sağlık Hizmetine Kavuştuk - Son Dakika
Güncel

Bakan Eker: Yüksek Kalitede Sağlık Hizmetine Kavuştuk

Bakan Eker: Yüksek Kalitede Sağlık Hizmetine Kavuştuk

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eker, "Geçmişte yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle insanların hayatlarının kaybolduğuna şahit oldum." dedi.

22.02.2014 18:33  Güncelleme: 18:52
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, "Geçmişte yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle insanların hayatlarının göz göre göre kaybolduğuna şahit oldum. Bugün geçmişle mukayese edildiğinde nitelik ve nicelik olarak inanılmayacak düzeyde yüksek kalitede sağlık hizmetine kavuştuk, hala da atılacak adımlar var" dedi.

Çeşitli temaslarda bulunmak üzere Diyarbakır'a gelen Bakan Eker, İl Sağlık Müdürlüğü bünyesinde 15 ambulansın hizmete girmesi nedeniyle düzenlenen törende yaptığı konuşmada, sağlık, emniyet, eğitim ve adaletin 18 Kasım 2002'de kurulan AK Parti hükümetinin ilk günden bu yana öncelikli çalışma alanı olduğunu belirterek, bu 4 sahanın çok uzun bir dönemin ihmali sonucu nicelik ve nitelik itibarıyla vatandaşların isteklerine, ihtiyaçlarına ve beklentilerine cevap veremeyecek düzeyde eksik kaldığını söyledi.

Bakan Eker, kamu harcamaları bağlamında en yüksek düzeyde bütçe ayırarak bu 4 sahayı daha iyi hale getirmek için gayret gösterdiklerini ifade ederek, şöyle dedi:

" Türkiye'nin birçok bölgesinde geçmişte sağlık hizmetleri ve altyapının yetersizliği sebebiyle insanların hastalıklar ve bir takım kazalar sonucu çok acılar çektiğini, kanama nedeniyle hayatını kaybettiğini biliyoruz. Geçmişte yetersiz sağlık hizmetleri nedeniyle insanların hayatlarının göz göre göre kaybolduğuna şahit oldum. Bu nedenle gerek temel sağlık hizmetlerinin gerek halk sağlığı hizmetlerinin gerekse hastaneler ve diğer tedavi hizmetlerinin bu manada güçlendirilmesi vatandaşların ihtiyaç halinde en yakın sağlık kuruluşuna çok hızlı intikalinin sağlanması çok önemli bir hizmettir."

- "Hala atılacak adımlar var"

Bakan Eker, Diyarbakır ve büyük ilçelerin çoğunda 50 yataklı veya daha fazla yatağa sahip hastanelerin bulunduğuna dikkati çekerek, bazı beldelerde dahi hastanelerimiz olduğunu belirtti.

"Bugün geçmişle mukayese edildiğinde nitelik ve nicelik olarak inanılmayacak düzeyde yüksek kalitede sağlık hizmetine kavuştuk, hala da atılacak adımlar var" diyen Eker, kent hastaneleri gibi programlanan projelerin hayata geçirilmesiyle sağlık hizmetlerinin iyi bir noktaya taşınacağını vurguladı.

Bakan Eker, Diyarbakır'da 15 yeni ambulansın devreye girdiğini kaydederek, "Bu ambulanslar sağlık hizmetine büyük güç katacak. Diyarbakır ambulans servisine bağlı istasyonların geçen yıl ki toplam vaka sayısı 100 bin. Bu, ambulanslarla 100 bin hasta taşınıyor demektir. Artık ambulansla 8-10 dakika içerisinde şehir merkezinde vakaya ulaşılıp nakli yapılıyor. Ayrıca hastanelerin birleştirilmesi de sağlık hizmetini daha nitelikli hale getirdi" diye konuştu.

- Diyarbakır kent hastanelerinde pilot il

Bakan Eker, Diyarbakır'da geçmişte sıtma, dizanteri ve tifo gibi birçok hastalıklarla ilgili ciddi sorunlarla karşılaşıldığını hatırlatarak, bu hastalıklar nedeniyle çok sayıda vatandaşın hayatını kaybettiğini hatırlattı.

Bu hastalıkların bugün görülme oranının minimal düzeye indiğini kaydeden Bakan Eker, bunun da bu alanda gösterilen çabaların bir sonucu olduğunu dile getirerek, "Bundan sonra da yeni kent hastanelerinin yapılması ki; Diyarbakır pilot uygulamalardan birine ev sahipliği yapacak, merkez ve ilçelerdeki hastanelerde hizmet kalitesinin artırılarak daha nitelikli hizmet üretilmesi son derece önemli" diye konuştu.

Koruyucu ve temel sağlık hizmetleri açısından Diyarbakır Sağlık Müdürlüğü bünyesinde faaliyet gösteren hekimler, yardımcı sağlık personeli ve diğer personelin büyük fedakarlık ve gayretle çalıştığına işaret eden Eker, şöyle konuştu:

"Sağlığın değeri kaybedildiğinde anlaşılıyor. İnsanın yaşama sevincini bir anda sonlandırabilecek bir mesele ve değeri buradan geliyor. Sağlık hizmetleri bize bu alanda çok büyük kuşkusuz dersler veriyor. Hizmetin daha iyi, kaliteli ve nitelikli şekilde sağlanmasını temin etmek bizim görevimiz. 15 yeni donanımlı ambulansın hizmete sunulması bu çabamızın bir yansıması. Bu hizmetler bundan sonraki süreçte de inşallah devam edecek. Sağlık alanında hizmet veren görevliler fedakar bir şekilde görev yapıyor. Ancak hasta yakınları telaşla maalesef zaman zaman öfkesini bu görevlilerden çıkarmaya çalışıyor. Bu çok üzücü. Bu bir toplumsal eğitim meselesi ve herkesin dikkat etmesi gerekiyor. Sağlık personelinin sunduğu hizmetin takdir edilmesi gerekiyor."

- Diyarbakır'a ilave 9 hastane

Diyarbakır Valisi Mustafa Cahit Kıraç da Türkiye'de gerçekleştirilen önemli reformlardan birinin de Sağlıkta Dönüşüm Projesi olduğunu, bu proje kapsamında sağlık hizmetinin vatandaşın ayağına götürülmesi için 15 yeni ambulansın hizmete girdiğini söyledi.

Ambulanslardan 13'ünün Sağlık Bakanlığınca 2 milyon lira, 3'ünün de İl Özel İdaresi tarafından 400 bin lira bütçeyle sağlandığını ifade eden Vali Kıraç, ildeki 54 112 Acil İstasyonunda 44'ü doktor 511 çalışanın 24 saat vatandaşın hizmetinde olduğunu belirtti.

Vali Kıraç, Diyarbakır'da 21 hastanede 4 bin 500'e yakın yatakla, 11 bin 500 sağlık personeli ile sağlık hizmetini maksimum seviyede gerçekleştirmenin gayretinde olduklarını vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde Yenişehir ilçesinde 600 yatak kapasiteli 2 kampüs hastane, Kayapınar ilçesinde de bin 500 yatak kapasiteli 8 hastane ve bir ağız diş sağlığı merkezi Diyarbakır'a kazandırılacak. Bu hastaneler hizmete girdiğinde bölgemiz sağlık hizmeti açısından hem çevre illere hem de komşu ülkelere sağlık hizmeti sunmanın huzurunu yaşayacak" diye konuştu.

112 Acil Merkeze bir yılda 5 milyon çağrının geldiğini ancak bunlardan sadece 100 bin vakaya gidildiğini ifade eden Kıraç, bu merkezlere günde 13 bin çağrı gelmesine karşı 700 çağrıya cevap verildiğini, 300 vakaya gidildiğini aktardı.

Acil problemlerin dışında 112 Acil İstasyonlarının gereksiz çağrılarla meşgul edilmemesi gerektiğine işaret eden Kıraç, "Acil vakalara en hızlı şekilde ulaşılması için çağrı merkezlerini gerçekten acil ihtiyacı olanların aramasını bekliyoruz" dedi.

İl Sağlık Müdürü Sait Avar ise, acil sağlık hizmetlerine yönelik ihtiyacın karşılanması amacıyla Sağlık Bakanlığınca Diyarbakır'a kazandırılan ambulanslara 15 ambulansın daha eklendiğini ifade ederek, bu sayede 2002 yılında 2 istasyon ve 2 ambulanstan oluşan Diyarbakır 112 Acil Sağlık Hizmetlerinin 54 istasyon ve 86 ambulansa yükseldiğini söyledi.

Konuşmaların ardından Bakan Eker, Vali Kıraç, İl Emniyet Müdürü Halis Böğürcü, AK Parti Milletvekilleri Oya Eronat, Mine Lök Beyaz ve Süleyman Hamzaoğulları ile 15 ambulansın açılışını gerçekleştirdi.

Törene katılanlardan detaylar

Bakan Eker'in açıklaması

Vali Cavit Kıraç'ın açıklaması

Kurdele kesimi

Detaylar

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Bakan Eker: Yüksek Kalitede Sağlık Hizmetine Kavuştuk - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.

  • İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı
    02:03 İzmir'de motosiklet ile otomobil çarpıştı: Sürücü ağır yaralandı

    İzmir'in Konak ilçesinde, otomobil ile çarpışan motosikletin sürücüsü ağır yaralandı. Olayda motosiklet sürücüsü E.Ö. hayati tehlike altında olduğu için Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesine kaldırıldı. Otomobil sürücüsü ise ifadesi alınmak üzere emniyete götürüldü.

  • Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı
    01:58 Kırıkkale'de Ambulans ile Ticari Taksinin Çarpıştığı Kazada 4 Kişi Yaralandı

    Kırıkkale'nin Kaletepe Mahallesi'nde meydana gelen kazada, bir ambulans ile ticari taksi çarpıştı. Kazada, sürücüler ve ambulansta bulunan sağlık personeli olmak üzere toplam 4 kişi yaralandı. Yaralılar, ambulanslarla hastanelere kaldırıldı.

  • Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı
    01:58 Ümraniye'de Kontrolden Çıkan Araç 14 Araça Çarptı

    Ümraniye'de sürücüsünün kimliği belirlenemeyen bir hafif ticari araç, kontrolden çıkarak park halindeki 14 araca çarptı. Sürücü kazayı yara almadan atlatırken, araçlarda hasar meydana geldi. Polis ekipleri olay yerine gelerek caddeyi trafiğe kapattı. Kaza yapan sürücü işlemler için polis merkezine götürüldü ve araçların çekiciyle kaldırılmasının ardından cadde yeniden trafiğe açıldı.

  • Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı
    01:57 Ümraniye'de frenleri tutmayan araç park halindeki 14 araca çarptı

    Ümraniye'de frenleri tutmayan bir araç, seyir halindeyken park halindeki 14 araca çarptı. Kazada şans eseri ölen veya yaralanan olmazken, otomobillerde maddi hasar meydana geldi. Olay yerine sağlık ve polis ekipleri sevk edildi. Kaza sonrası sürücü ifade için karakola götürüldü.

  • Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor
    01:53 Giresun'da kuyumcu soygunu soruşturması devam ediyor

    Giresun Cumhuriyet Başsavcılığı, Bulancak ilçesinde bir kuyumcunun soyulması olayına ilişkin soruşturma işlemlerinin hala devam ettiğini açıkladı. Olayın gerçekleştiği gün yakalanan 3 şüpheli tutuklandı ve suç aletleri ile gasbedilen ziynet eşyaları ele geçirildi. Soruşturma devam ederken, kamuoyuna gelişmeler hakkında bilgi verileceği belirtildi.

  • Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi
    01:40 Denizli'nin Tavas ilçesinde yeni bir kaza meydana geldi

    Denizli'nin Tavas ilçesinde 10 gün önce 3 kişinin öldüğü kaza bölgesinde, bugün yeni bir kaza meydana geldi. Otomobil ile kamyonetin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı. Kaza; Tavas ilçesi Güzelköy Mahallesi Dümberek mevkiinde meydana geldi. Edinilen bilgiye göre; 19 gün önce 4 ölümlü bir kazananın yaşandığı aynı mevkide karşı yönlerden gelen kamyonet ile otomobil çarpıştı. Çarpışmanın şiddetiyle kamyonet yola devrilirken, otomobil ise yol kenarındaki yağmur suyu tahliye kanalını da aşarak tarlaya savruldu. Kazada, kamyonet sürücüsü İ.H.M. ile otomobilde bulunan Hakan İ. ve Levent C. yaralandı. Karahisar ve Tavas itfaiye ekipleri tarafından sıkıştıkları araçlardan kurtarılan yaralılar, sağlık ekiplerine teslim edildi. Ambulanslarla hastaneye sevk edilen yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi. Aynı bölgede 9 Nisan tarihinde meydana gelen kazada, Mehmet Fışkınlı (50) yönetimindeki 20 B 4012 plakalı otomobil ile Yusuf Yusmak (16) idaresindeki plakasız motosiklet ile çarpışmıştı. Kazada motosiklet sürücüsü Yusuf Yusmak ile motosiklette yolcu konumundaki Yavuz Yumaç (14) ve otomobil sürücüsü Mehmet Fışkınlı yaşamını yitirmişti.


Advertisement