Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Azerbaycan Temasları - Son Dakika
Güncel

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Azerbaycan Temasları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker\'in Azerbaycan Temasları

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ile görüştü.

01.07.2012 13:06
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker, Azerbaycan ziyareti çerçevesinde Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev ile görüştü.

Bakanlık binasında yapılan görüşmede Mehdi Eker, Azerbaycan ziyareti çerçevesinde dün Başbakan Artur Rasizade, bugün ise Tarım Bakanı İsmet Abbasov'la Azerbaycan'la yapılacak müşterek çalışmalar konusunda çok yararlı görüşmeler yaptığını kaydetti.

Azerbaycan ve Türkiye arasında üst düzeyde ilişkilerin bulunduğunu kaydeden Bakan Eker, bu ortamın, karşılıklı bilgi alışverişi, müşterek yatırımlar, ticaretin geliştirmesi suretiyle iki ülkenin kalkınmasına nasıl katkı sağlanacağı üzerinde çalıştıklarını söyledi.

İki ülke arasında 2011 yılında 2 milyar 300 milyon dolarlık ticaretin yapıldığını belirten Eker, bu rakamın ülkelerin pazar payı, ticaret kapasitesi, ekonomik güçleri dikkate alındığında çok cüzi ve sınırlı kaldığını söyledi.

Azerbaycan ve Türkiye'nin birbirlerinden alabilecek malları üçüncü ülkelerden değil birbirinden alarak bu rakamı ve ticaret hacmini yükseltebileceklerini vurgulayan Mehdi Eker, bunun önünü açmak ve kolaylaştırmanın her iki ülkeye de faydalı olacağını ifade etti.

İki ülke arasında petrol ve petrol ürünleri dışındaki alanlarda da uzun vadeli stratejiyle kanalların açılması gerektiğine dikkati çeken Bakan, Bakü Tiflis Kars Demiryolu projesinin Bakü Tiflis Ceyhan boru hattı projesi kadar önemli bulduklarını kaydetti.

Hazar havzası ürünlerinin Akdeniz'e taşınmasının kendileri için önem arzettiğini ifade eden Eker, BTK gibi demiryolu projelerinin tarımsal ürünlerin nakliyesinin önünü açtığını vurguladı.

Azerbaycan Ekonomik Kalkınma Bakanı Şahin Mustafayev de, iki ülke arasındaki üst düzeydeki ilişkilerin gelişimine Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in Türkiye'ye yaptığı son ziyaret sırasında imzalanan anlaşmalar ve yapılan görüşmelerin yeni bir ivme kazandırdığını söyledi.

TANAP projesinin imzalanmasının çok önemli olduğunu vurgulayan Mustafayev, Hazar doğalgazının Avrupa'ya ulaştırılması konusunda diğer ülkelerin uzun süredir yaptığı görüşmeler net bir sonuca ulaşmasa da Azerbaycan ve Türkiye'nin bu konuda somut adım attığını ve bu anlaşmayı imzaladığını kaydetti.

Bakan, yabancı dev şirketlerin TANAP projesine ortak olma ve yatırım yapmak için sıraya girdiğine dikkati çekerek, bu projenin Azerbaycan ve Türkiye'nin bölgede, aynı zamanda dünyada artan nüfusunun bir göstergesi olduğunu söyledi.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliğinin her geçen gün daha da arttığını ve ortak projelerin "saymakla bitmeyeceğini" belirten Şahin Mustafayev, Azerbaycan'ın birinci ortağının Türkiye olduğunu belirtti.

Muhabir: Bakü

Yayıncı: Ercan Halıcı - BAKÜ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker'in Azerbaycan Temasları - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement