Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış - Son Dakika
Güncel

Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış

Giresun'da bulunan 6,5 kilometrelik Hacı Abdullah Duvarı'nın 400 yıl önce mera sınırlarını ayırmak ve yabani hayvanlardan korunmak amacı ile yapıldığı açıklandı.

21.05.2019 12:08  Güncelleme: 13:01
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Dünya'da savunma veya korunma amaçlı insan eliyle yapılmış yapılar arasında bulunan Giresun'daki 'Hacı Abdullah Duvarı' 6,5 km'lik uzunluğu ve yapılış amacı ile dikkat çekiyor. Doç. Dr. Gazanfer İltar duvarın yabani hayvanlardan korunmak için yapıldığını açıkladı.

Dünyada bulunan bu yapıların başında ilk akla gelen ise Türk ve Moğol saldırından korunmak için Çinliler'in yaptığı 'Çin Seddi' ve İngiltere'de Roma imparatorluğu'nun kuzey sınırlarını savunmak için yaklaşık 2 bin yıl önce inşa ettiği Hadrian Duvarı. Bu iki önemli savunma yapısının yanı sıra ülkemizde de 400 yıl önce 6,5 kilometre uzunluğunda Hacı Abdullah Halife tarafından yaptırılan ekinleri yabani hayvanlardan korumak ve mera sınırı amaçlı yapılan "Hacı Abdullah Duvarı'" bulunuyor.

TÜRK DERVİŞİ HACI ABDULLAH'IN ESERİ

Giresun'un Alucra ve Yağlıdere ilçelerini ayıran bir sınır görevi de gören set 1610 yılında inşa edildiği tahmin ediliyor. 6,5 kilometre uzunluğu, 1 metre yükseklikte olan duvarın ise iki metre genişliğinde bir adet giriş-çıkış kapısı bulunuyor.

Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi Kültür Varlıkları Koruma ve Onarma Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gazanfer İltar, 'Hacı Abdullah Duvarı'na ilişkin İHA muhabirine bilgiler verdi.

Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış

İltar, Hacı Abdullah Halife'nin 1488-1530 yılları arasında etkin olarak bölgede yaşadığını ifade ederek, bölgenin İslamlaşmasında ve Türkleşmesinde önemli rol oynadığını kaydetti. Hacı Abdullah Halife'nin Trabzon'daki Gülbahar Hatun'a bağlı bir şahsiyet olduğunu belirten İltar, "Karadeniz bölgesinin Türkleşmesinde ve İslamlaşmasında her vadi boyunca Hacı Abdullah Halife gibi değişik dervişler yerleştirilmiş ve bu Türk dervişleri çevrede bir takım ilim, irfan, irşat faaliyetlerini sürdürmüşlerdir" dedi.

MERA SINIRLARINI AYIRMAK VE YABAN HAYVANLARINDAN KORUNMAK İÇİN YAPILMIŞ

Mera sınırlarını ayırmak ve yaban hayvanlarından korunmak için yapılan duvar hakkında ise İltar, "O dönemlerde de bu bölgedeki temel geçim kaynağı hayvancılıktır. Hayvancılık ise olmazsa olmaz olan geniş meralardır. Dolayısıyla bu bölgede yaşayan insanların en büyük sorunu ise meradır. Bu yüzden bölgede günümüzde dahil olmak üzere sınır kavgaları yaşanır. İşte bu nedenle Yağlıdere ile Alucra yaylalarını birbirinden ayırma özelliğine sahiptir" diye konuştu.

Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış

"YIĞMA TAŞ İLE HARÇ KULLANILMADAN YAPILMIŞ"

400 yıldır ayakta kalan duvarın ilginç bir özelliği de harç kullanılmadan yapılması olduğuna dikkat çeken İltar, "6,5 kilometre uzunluğa sahiptir yığma taş usulü ile inşa edilip, herhangi bir harç kullanılmamıştır bu nedenle 400 yıldır ayakta olması çok önemlidir. Bu duvarın ilginç bir yanı da bir tarafından yerleşim söz konusuyken diğer tarafından yoktur" ifadelerini kullandı.

Hacı Abdullah Duvarı'nın havadan görünüşü

Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış
Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış
Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış
Giresun\'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış
Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Giresun'daki 400 Yıllık Hacı Abdullah Duvarı, yaban hayvanlarına karşı yapılmış - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    Yorumlar (9)

  • Oğuz : Keşke o günlerde yaşamış olsaydık.. 6 0 Yanıtla Oğuz Boylu....Bozkurt Soylu..: Ben de tarihimizi okudukça,o zamanlarda yaşamiş olsaydim diye içimden geciririm kardesim. Atalarimiz her yönden muhteşem insanlarmiş. 4 0
  • ali: yok! suriyelilerden korunmak için yapılmış. 6 0 Yanıtla Ayşe: Ayıp çocuklardan onların geleceksiz ve unutsuzluğu ve ülkesizliğinden utan diline sahip ol densiz 0 0
  • gondikçi: ufak ölçekli çin seddi 6 0 Yanıtla
  • İnternettin Hoca: Düşük bütçeli Çin Seddi. :) 4 0 Yanıtla
  • 28: Bu Gazanfer çok çalışkan bir adam.Geleceğin YÖK başkanı... 3 0 Yanıtla
  • kurşun: kim açıkladı 400 yıldır yaşayan varmıki 0 0 Yanıtla
  • Halis : Sallamayın. Yığma taş duvarla hangi yaban hayvanı engellenebilir? Sizin yüzünüzden kimseye güvenim kalmadı. Tarihe de.. Şu anda bile bunca yalan varken. Yani gözümüzün içine baka baka yalan söyleniyor ya. Ya tarihteki olaylar? 0 0 Yanıtla
  • Jandarma ekipleri yaralı leyleği koruma altına aldı
    20:50 Jandarma ekipleri yaralı leyleği koruma altına aldı

    Bursa'nın Mudanya ilçesinde devriye atan jandarma ekipleri, sol ayağından yaralı bir leyleği fark ederek hemen koruma altına aldı. Yapılan tedavinin ardından leylek, Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğüne teslim edildi.

  • İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı
    20:49 İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi: Hatay'da depreme dirençli kentler oluşturulmalı

    İstanbul Teknik Üniversitesi Öğretim Üyesi ve yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür, Hatay'da birden fazla deprem kaynağının bulunduğunu belirterek, depreme dirençli kentler oluşturulması gerektiğini söyledi. Görür, kentin depreme dirençli ve hazır hale getirilmesi için mikro bölgelemeyle, fay analizi, risk analizi ve risk azaltma çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı.


Advertisement