Giresun'da tescilli camilerin tarihi dokusu restorasyonla yeniden ortaya çıktı - Son Dakika
Kültür Sanat

Giresun'da tescilli camilerin tarihi dokusu restorasyonla yeniden ortaya çıktı

Restorasyon çalışmaları sonrası tarihi dokusu yeniden ortaya çıkarılan Giresun'un taş camileri, tarihi ve kültürel yönden kentin önemli değerleri arasında yer alıyor.

13.12.2019 12:37  Güncelleme: 12:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Restorasyon çalışmaları sonrası tarihi dokusu yeniden ortaya çıkarılan Giresun'un taş camileri, tarihi ve kültürel yönden kentin önemli değerleri arasında yer alıyor.

Giresun Valiliği ve Vakıflar Genel Müdürlüğünce 11 yılı aşkın süredir yapılan çalışmalar sonucu tescilli 16 tarihi cami restore edildi.

Özellikle yapımından sonraki dönemlerde cepheleri sıvanan camiler, duvarlarındaki sıvaların sökülmesiyle eski tarihi güzelliklerine kavuştu.

Restorasyon çalışması yapılan camiler arasında Şebinkarahisar ilçesindeki 835 yıllık Behramşah, 158 yıllık Hacı Hüseyin, 130 yıllık Hacı Miktad ve 123 yıllık Kapu camileri gibi yapılar yer alıyor.

Behramşah Camisi

Bu yapılar arasında en eski olarak bilinen Behramşah Camisi, 8 asırlık tarihiyle dikkati çekiyor.

Beylikler döneminde Mengücek Beyi Muzafferüddin Muhammed tarafından 1184 yılında yaptırılan cami, bugüne kadar ulaşmış durumda. Restorasyon çalışmaları 2016 yılında tamamlanan cami ibadete açık.

Hacı Hüseyin Camisi

Giresun merkezdeki Hacı Hüseyin Camisi ise ilk olarak 1594'te Ramazanoğlu Hacı Hüseyin tarafından, daha sonra 1861'de Dizdarzade Murat Bey kızı Emetullah Hanım tarafından yeniden inşa ettirildi.

Kagir sistemde inşa edilen dikdörtgen planlı yapının beden duvarlarında bazalt, kapı ve pencere sövelerinde ise kesme andezit taşı kullanıldı.

Hacı Mikdat Camisi

Giresun Atatürk Meydanı'na güzelliğiyle ayrı bir hava katan Hacı Mikdat Camisi de ilk olarak 1661 yılında Hacı Miktad Ağa tarafından inşa ettirildi ve 1841'de Hacı Çalık Kapudan tarafından onarımı yaptırıldı. 1889 yılında Hacı İsmail Efendi tarafından yeniden inşa ettirilen cami kagir sisteme göre uzunlamasına dikdörtgen planlı.

Yapının beden duvarlarında düzgün yonu bazalt, son cemaat yeri, kubbe kasnağı, pencere söveleri, minare, ağırlık kulesi ve duvarlara bitişik ayarlarda ise kesme andezit taş kullanıldı. Cami 2011 yılında restore edilerek eski güzelliğine kavuşturuldu.

Kapu Camisi

İlk olarak 1607'de Seyit Mehmet Paşa tarafından inşa ettirilen ibadethane 1896 yılında Karamustafaoğlu Mahmut Esat tarafından yenilendi. Giresun Kalesi'nin giriş kapısı yakınında bulunduğundan Kapukahve ismi ile anılan cami bugün bulunduğu semtin adı ile aynı taşıyor. Kapu Camisi 2015 yılında restore edildi.

Bunların yanı sıra Kale Camisi 2017, Şeyh Keramettin Camisi 2014, Çınarlar Camisi 2015, Gemiler Çekeceği Camisi 2011, Şebinkarahisar Fatih Camisi 2005 ve 2011, Şebinkarahisar Tamzara Camisi 2011, Bulancak Şemsettin Mahalle Camisi 2016, Bulancak Kızılot Camisi 2009, Bulancak Ahmetli Köyü Camisi 2017, Piraziz Şeyh İdris Camisi 2017, Yağlıdere Tekke Köyü Hacı Abdullah Halife Camisi 2016 ve Keşap Uğurca Camisi 2017 yılında restore edilerek tarihi güzellikleri yeniden canlandırıldı.

Giresun Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Başkanı Doç. Dr. Gazanfer İltar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kentteki tarihi camilerin pek çoğunun yığma taş olarak inşa edildiğini söyledi.

Genellikle son cemaat yeri ve harimden oluşan camilerin üzerlerinin dört omuzlu ahşap tavanla örtülü olduğunu aktaran İltar, bunlarla birlikte kubbeli tiplerinin de yer aldığını, bu tarzdaki ibadethanelerin ise Giresun merkez ve Şebinkarahisar ilçesinde yoğunlaştığını ifade etti.

İltar, Giresun'un batısında kalan tarihi camilerin bir kısmında kubbe yerine piramidal kademelenmelerle tavan merkezlerinin yer aldığını belirterek, dıştan kırma çatılı, içten bağdadi kubbeli tavan tiplerinin ise Doğu Karadeniz bölgesinde yaygın bir uygulama olduğunu anlattı.

Küçük boyutlu köy camilerinin bir kısmında son cemaat bölümünün bulunmadığını dile getiren İltar, "Giresun genelinde yer alan camilerin taş mihrapları literatürde Giresun tipi olarak değerlendirilebilecek ünik (tek, eşi olmayan) bir biçime sahiptir." dedi.

Tamzara Camisi'nin camisinin tarihi, restorasyonla ortaya çıktı

Tarihi ibadethaneler içerisinde farklı bir mimariye sahip Tamzara Camisi'nin restorasyonu aşamasında cami tabanında bir şişe içerisinde belgeye ulaşıldığını ifade eden İltar, sözlerini şöyle tamamladı:

"Ele geçen belgede caminin mimarı, müteahhidi, ustaları, inşaatında çalışanları ve yapımında kimin ne kadar maddi destek verdiği yer alıyor. Bu belgeye göre caminin 30 Eylül 1901'de inşa edildiği ve baş mimarının Gümüşhane'nin Torul ilçesine bağlı Mavrinas köyünden Hacı Lefter oğlu Timyos Efendi olduğu anlaşılıyor."

Giresun\'da tescilli camilerin tarihi dokusu restorasyonla yeniden ortaya çıktı
Kaynak: AA

Son Dakika Kültür Sanat Giresun'da tescilli camilerin tarihi dokusu restorasyonla yeniden ortaya çıktı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı
    20:59 Diyarbakır'da 'Başyapıtların İzinde' adlı resim sergisi açıldı

    Diyarbakır Müzesi ve özel bir okulun ortaklığı ile Dünya Sanat Haftası kapsamında müze bahçesinde yaklaşık 50 eserin yer aldığı resim sergisi sanatseverlerle buluştu. Sergide, dünyaca ünlü ressamların yanı sıra öğrencilerin yaptığı resimler de sergilendi. Sergi, 18-21 Nisan tarihleri arasında ziyaretçilere açık olacak.

  • Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı
    19:18 Milli şair Mehmet Akif Ersoy'un anısına düzenlenen panelde konuşmalar yapıldı

    Milli şair Mehmet Akif Ersoy, Cümle Dergisi ve Küçükçekmece İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Halkın Gür Sesi: Mehmet Akif' adlı panelle anıldı. Panelde konuşan Küçükçekmece Milli Eğitim Müdürü Murat Gözüdok, Ersoy'un eserlerinin milletin karakterini şekillendirdiğini ve gelecek nesillere yol gösterdiğini belirtti. Ersoy'un torunu Selma Argon da dedesinin vatan, bayrak, ezan ve inanç konularında derin bir hassasiyete sahip olduğunu vurguladı. Yazar Osman Koca ise Ersoy'un mütefekkir bir şahsiyet olduğunu ve Türk düşüncesine önemli katkılar sağladığını ifade etti. Panelde ayrıca Prof. Dr. Bayram Ali Çetinkaya ve yazar Fahrettin Gün de Ersoy'un entelektüel birikimi ve karakteri hakkında konuşmalar yaptı.

  • Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi
    18:22 Dünya Basın Fotoğrafı Ödülü Gazze Savaşı Fotoğrafçısı Mohammed Salem'e Verildi

    Mohammed Salem'in çektiği fotoğrafta, Gazze'deki İsrail hava saldırısında ölen beş yaşındaki yeğeninin kefene sarılı cesedine sarılan Inas Abu Maamar yer alıyor. Jüri, fotoğrafın dayanılmaz bir kayba dair tüm hissi yansıttığını belirtti. Ayrıca, diğer dallarda da savaşlar, mülteci krizleri ve iklim değişikliği gibi konulara dair fotoğrafların ödüle layık görüldüğü belirtildi.

  • Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı
    18:04 Türk ve Yunan Sanatçıların Ortak Çalışmasıyla Sahnelenecek Romeo ve Juliet Oyunu Provaları Tamamlandı

    İngiliz yazar William Shakespeare'in Romeo ve Juliet oyunu, Türk ve Yunan sanatçıların ortak çalışmasıyla iki ülkede izleyiciyle buluşmaya hazırlanıyor. Devlet Tiyatroları ile Yunanistan Pire Şehir Tiyatrosunun ortak yapımı olan oyun, Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde sahnelenecek. Oyunun provaları tamamlanırken, yönetmen Lefteris Yovanidis, iki ülke sanatçılarının işbirliği yapmasının önemini vurgulayarak, nefret yerine sevgiyle kazanabileceğimizi belirtti. Oyun, Ankara, İstanbul ve Atina'da sahnelenecek.

  • Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi
    17:38 Amasra, Bayram Tatilinde 80 Bin Kişi Tarafından Ziyaret Edildi

    Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır, Ramazan Bayramında ilçenin 9 günlük bayram tatilinde günlük ortalama 80 bin kişi ağırlandığını açıkladı. Amasra, turizmde parlayan yıldızı olarak Karadeniz'in incisi olarak biliniyor.

  • Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek
    17:20 Burhaniye'de 23 Nisan Çocuk Şenliği düzenlenecek

    Burhaniye Belediyesi tarafından 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nın coşku ile kutlanması için çeşitli etkinlikler planlandı. 23 Nisan Salı günü ilçede üç farklı noktada 'Çocuk Şenliği' düzenlenecek. Etkinlikler dahilinde çocuklar satranç turnuvasından tiyatroya, uçurtma şenliğinden gösterilere kadar birçok aktivite ile bayramlarını dolu dolu yaşayacaklar.

  • Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı
    17:12 Gülcan Köseoğlu'nun Konseri Büyük Beğeni Topladı

    Umay Kadın Sesleri Korosu ve ZibziArt orkestrasıyla birlikte sahne alan Gülcan Köseoğlu, unutulmaz bir müzik ziyafeti sundu. Konser, zengin repertuarı ve renkli sahne performansıyla izleyicileri büyüledi. İş, sanat ve sosyal yaşam dünyasından birçok seçkin ismin katıldığı etkinlik, işitme engelli çocuklara destek olma adına önemli bir adım olarak kaydedildi.

  • Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi
    16:49 Samsun'da Turizm Haftası'nda Atatürk Resimleri Sergisi

    Samsun'da Turizm Haftası etkinlikleri kapsamında düzenlenen 'Atatürk Resimleri Sergisi'nde, Atatürk'ün hayatına dair 68 fotoğraf yer alıyor. Sergi, Atatürk Kültür Merkezi Güzel Sanatlar Galerisi'nde 23 Nisan'a kadar ziyaretçilere açık olacak.

  • Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi
    16:39 Antep İşi Nakışı UNESCO'ya aday gösterildi

    Gaziantep Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde, Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğinde Antep İşi Nakışı'nın UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi'ne girmesi için çalışmalar yapılıyor.


Advertisement