Giresunlu Sanayici Lice'de Yağ Fabrikası Aldı - Son Dakika
Güncel

Giresunlu Sanayici Lice'de Yağ Fabrikası Aldı

Giresunlu Sanayici Lice\'de Yağ Fabrikası Aldı

Giresunlu sanayici Refik Barutçu, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde işadamı Reşit Cantürk ile birlikteson yıllarda atıl durumda olan yağ fabrikasını aldı.

09.05.2015 12:05  Güncelleme: 13:45
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Giresunlu sanayici Refik Barutçu, Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde işadamı Reşit Cantürk ile birlikte Toprak Holding tarafından 2002 yılında açılan ve son yıllarda atıl durumda olan yağ fabrikasını aldı. Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde öğrenci ve öğretim üyeleri ile bir araya gelen Bulutçu, "Bize 'Lice'ye gitme. Her yere gittin de Lice mi kaldı? Aç mı kaldın, Lice'de ne işin var? Lice halen Türkiye'de mi?' dediler. Kredi vermeyen bankalara inat bir çok şeyi başaracağız" dedi.

'Çözüm sürecine' kadar terör olayları ve uyuşturucu operasyonlarıyla anılan Diyarbakır'ın Lice İlçesi'nde işadamı Halis Toprak tarafından 2002 yılında açılan ancak, Toprak Holding'in karşılaştığı sıkıntılar nedeniyle son yıllarda atıl durumda olan Lice Yağ Fabrikası'nı Diyarbakırlı işadamı Reşit Cantürk ile Giresunlu sanayici Refik Bulutçu tarafından alındı. Yakında tam kapasiteli faaliyete girecek fabrika için Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nde bir çalıştay düzenlendi. Çalıştayda konuşan ve 1990'lı yıllarda Türkiye'nin en büyük yağ fabrikasının sahibi olan sanayici Refik Bulutçu, "Bir gün Diyarbakır'a uçak ile gelirken aşağıda ayçiçek, soya tarlalarını görmek o sapsarı tarlaların içinde inmek istiyordum" dedi.

İşadamı Barutçu, Diyarbakır'a boş tarla, bozkırlar değil, bu toprakların daha iyi ve verimli olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:

"Uçaktan bakıldığında baraj, göletleri görüyorum bu toprakların daha zengin olması gerekir. Yani toprak, bilgi için üniversite var. Üniversiteler; öğrenci mezun ediyorlar, elimizin altında bilgi de var. Tarım müdürlüklerimizde çalışmalar ve bilgiler var. Peki biz bu ürünü nereye satacağız? İnşallah bu tesiste başarılı olursak buraya başka insanlar da gelip yatırım yapacak. Bize 'Lice'ye gitme, her yere gittin de Lice mi kaldı. Aç mı kaldın, Lice'de ne işin var, Lice halen Türkiye'de mi?' dediler. Bize 'Lice'ye gitmeyin' diyen Doğulu çok zengin arkadaşlarımıza, bize milyonlarca dolarlık ipotek vermemize rağmen 100 bin dolarlık kredi vermeyen bankalara inat bir çok şeyi başaracağız. Allah nasip etti; Türkiye'nin en büyük yağ fabrikaları benim oldu. İkisini de ben Amerikalılar'a sattım. Bu sektörü iyi bildiğimi iddia ediyorum. Halis Toprak, burada Batı'da olmayan bir tarzda entegre bir tesis kurmuş. Halis Toprak, heykeli dikilecek bir adımdır. Güzel bir fabrika kurmuş. Bu fabrika Batı'da olsa hemen satılır ama burada senelerdir atıl kalmış."

"MAYINLI ARAZİLERİN TEMİZLENMESİ ALTINDA HELAL GIDA ÜRETİMİ VARDI"

İşadamı Refik Bulutçu, Türkiye'nin hemen altında 1.5 trilyon dolarlık 'Helal gıda pazarı' olduğunu belirterek, şöyle devam etti:

"Buradan Dubai'ye kadar. Dubai'de dolarlar havada uçuşuyor. Konu gıda ve ülke Türkiye ise, inanamayacağınız kadar para var orada. Bu insanların bütün sorunu '50-100 yıl sonra nereden, nasıl besleneceğiz'dir. O kral, o şeyh çadırında rahat uyuyabilmesi için bunu temin etmek zorunda. Onların en büyük sorunu helal gıda. Gıda aldıkları yerde 'Domuz var, domuz kanı, domuz yemi karışıyor mu?'sorular onları rahatsız ediyor. Ama, muadili olarak bir şey bulamıyorlar. Sudan'a gittiler, alt yapısını görmeyince sonuçta Türkiye'ye geldiler. Şimdiki Cumhurbaşkanımız olan Başbakana gittiler 'Bize arazi ver, ekelim biçelim' dediler. Başbakan bunlara çok akıllıca; toprak satamayacaklarını, yasaların buna müsait olmadığını söyleyerek gelip Türkiye'deki gıda firmalarına ortak olmalarını ve bunları büyütmelerini istedi. Hatta sınırdaki mayınlı arazilerin temizlenmesi mantığı da bu pazarlıktan geliyor. Ama adamların istedikleri ölçekte Türkiye'de firma yok."

"LİCE'Lİ DOĞDUĞU YERDE DOYACAKTIR"

Sanayici Refik Bulutçu ile ortak fabrika alan işadamı Reşit Cantürk, Liceli bir aile olarak bugüne kadar hiç sanayicilik yapmadıklarını ve tarımıda çok bilmediklerini söyledi. Cantürk, şunları söyledi:

"Lice'de bir tesis vardı. Bir dönem çalıştırılmış tesis atıl durumdaydı. Halis Toprak sağolsun bir tesis yapmıştı ama, farklı sebeplerden atıl durumdaydı. Lice'nin geleceğinde böyle bir tesisin yaşaması gerekiyordu. Bunun için ailemizin 37 yıllık dostu Refik Bey vardı. Kendisi Trakya ve Adana'da bu işi yapıyordu. Bölge insanı olarak o tesisi yeniden açmayı üstümüze düşen bir sorumluluk olarak gördük. Lice'ye gelirken gerek resmi kurumlar, gerek bankalar, gerekse mal temin eden firmalar konusunda bir çok sıkıntı ile karşılaştık. Buna rağmen bu işi yapıyoruz. Lice'deki fabrikanın faaliyete geçmesi ile ilk etapta 100 kişiye istihdam sağlanacak. 100 kişi demek, 100 ev demek bu Lice ekonomisi için çok önemlidir. Bölgede çok verimli, sulu ve susuz 20 yıldır ekilemeyen araziler var. Bu fabrika ham maddesini burada alabilir ve köylü göç etmek zorunda kalmaz. Liceli doğduğu yerde doyacaktır. Hem istihdam sağlayacak, hem göç engelleyecek hem de mevsimlik işçilerin buradan batıya gitmesi önlenecek. Gelir elde edebilecek bir yerleri yok, bu en azından farklı yöntem ve metodlara girmemelerini sağlayacaktır. Böyle bir tesisin atıl kalmasına duyarsız kalamazdık. Bunu bir borç olarak gördük. Başarımızı gören başka yatırımcılarda gelecektir."

LİCE YEM FABRİKASI

Toprak Holding tarafından Kasım 2002 yılında Lice'de dönemin Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel tarafından açılan yağ fabrikası, yem fabrikası ile birlikte engtegre tesis olarak kurulmuştu. Ancak, Toprak Holding'in TMSF ile karşılaştığı sıkıntılar nedeniyle yağ fabrikası son yıllarda atıl durumdaydı. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Giresunlu Sanayici Lice'de Yağ Fabrikası Aldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Hatay'da mahkeme süreci tamamlanan 6 katlı bina kontrollü olarak yıkıldı
    10:08 Hatay'da mahkeme süreci tamamlanan 6 katlı bina kontrollü olarak yıkıldı

    Hatay'ın Antakya ilçesinde, depremde hasar gören ve mahkeme süreci tamamlanan 6 katlı bir bina, iş makinesiyle kontrollü olarak yıkıldı. Yıkım anı cep telefonu kamerasına saniye saniye yansıdı ve herhangi bir olumsuzluk yaşanmadı.

  • Afyonkarahisar'da hafif ticari araç takla attı: 4 yaralı
    10:08 Afyonkarahisar'da hafif ticari araç takla attı: 4 yaralı

    Afyonkarahisar'ın Emirdağ ilçesinde meydana gelen trafik kazasında, bir hafif ticari araç kontrolden çıkarak takla attı ve şarampole devrildi. Kazada araçta bulunan 4 kişi yaralandı. Yaralılar, olay yerine gelen ambulanslarla Emirdağ Devlet Hastanesine kaldırıldı. Kazayla ilgili jandarma tarafından inceleme başlatıldı.

  • Mezitli Belediyesi, Sahil Şeridini Yenileme Projesi Başlattı
    10:08 Mezitli Belediyesi, Sahil Şeridini Yenileme Projesi Başlattı

    Mersin'in Mezitli ilçesinde bulunan sahil şeridi, tamamen yenilenerek yaya yürüyüş yolu, bisiklet yolu ve peyzaj donatı alanlarıyla donatılacak.

  • Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu
    10:08 Aydın Büyükşehir Belediyesi, 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu

    Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, CHP Aydın Milletvekili Evrim Karakoz ve CHP Efeler Belediye Başkan adayı Anıl Yetişkin ile birlikte Umurlu Mahallesi'nde düzenlenen iftar programında vatandaşlarla bir araya geldi. Büyükşehir Belediyesi, 9 ilçede 11 noktada toplam 20 bin Aydınlıyı iftar sofralarında buluşturdu.

  • Askerlik hayali 50 yaşında gerçekleşti
    10:07 Askerlik hayali 50 yaşında gerçekleşti

    Mersin'in Erdemli ilçesinde askerlik hasreti çeken 2 özel bireyin isteği jandarma tarafından gerçekleştirildi. İbrahim Atalay ve Ali Develi, bir günlük temsili askerlik yapmanın mutluluğunu yaşadı. İlçe Jandarma Komutanı tarafından eğitim verilen özel bireyler, nöbet tutarak görevlerini yerine getirdi. Aileler, bu anları fotoğraflayarak mutluluklarını kayıt altına aldı.

  • Köyceğiz Toparlar Ortaokulu Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği'ni Üçüncü Olarak Tamamladı
    10:07 Köyceğiz Toparlar Ortaokulu Küçük Kızlar Masa Tenisi İl Birinciliği'ni Üçüncü Olarak Tamamladı

    Muğla'nın Köyceğiz ilçesinde bulunan Toparlar Ortaokulu, 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Okul Sporları Masa Tenisi Küçük Kızlar İl Birinciliği müsabakalarında üçüncü olarak yer aldı. Okul müdürü ve öğretmenleriyle birlikte Köyceğiz İlçe Milli Eğitim Müdürü Kerem Karahan'a ziyarette bulunan öğrenciler, başarılarından dolayı tebrik edildi.

  • Kırklareli'nde Nüfus Müdürlükleri Seçim Günü Hizmet Verecek
    10:06 Kırklareli'nde Nüfus Müdürlükleri Seçim Günü Hizmet Verecek

    Kırklareli Valiliği, 31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri nedeniyle İl ve İlçe Nüfus Müdürlüklerinin hafta sonu hizmet vereceğini duyurdu. Ayrıca, Kırklareli Jandarma Komutanlığı ekipleri vatandaşları dolandırıcılık olaylarına karşı bilgilendirdi ve öğrencilere trafik eğitimi verildi.

  • Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor
    10:06 Melikgazi Belediyesi, Gön Han'da Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi Projesi Başlatıyor

    Melikgazi Belediye Başkanı Doç. Dr. Mustafa Palancıoğlu, Gön Han'ın içinde Pastırma-Sucuk Atölyesi ve Müzesi'ni hayata geçireceklerini duyurdu. Proje, Kayseri'nin pastırma ve sucuk kültürünü tanıtmayı ve yaşatmayı amaçlıyor.

  • Bozüyük Belediye Başkanı Yeni Sanayi Sitesi Esnafını Ziyaret Etti
    10:05 Bozüyük Belediye Başkanı Yeni Sanayi Sitesi Esnafını Ziyaret Etti

    Bozüyük Belediye Başkanı Mehmet Talat Bakkalcıoğlu, Yeni Sanayi Sitesi esnafını ziyaret ederek, talepleri ve beklentileri dinledi. Ayrıca ETİ Fabrikası'nı ziyaret ederek, fabrika personeli ile bir araya geldi.

  • Vahap Seçer, Mersin'de otobüs turu gerçekleştirdi
    10:05 Vahap Seçer, Mersin'de otobüs turu gerçekleştirdi

    Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Toroslar ve Akdeniz İlçesi'nde otobüs turu gerçekleştirerek halkı selamladı. Tur boyunca Seçer'e CHP Toroslar Belediye Başkan Adayı Abdurrahman Yıldız, CHP Mersin Milletvekili Gülcan Kış ve CHP Toroslar İlçe Başkanı Cumali Akbaş eşlik etti.

  • Kırşehir Belediye Başkanı Ekicioğlu, halkla buluştu ve çalışmalarını anlattı
    10:05 Kırşehir Belediye Başkanı Ekicioğlu, halkla buluştu ve çalışmalarını anlattı

    Kırşehir Belediye Başkanı Selahattin Ekicioğlu, Nasuhdede Mahallesi'nde halkla buluştu ve görevde olduğu 5 yıl boyunca şehrin 14 mahallesinde yaptığı çalışmaları anlattı. Başkan Ekicioğlu, eşit hizmet anlayışıyla tüm mahallelere hizmet verdiklerini ve bundan sonra da devam edeceklerini söyledi. Ayrıca, eğitim konusunda yapılan çalışmalar ve yeni projeler hakkında bilgi verdi.


Advertisement