Girişimci Kadınlar - Arılarına Çocukları Gibi Bakıyor - Son Dakika
Güncel

Girişimci Kadınlar - Arılarına Çocukları Gibi Bakıyor

ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Van'ın Gevaş ilçesinde devletten aldığı destekle arıcılık yapmaya başlayan Remziye Canbey, yılda ortalama 3 ton bal satıyor.

16.09.2017 11:43
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

CEMAL AŞAN - ALİ İHSAN ÖZTÜRK - Van'ın Gevaş ilçesinde devletten aldığı destekle arıcılık yapmaya başlayan Remziye Canbey, yılda ortalama 3 ton bal satıyor.

Gevaş ilçesinde yaşayan 8 çocuk annesi Canbey, Van Gölü kıyısında özenle yetiştirdiği arılardan elde ettiği balı, başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerine göndererek ailesinin geçimini sağlıyor.

Girişimci Canbey, eşinden öğrendiği arıcılık mesleğini geliştirmek ve üretim kapasitesini artırmak amacıyla hazırladığı projeyi "Arıcılık IPARD I" programı kapsamında Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu'na (TKDK) sundu. 86 bin 817 liralık projesi incelemelerin ardından kabul edilen ve 43 bin 408 lira hibe almaya hak kazanan Canbey, arı kovanları ve ekipman satın alarak üretim yapmaya başladı.

Mesleğe başlamasında kendisine destek olan eşiyle bitki florasının geniş olduğu bölgede arıcılık yapan Canbey, yılda 3 ton bal satıyor.

"Kazandığım parayla çocuklarımı okutuyorum"

Canbey, AA muhabirine, arıcılık mesleğini geliştirmek için proje hazırlayarak TKDK'ya sunduğunu anlattı.

Arıcılığı çok sevdiğini ve bir şey üretebilmenin mutluluğunu yaşadığını anlatan 8 çocuk annesi Canbey, oğullarından 2'sinin üniversite ve birinin lisede okuduğunu, okul masraflarını bal satarak karşıladığını belirtti.

Tüm varlığının beslediği arılar olduğunu kaydeden Canbey, şöyle konuştu:

"Çalışmayı çok seviyorum ve bu işi terk etmeyi düşünmüyorum. Eşim de bu konuda bana çok büyük destek veriyor. Allah TKDK'dan razı olsun. Projemizi kabul ederek bize destek verdiler. Kurduğum işten kazandığım parayla çocuklarımı okutuyorum. Onları geleceğe hazırlıyorum. Ben evde oturan diğer kadınlara da evlerinden çıkarak çalışma hayatına atılmalarını tavsiye ediyorum. Bu konuda devletimiz de çok büyük destekler veriyor. Onların da bu desteklerden yararlanarak kendi işlerini kurmalarını, üretim yapmalarını istiyorum."

-"Sipariş üzerine gönderiyoruz"

Kaliteli bal ürettikleri için İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere birçok ilden sipariş aldıklarını anlatan Canbey, "Ürettiğimiz balın yüzde 95'i organik. Bu nedenle taliplisi çok oluyor. Ürünleri ya kendimiz götürüp teslim ediyoruz ya da kargo ile gönderiyoruz. Eşimle birlikte götürüyoruz, hem gezmiş hem de siparişlerimizi teslim etmiş oluyoruz. 3 ton balı böyle dağıtıyoruz. Müşterilerimiz de bu durumdan memnun." ifadelerini kullandı.

"Kadınlar evde oturmalı düşüncesine katılmıyorum"

Canbey'in eşi Necmettin Canbey de devletin eşine sağladığı imkanlar sayesinde üretim kapasitelerini artırdıklarını bildirdi.

Canbey, zamanla arıcılığa ilgisi ve becerisi artan eşinin kendi işini kurmak için proje hazırlayarak TKDK'ya başvurduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Devletimize çok teşekkür ediyoruz. İşimizden de memnunuz. Kimin iş kurma planı varsa ancak parası yoksa devletimiz ona yardımcı oluyor. Şu anda 230 petekte üretim yapıyoruz. TKDK bize çok büyük destek verdi. Devletimizin sağladığı diğer desteklerden de yararlanıyoruz. Bizim bölgemizde bazı insanlara, bayanların erkek işlerinde çalışması farklı geliyor ama ben böyle görmüyorum. Böyle fikirlere de karşıyım. Çalışmada erkeklerle kadınlar arasında bir fark görmüyorum. Kadınlar da bu konuda çok başarılı. Evde oturan diğer kadınlara da kendi işlerini kurmalarını tavsiye ediyorum. Eşimle aynıyız, farkımız yok. Evde de arıcılıkta da tarlada da eşimle birlikte çalışıyoruz. Aramızda bir ayrım yok. En büyük destekçim eşim."

Eşinin arıcılığı çok sevdiğini birlikte iyi bir ekip olduklarını dile getiren Canbey, "Çocuklarımız da okuldan kalan zamanlarında bize yardım ediyorlar. Eşim arıları çok seviyor ve sürekli onlarla ilgileniyor. Çocuklarımız büyüdü artık eşim de arılarına daha düşkün hale geldi. Onunla birlikte çalışmayı seviyorum." diye konuştu.

- Arıcılığa 3 milyon lira hibe desteği

TKDK Van İl Koordinatörlüğü tarafından şu ana kadar kentte yatırım maliyeti 37 milyon 657 bin lira olan 94 arıcılık projesi desteklenerek girişimcilere 3 milyon 817 bin lira hibe desteği sağlandı. Bölgenin potansiyelinin geliştirilmesi amacıyla arıcılık desteklemeleri IPARD II programı kapsamında devam ediyor.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Girişimci Kadınlar - Arılarına Çocukları Gibi Bakıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti
    02:34 Beylikdüzü'nde Yağmurda Kaza: Sürücü Hayatını Kaybetti

    Beylikdüzü'nde yağmur sebebiyle kayganlaşan yolda direksiyon hakimiyetini kaybeden bir otomobil sürücüsü, aydınlatma direğine çarptı. Kazada sürücü hayatını kaybetti. Olay yerine polis ve sağlık ekipleri sevk edildi. Kaza sebebiyle bölgede yoğun trafik oluştu.

  • Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı
    02:15 Akyazı'da annesinden para isteyen şahıs kendini ve annesini yaktı

    Sakarya'nın Akyazı ilçesinde para istediği annesinden ret cevabı alan bir şahıs, benzin dökerek kendisini ve annesini ateşe verdi. Olay sonucunda şahıs tutuklandı ve cezaevine gönderildi. Şahsın adliyeye sevk edilirken gazeteciye yönelik tepkisi de dikkat çekti.


Advertisement