Girişimcilik ve Kariyer Günleri Başladı - Son Dakika
Güncel

Girişimcilik ve Kariyer Günleri Başladı

Girişimcilik ve Kariyer Günleri Başladı

'Genç İstihdamın Desteklenmesi Operasyonu' kapsamında İŞKUR, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Zirve Üniversitesi tarafından 'Girişimcilik ve Kariyer Günleri' etkinlikleri başladı.

04.04.2013 19:00
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

'Genç İstihdamın Desteklenmesi Operasyonu' kapsamında İŞKUR, Gaziantep Üniversitesi, Hasan Kalyoncu Üniversitesi ve Zirve Üniversitesi tarafından 'Girişimcilik ve Kariyer Günleri' etkinlikleri başladı. Etkinlikte, akademisyen ve bürokratlar ve iş adamları ile bir araya gelen üniversite öğrencileri Türkiye'de ilk defa girişimcilik ve kariyerlerine etki edecek adımları öğrenme fırsatı yakaladı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü tarafından Türkiye'de ilk defa üniversite öğrencilerine yönelik 'Girişimcilik ve Kariyer Günleri' İŞKUR, Gaziantep Üniversitesi, Zirve Üniversitesi ve Hasan Kalyoncu Üniversitesi işbirliğiyle düzenlendi. Hasan Kalyoncu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Amfisi'nde 2 gün sürecek olan çalıştayın açılış toplantısına Gaziantep Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Şehitkamil Kaymakamı Mehmet Aydın, Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Oğuzeli Kaymakamı Arif Gül, Gaziantep Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yaşar Gündoğdu, Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin, İŞKUR Mersin İl Müdürü Mustafa Kutlu, TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Cengiz Konukoğlu, akademisyenler, öğrenciler ve çok sayıda davetli katıldı.

Toplantının açılışında konuşan İŞKUR İl Müdürü Siraç Ekin Gaziantep'te 3 üniversiteden aldıkları destekle düzenledikleri projeyle birbirinden değerli akademisyen ve bürokratları üniversite öğrencileriyle bir araya getirmeyi amaçladıklarını söyledi. Ekin, "İşe alımda fark oluşturan yetkinlikler, sanayi işletmelerinde girişimcilik ve kariyer, İŞKUR'da danışmanlık hizmetlerinin önemi, gençlere iş bulma tüyoları gibi konuların yer aldığı projede öğrencilerimizi daha mezun olmadan iş hayatına hazırlamak istedik" dedi.

"TÜRKİYE'DE GENÇLERE ARTIK DAHA FAZLA İMKAN SAĞLANIYOR"

Hasan Kalyoncu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Özdemir ise Türkiye'de gençlere artık daha fazla imkan sağlandığını kaydederek, "Artık öğrenciyken istihdam imkanları anlatılıp, kariyer bilgileri veriliyor. Ben üniversite hayatımda çalışarak okuyan birisiyim. İstihdamı kendimiz oluşturmak zorundaydık. 2 bin 50 ile 2 bin 60'lara giden Türkiye'de sizler olacaksınız. Bu imkanları mutlaka değerlendirin. Devletimiz bütün bu imkanları üniversitelerle işbirliği yaparak sizlere sunuyor. Lütfen siz de bu konuda ısrarcı olun, talep edin, katkı yapın" diye konuştu.

Gaziantep'te mevcut 3 üniversiteye yakında 4'ncüsünün de katılacağını hatırlatan Rektör Özdemir, "Böylelikle güçlenerek biz Doğu, Güneydoğu ya da Ortadoğu ile ilgili sorunların tartışıldığı, konuşulduğu politikaların üretildiği bir merkez olacağız. Arap ülkeleri de dahil bölgemizle ilgili politikalar burada belirlenecek" şeklinde konuştu.

Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen de konuşmasında, genç istihdamının önünü açacak bir organizasyonda bulunmaktan mutluluk duyduklarını, meslek liselerinin son sınıf öğrencilerine yönelik de benzer bir kariyer günleri düzenleneceğini bildiren Taşdöğen, şöyle konuştu:

"Yıllar önce bu tür organizasyonlar yoktu. Belki imkanlarımız da buna el vermiyordu ve belki tesadüflerle mesleklerimize girdik. Şimdi ise mezun olmadan bazı tercihleri ya da gelecek 10 yılı bugünden görebiliyorsunuz. Bu imkanlar çok önemli, mutlaka değerlendirmek gerek. Bu bir başlangıçtır. İŞKUR imkanları arttı. Özellikle ilimizde son 2 yıldan beri çok önemli faaliyetler oluyor. İşsizlik önemli bir sorundu. Bununla ilgili şu anda 100'e yakın arkadaşımız mutlaka birebir iş arayan kişilerle muhatap oluyor. Her işyerimizin İŞKUR'la mutlaka bir muhatabı var. İş arayanla, işçiyi buluşturuyor. 2012 yılında işe yerleştirmede Gaziantep 14 bin kişi ile Türkiye'de 5'nci sıraya yerleşti. Bu çabayı gösteren İŞKUR'un tüm mensuplarını tebrik ediyorum."

Kariyer Çalıştayında 'Gençlerin, geleceği planlamalarının kendileri ve ülkemiz açısından önemi' konulu sunum yapan Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan da, başarıda en önemli adımın işe dört elle sarılmak olduğuna dikkat çekerek gençlere şu tavsiyelerde bulundu:

"İşinize dört elle sarılın. Başarı hikayelerine bakın. Randevularınıza zamanında gidin. Zaman yönetimi önemli. Farkınızı ortaya koyun. Bir farkınız olsun. İddialı olun. Aşık olun insanlığa, sadık olun. Gönüllü çalışın. Sivil toplum kuruluşlarına destek olun. Yüreğinizin sesini dinleyin. Güçlü ve zayıf yönleri bilin ve eksikleri tamamlayın. Herkesten daha fazla çalışın. Spora, sanata, edebiyata, şiire ve sanat adamlarına iltifat edin. Bu alem güzel bir alem, tadın ve tattırın. Ana baba duasını almayı önemseyin. Değerlerinizden utanmayın. Kim olduğunuzu bilin. Hakkı ve halkı bilin. Elinizle, belinizle, dilinizle zulmetmeyin. Sahaya mutlaka çıkın. Yuva kurun. Eşiniz olsun. Hedefler koyun. Rol ve model aldığınız kişileri mutlaka iyi çalışın. Yürekli olun. Ulaşılabilir olun. Dostlar edinin. İnsanların adını ezberleyin. Vefalı olun. Bakımlı olun. Önceden mutlaka çalışın. Herkesi ve her şeyi önemseyin. Gülümseyin, selam verin. Vücut dilini iyi kullanın ve dinlemeyi mutlaka öğrenin."

"GAZİANTEP VE ÜLKE EKONOMİSİNE KATKIDA BULUNACAK FİKİRLERİ DEĞERLENDİRECEĞİZ"

TOBB Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu Başkanı Cengiz Konukoğlu ise 'Beklentilere ve Gelecek 10 Yıldaki Kariyer ve Girişimcilik Fırsatlarına Genel Bir Bakış' konulu sunum yaptı. Genç Girişimciler Kurulu olarak amaçlarının ülke genelinde girişimciliği anlatmak olduğunu belirten Konukoğlu, "Gaziantep Genç Girişimciler Kurulu olarak bir projemiz var. 3 üniversitemiz, KOSGEB, İpekyolu Kalkınma Ajansı, özel bir banka ve bizden bir kişi ile oluşan heyetle projeleri dinleyeceğiz. Nitelikli olan, farklı, Gaziantep ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak değişik fikirleri değerlendireceğiz. Onların işe başlamalarındaki sermayenin finansını sağlamaya çalışacağız" ifadelerini kullandı.

Girişimcilik denince, insanların aklına parası olup fikri olmayan ya da güzel bir fikri olup da parası olmayan insanların geldiğini anlatan Konukoğlu şunları söyledi:

"Aslında girişimcilik sadece bu demek değildir. Herkesin kendi yaptığı işin yanında ekstra hizmet vermek adına yaptıkları her hareket bir girişimcilik örneğidir. Girişimcilik risk almak, hata yapmaktan korkmamaktır. Para vardır, fikri olan sizinle bir şekilde buluşur. ya da devlet kurumlarının desteklerinden yararlanılır. Para ve fikir bir şekilde oluşuyor. Burada önemli olan bunu yapacak cesareti bulmak, risk almayı bilebilmek ve hata yapmaktan korkmamaktır. Alınacak risk de zamanında ve ölçüsünde olmalı"

Bir katılımcının

'Başarınızın arkasında ailenizin servetinin etkisi ne kadar' sorusuna Konukoğlu, şu cevabı verdi:

"Şöyle bir durum var. Soyadım Konukoğlu olarak doğdum. Ne yapabilirim, iki alternatifim var. ya ben çalışmayacağım, yiyip içeceğim. ya da çalışacağım. Üniversiteden sonra da özel bir bankada çalıştım. Sonra Sanko'ya geldim. İki yıl patron manasında hiç bir şekilde sorumluluğum olmadı. Dolayısıyla kişisel olarak 13'ncü yılım. Bu anlamda kendimi girişimci ve başarılı hissediyorum. Konukoğlu olduğum için belki o koltuğa oturmuş olabilirim, ama o koltukta Ben olduğum için hala oturuyorum. Yoksa iki sene sonra kaldırırlardı. Şimdi ben 5'nci kuşağım. Tabi ki aile servetinin bir desteği olur. Ama olayı sadece öyle görmemek gerekir"

'Akademik Kariyer Planlaması ve Üniversite Gençliğine Bir Bakış' konusunda sunum yapan Zirve Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi'nden Yrd. Doç. Dr. Serkan Dolma ise akademik kariyer planlayanların genelde okumayı sevdiği için bu yolu seçtiğini ifade etti. Akademik kariyere başlarken yabancı dil bilmenin önemine değinen Yrd. Doç. Dr. Dolma, bir insanın lisans eğitimindeki kadar rahat bir dönem geçiremeyeceğini, o nedenle bu dönemi iyi bir fırsat olarak değerlendirmesi gerektiğini vurguladı. - GAZİANTEP

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Girişimcilik ve Kariyer Günleri Başladı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement