Gmis'in 71. Kuruluş Yılı - Son Dakika
Güncel

Gmis'in 71. Kuruluş Yılı

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) sendikanın 71. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

16.11.2017 16:10
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) sendikanın 71. kuruluş yıl dönümü dolayısıyla mesaj yayımladı.

GMİS'in kuruluşunun 71. yıl dönümü dolayısıyla sendikadan yapılan açıklamada, ülkenin ilk sendikalarından biri olan ve Türkiye ile dünya sendikacılık tarihinde önemli yeri bulunan sendikanın 71. yılını kutlamanın mutluluğunu yaşadıkları belirtildi.

Sendikanın mücadele tarihinin maden havzasındaki 169 yıllık üretim tarihiyle, ulusal kurtuluş savaşı ve demokrasi mücadelesiyle bütünleştiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

"Mücadele geleneği ve üretim kültürü, ülkemizde taş kömürü üretiminin başladığı 1848 yılına kadar uzanan ve kurulduğu 1946 yılından bugüne, maden işçilerinin örgütlü gücü olarak ülkemiz demokrasi, bölgemizin ve ülkemizin kalkınıp gelişmesinin yanı sıra üyelerimizin insanca çalışıp insanca yaşayacakları koşulların yaratılmasının mücadelesinde, saygın bir yer edinen sendikamız, bundan böyle de aynı anlayışla mücadelesini sürdürecektir.

Ülkemizde sadece Zonguldak bölgemizde bulunan taş kömürü, koklaşabilir özelliği ve yüksek kalorisiyle demir-çelik sanayisi başta olmak üzere diğer sanayinin de ana enerji hammaddesi olarak sanayimizin gelişmesinin lokomotifi olmuştur. Türkiye Taşkömürü Kurumu'nun (TTK) bugün, 14 bin olan norm kadroya göre 6 bin işçi açığı bulunuyor. Kurumun işçi açıkları iş sağlığı ve güvenliğini riske sokacak noktaya gelmiştir.

Yıllık 5 milyon ton üretim kapasitesine sahip olan TTK bugün tarihinin en az işçisiyle en düşük üretimini yapıyor. Oysa ülkemizin yıllık taş kömürü ihtiyacı yaklaşık 37 milyon tondur. Bunun yaklaşık 6 milyon tonu koklaşabilir özelliğiyle demir-çelik sektöründe kullanılmaktadır. Kardemir ve Erdemir bile ithal kömür kullanır hale gelmiştir."

Türkiye'nin her yıl milyarlarca dolarını taş kömürü ithalatı için dışarıya verdiği öne sürülen açıklamada, şöyle denildi:

"İthalatçılar kazanıyor, ama ülkemiz Zonguldak ve halkımız kaybediyor. Ülkemizin taş kömürü ihtiyacı her geçen yıl artarken, bölgemizde bulunan 1,5 milyar tonun üzerindeki kömür rezervimizin ekonomiye kazandırılması gerekiyor.

İşçi açıklarının giderilmesi durumunda üretimin artırılacağını, TTK'nın zararının ve dışarıya gidecek dövizin azalacağını, bölgede önemli bir istihdam sağlanacağını ve ekonominin canlandırılacağını her platformda anlatıyoruz. Türkiye'nin kendi doğal kaynaklarının tespiti için Maden Tetkik ve Arama Kurumu'na (MTA) ve taş kömürü üretimini artırmak için TTK'ya, Zonguldak'a ihtiyaç var."

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Gmis'in 71. Kuruluş Yılı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement