Göbeklitepe, "arp, ney ve seyirci" için yazılan konçertoya ilham oldu (2) - Son Dakika
Güncel

Göbeklitepe, "arp, ney ve seyirci" için yazılan konçertoya ilham oldu (2)

Besteci Kemal Günüç'ün arp, ney ve seyirci için Göbeklitepe'den ilham alarak yazdığı, "İlk Nefes Bir Dokunuş Göbeklitepe" konçertosu, 21 Şubat'ta dünya prömiyerini yapacak.

18.02.2020 13:54  Güncelleme: 13:57
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Besteci Kemal Günüç'ün arp, ney ve seyirci için Göbeklitepe'den ilham alarak yazdığı, "İlk Nefes Bir Dokunuş Göbeklitepe" konçertosu, 21 Şubat'ta dünya prömiyerini yapacak.

Dünyada arp, ney ve seyirci için yazılan ilk konçerto olma özelliğini taşıdığı belirtilen eser, şef Hakan Şensoy yönetiminde, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Arp Virtüözü Çağatay Akyol ve duayen ney sanatçısı Murat Salim Tokaç'ın solist olarak yer alacağı konser ile İzmir Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde sanatseverlerle buluşacak.

İzmir Devlet Senfoni Orkestrasının sanatçılara eşlik edeceği, metin yazarlığını Atilla Kılıç'ın yaptığı esere ilişkin besteci Kemal Günüç, prova sırasında AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Eseri arp sanatçısı Akyol'un Göbeklitepe için arp ve ney bestesi yapması teklifi üzerine başladığını belirten Günüç, 3-4 ay gibi bir sürede bittiğini söyledi.

Günüç, "Heyecanla 'Seyirciyi işin içine katsak mı?' diye düşündük. Atilla Kılıç'tan Göbeklitepe için metin yazmasını istedim. Konu çok derin, 12 bin yıl öncesine gidiyorsunuz. Bir tarih siliniyor, her şey yok oluyor. Kendi hayalimizde kurup, yeni bir şey yaratmamız kolay olmadı. Çok araştırma yaptım. Göbeklitepe nedir? Ne olmuş, neden kapatıp gittiler? İlk insanın yaradılışından başladık esere. Neyi o yüzden kullandık. Ney insanı anlatan bir enstrüman. Eserin ilk bölümü de 'İlk Nefes'. İnsanın var oluşunu anlatıyor." diye konuştu.

Dört bölümden oluşan eserin "İlk Dokunuş" isimli ikinci bölümü, dünyanın ilk enstrümanlarından Hitit lirine göre bestelediğini ifade eden Günüç, Göbeklitepe'deki T harfindeki taşlarından esinlenerek, benzer taş yaptırdıklarını, perküsyon tarzındaki bu yeni çalgının vurulmasıyla konserin başlayacağını bildirdi.

Kemal Günüç, şöyle devam etti:

"Eserin üçüncü bölümüne Göbeklitepe 'T' üzerine kurulu olduğu için T'nin Gizemi ismini verdim. Arp ve ney, taşların gizemini anlatacak. Niçin kapatıp gittiler buradaki insanlar. Hiçbir şey bilmiyoruz. Bölümün sonunda da Göbeklitepe kapatılıyor ve gidiyorlar. Gizem orada kalıyor. Beste yapmak kolay değil, kendiniz yorumlayıp notaya döküyorsunuz. Çok araştırma yaptım Göbeklitepe için. Ayrıca seyirci için metin yazıldı. Seyirciyi de o eserin içine katmak istedik. 'Ben bu eserin sahibiyim' diyecek seyirci. Konser öncesinde okuyacakları metin olacak ellerinde. Konser, dünyanın NASA tarafından orijinal kaydedilmiş sesiyle başlıyor. Biz bu sesi kabinden vereceğiz. Biz şu anda dünyanın içindeyiz ve eserin sahibiyiz diyecek seyirciler. Metni yüksek sesle okuyacaklar. ve konser başlayacak. Seyircinin, o anı yaşamalarını ve hissetmelerini istiyoruz. Eser bittikten sonra dünya dönmeye devam edecek. Çok heyecanlıyız. Dünyada ilk arp ve ney için yazılan bir eser, bunu da araştırdık. İlk kez yapılıyor. Dünya prömiyerimiz. Klasik müzik içerisinde yapılan farklı bir çalışma oldu. Bizim topraklarımızdan çıkan eserleri kullandığımız için mutluyuz."

Eserin "Bereketli Hilal" isimli dördüncü bölümünde yoğun bir şekilde Türk ezgilerinin ve makamların sunulacağını kaydeden Günüç, tüm coğrafyayı içine alan sağlam ve dinamik bir melodik yapıyı konserde dinleyiciye sunacaklarını dile getirdi.

"Ney, arp ve seyirci için konçerto, farklı bir çalışma oldu"

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürü, ney sanatçısı Murat Salim Tokaç da, ney ve arp olarak ilk birlikteliğin bu konserle olacağına işaret etti.

Tokaç, "Hem besteyi yapan Kemal Bey, hem solist olarak icrada bulunacağımız Çağatay Bey, ben ve Senfoni Orkestrası. Hitabet ettiği ve geri planındaki sohbeti bol olduğu için inşallah seyircinin beğenisi yüksek olacak. Ney, arp ve seyirci için konçerto, farklı bir çalışma oldu." dedi.

Göbeklitepe'yi herkesin kafasında farklı şekillendirebildiğinden bunu müzik çerçevesinde yapmak istediklerini belirten Tokaç, "Eserin icrasının beğenilmesi, sonrasında bizim senfoni orkestralarımızdaki icrası ve yurt dışında duyulması önemli. Çünkü Göbeklitepe, bütün dünyada duyuldu. Bu noktadan sonra müziğin kendi içerisinde yürüyüşü, hissettirdiklerinin geri dönüşüyle ne olacağına bağlı. Dinleyici zevkiyle beğeni kazanırsa albüm de yapabiliriz, neden olmasın." diye konuştu.

3 bin 700 yıl önceki Hitit liri Göbeklitepe ile buluştu

Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası arp sanatçısı ve Türkiye'nin tek Hitit liri virtüözü Çağatay Akyol, besteci Günüç'e teklif götürmeden önce Türk ve dünya müzik literatüründe arp ve ney konçertosu olmadığından, bir eser fikri yaratmak için icraya geçtiğini söyledi.

Akyol, "12 bin yıllık bütün tarih yaşamını ters çevirebilecek arkeolojik bir kazı çıktı bizim memleketimizden. Arp 3 bin 700 yıl önce Hititlerden çıktı. Pan tanrıçasının elinde bir lir ve üflemeli çalgı vardır, mitolojik eserlerde görülür. Arkeolojik ve tarihsel olarak birleşen bir şey. Yıllarca düşündüğüm şey aslında bu sene ortaya çıktı. Arp ve ney topraktaş enstrümanlar. Sound olarak da birbirinin içine geçen son derece sihirli enstrümanlar. Hitit liri yani Hitit arpı bir tek bizde var. AB projesi olarak Oğuz Erbaş'ın elinden çıkan bir enstrüman. Arpın Alacahöyük'ten çıktığını deklare etmiş oluyoruz. Biz bize ait bir bilgiyi dünya ile paylaşmış olacağız." değerlendirmesinde bulundu.

Bestenin ustaca yazıldığını, eserin Hitit liri ve orkestra ile çalındığı 7 dakikalık zor ama keyifli bir bölümünün seyirciye çok güzel yansıtılacağını belirten Çağatay Akyol, "İnsanların kafası ıslıkla melodiye takılır ya. Bu da ıslığın melodisi olacak. 21'inci yüzyılda ıslığın melodisi olacak bu eser." dedi.

Akyol, konçertoyu 12 Mart'ta Bursa Devlet Senfoni Orkestrası, ardından da diğer şehirlerdeki Devlet Senfoni Orkestralarıyla çalacaklarını söyledi.

Göbeklitepe, "arp, ney ve seyirci" için yazılan konçertoya ilham oldu (2)
Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Göbeklitepe, 'arp, ney ve seyirci' için yazılan konçertoya ilham oldu (2) - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

  • Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı
    08:01 Bitlis-Baykan kara yolu heyelan nedeniyle trafiğe kapatıldı

    Bitlis-Baykan kara yolunda meydana gelen heyelanın ardından ekiplerin çalışması sonucu yol kontrollü olarak trafiğe açıldı. Heyelan sırasında yoldan geçen bir otomobildeki kişiler son anda kurtuldu. Toprak yığını ve kaya parçalarının temizlenmesinin ardından yol tekrar araç geçişlerine açıldı.

  • Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi
    07:51 Para pazarlığı iddialarının odağındaki Turgay Kocakaya: Zan 'Ailemin paraya ihtiyacı var, bana ne Hataylı'dan' dedi

    Türkiye İşçi Partisi'nin Hatay'dan adaylığını geri çektiği Gökhan Zan'ın olduğu iddia edilen ses kayıtları kamuoyunda geniş yankı uyandırdı. Zan'a adaylıktan çekilmemesi karşılığında 3 milyon dolar teklif edilen kayıtların kilit ismi Turgay Kocaya da sessizliğini bozdu. Kocakaya, Zan'ın ''Para bulamazsak çekileceğim, ailemin paraya ihtiyacı var. Aileme ev almam lazım bana ne Hatay'dan Hataylı'dan'' dediğini öne sürdü.

  • Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi
    07:37 Bitlis'te Yağış Sonucu Heyelan Meydana Geldi

    Bitlis'te iki gündür süren yoğun yağışlar, Bitlis-Baykan kara yolunda heyelanın yaşanmasına sebep oldu. Heyelan esnasında yoldan geçen bir otomobil, toprak ve kaya parçalarının altında kalmaktan son anda kurtuldu. Karayolları ekipleri ve AFAD, temizlik çalışmalarına başladı.

  • Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu
    07:23 Urla Fenerbahçeliler Derneği, sosyal sorumluluk projesiyle öğrencileri sinemayla buluşturdu

    Urla Fenerbahçeliler Derneği, 'Haydi Sinemaya' adlı proje kapsamında 750 öğrenciye General Harrington Kupası'nı anlatan 'Zaferin Rengi' filmi izletti. Proje, Urla'daki okulların yanı sıra depremzede çocukları da kapsadı.

  • ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü
    07:22 ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı: Hamas'ın üç numaralı ismi öldürüldü

    ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Hamas'ın askeri kanadının üç numaralı ismi Marwan Issa'nın İsrail saldırısında öldürüldüğünü açıkladı. Issa, İsrail'in öldürdüğü en üst düzey Hamas yetkilisi olarak biliniyordu. Hamas ise ölüm haberine yönelik bir açıklama yapmadı. ABD, Hamas'ın diğer liderlerinin Gazze'deki tünellerde saklandığını tahmin ediyor. İsrail basınına göre Issa, Gazze'nin Nuseyrat mülteci kampının altındaki tünelleri hedef alan hava saldırısında öldürüldü. Avrupa Birliği de Issa'yı terör listesine eklemişti. ABD Başkanı Joe Biden ise İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu'ya Refah'a saldırmanın bir hata olacağını söyledi.

  • Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti
    05:34 Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne 5 arazöz tahsis etti

    Orman Genel Müdürlüğü, Kütahya Orman Bölge Müdürlüğüne tahsis ettiği 5 arazözün Makine ve İkmal Şube Müdürlüğünce teslim alındığını bildirdi. 2024 model ve 4 ton sutaşıma kapasitesine sahip olan arazözler, orman yangınlarına daha hızlı ve etkili müdahale edebilmek amacıyla ekipler tarafından kullanılacak. Arazözlerin teslim alınması programında Bölge Müdürü Erdal Dingil, Makine ve İkmal Şube Müdürü Tuncay Yakın, Orman Yangınlarıyla Mücadele Şube Müdürü Ahmet Yavuz Helvacı ve Kütahya Orman İşletme Müdürü Mustafa Doğan gibi yetkililer hazır bulundu. Bölge Müdürü Erdal Dingil, arazözlerin bölgedeki orman yangınlarında güçlerine güç katacağını belirterek, arazözlerin bir an önce İşletme Müdürlüklerine dağıtılması talimatı verdi.

  • Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı
    04:22 Banksy'nin Finsbury Park'taki Son Eseri Ziyaretçi Akınına Uğradı

    Dünyaca ünlü sokak sanatçısı Banksy'nin Londra'nın Finsbury Park bölgesinde yaptığı son eser, yeşil badana gibi görünüyor. Eserin Banksy'ye ait olup olmadığı tartışmaları başladı. Eserin fotoğrafları sosyal medyada paylaşıldı. İngiltere İşçi Partisi'nin eski lideri Jeremy Corbyn de eseri ziyaret etti. Eserin nasıl korunacağı henüz bilinmiyor.


Advertisement